Неделя, 01 Ноември 2020
23
септ
4
 

Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници

Отпадна възможността НЦЗПБ да може да използва приходите от дейността си за заплати и апаратура

Сряда, 23 Септември 2020 | 17:22:23 Надежда Ненова
4

Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници. Това стана ясно по време на днешното гласуване на второ четене в парламентарната здравна комисия на промените в Закона за лечебните заведения. „Единствено в г

Членовете на бордовете на директорите ще се избират с конкурс само в 9 болници. Това стана ясно по време на днешното гласуване на второ четене в парламентарната здравна комисия на промените в Закона за лечебните заведения.

„Единствено в големите предприятия ще се правят конкурси за управител и членове на бордовете на директорите. На тези критерии отговаря 9 лечебни заведения в страната. За всички останали в сила ще е стария ред, според който членовете на бордовете ще бъдат назначавани“, каза председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Тя уточни, че това са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска, УМБАЛ „Св. Екатерина“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, УМБАЛ „Проф. Георги Странски“ - Плевен, УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ - Стара Загора, УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна, УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, СБР. Другото голямо предприятие, за което ще важат тези правила, е „Бул Био“.

По отношение на забраната членовете на органите на управление на лечебните заведения да са лица, които работят по работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище, д-р Дарикова уточни, че единственото, което е направила като вносител на поправката, е да добави изключението.

„Бях сезирана от много управители на лечебни заведения, на които се забранява да извършват преподавателска дейност. Този член се дава с цялостна редакция, добавено е само изключението и касае всички публични предприятия, а не само на лечебните заведения. Забраната се отнася само до управителите на лечебните заведения, но не и членовете на бордовете. Нещо повече, те имат право на трудови договори в лечебното си заведение за лечебната си дейност и имат възможност да получават възнаграждение за работата си в органите за управление на предприятията. Даже и на представителите на МЗ в тях това вече е позволено“, каза д-р Дариткова.

Тя се е наложила, за да бъде синхронизиран този закон със Закона за публичните предприятия, приет в края на миналата година. „Успяхме да се договорим с Министерството на финансите да се отложи с четири месеца влизането в сила на този закон, за да се изчистят всички проблеми“, допълни още тя.

Депутатите гласуваха на второ четене и промяната на Закона за съсловните организации. Вносителят д-р Даниела Дариткова обаче оттегли предложението си да се даде възможност на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) да използва приходите от собствена дейност за увеличаване на заплати и апаратура. Идеята беше в закона да се разпише средствата, които постъпват от дейността на националните центрове, да се включват в бюджетите им и да се разпределят до 60 на сто за придобиване на дълготрайни материални активи за съответния национален център и до 40 на сто - за материално стимулиране на работещите в съответния национален център.

„Проф. Кантарджиев убедително настояваше да му се позволи да се възползват от собствените си приходи, но такава разпоредба противоречи на Закона за публичните финанси. В следващия бюджет ще се подкрепи такава финансова рамка за НЦЗПБ“, каза д-р Дариткова.

„Доказа се, че е изключително неудачно това непрекъснато равнение на лечебните заведения по Закона за публичните предприятия. Това е толкова нелогично, че не може да бъде обяснено нито на директора на Националния център, нито на персонала. Тези лечебни заведения не може да бъдат публични предприятия. Проф. Кантарджиев се моли за нещо, което е напълно основателно, но то пак се отлага до следващия бюджет, в който най-вероятно отново няма да намери място“, каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

„Всеки от нас може да даде поне три примера за разпределяне на ресурса в държавата от прозореца на джипа или през Преходни и заключителни разпоредби на отделни закони. Предложението беше да се запазят ценни структури, както и ценен персонал. Жалко е, че не можахте да отстоите това предложение, но мисля, че тези хора заслужават това. Правя принципно възражение срещу оттеглянето на този текст“, каза и депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер.  

„За“ оттеглянето на текста гласуваха 12 депутати, а трима се въздържаха. За самия текст обаче 14 народни представители гласуваха „въздържал се“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ucEY

Гост 24.09.2020 09:27:15

Целият проектозакон си беше откровена глупост. Еманация на парламентарната празноглавщина и некадърност.

Гост 23.09.2020 22:33:27

Някои се мислят за новатори, но много бъркат. Капацитет няма, познания и опит и т.н и т.н.

Гост 23.09.2020 20:10:17

Какво значи само СБР ?

Гост 23.09.2020 20:54:52

Специализирани болници за рехабилитиция


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...