Петък, 19 Юли 2019
18
юни
1
 

Доц. Станимир Сираков:

Чувствам се оценен от моите пациенти и от колегите, с които работя

Вторник, 18 Юни 2019 | 10:40:59
1

„ Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели миниинвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможно най-малко травматичния начин“, каза пред на БНТ доц. Станимир Сираков от болница „Св. Иван Рилски“

„ Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели миниинвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможно най-малко травматичния начин“, каза пред на БНТ доц. Станимир Сираков от болница „Св. Иван Рилски“ в София, който придоби европейска диплома по неврорентгенология, каквато имат едва 36 лекари в света. Той уточни, че дипломата е по интервенционална неврорентгенология, която е новосформирана част от Европейският борд, който е доста нов и затова са толкова малко лекарите. 

"Има и други неврорентгенолози в България, които се занимават с диагностичната част, но ние сме изцяло в интервенционалната, която се занимава с терапевтичната. Ние лекуваме дадени заболявания под ехографски, рентгенов или скенеров контрол. На практика така виждаме какво се случва на около метър от самото поле на действие. Затова се занимават рентгенолози, които познават образи", каза д-р Сираков. 

Доц. Сираков смята, че България се опитва да се появи на европейската карта в тази област и за момента нещата се случват доста добре. „Сравними са нашите резултати с всички европейски и световни серии. Развиваме този вид лечение от 2011-2012 г. в нашата клиника. Опитваме се да развием школа и да бъдем еквивалент на европейско ниво. Затова се опитваме да създадем един център, който се надявам скоро да бъде акредитиран по европейските стандарти, за да може за това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили нужните сертификати и дипломи", каза той.

"Тези операции са масови в Европа, а у нас се приемат за уникални. Ние се опитваме да го правим тук, за да не е толкова уникално за всеки български пациент, на когото преди се е налагало да отиде в чужбина, за да му се извърши това лечение. Всеки един успех днес в България и всяка интервенция ни доближава до това да бъдем един сравним център с всички останали и да предлагаме това модерно лечение тук“, обясни доц. Сираков.

Той допълни, че е малко обезкуражаващо, че в България се опитват по проекти да защитят купуването на ново оборудване, както в момента в болницата ще има най-новия бипланов ангиограф за Източна Европа. В момента административно се бавят с инсталирането и поставянето му.

„Има административни пречки – беше борба в продължение на 2 години, за да получим този ангиограф. И това беше наша борба. Имаме трудности да получаваме това, което ни е необходимо, но за момента успяваме. Решили сме, поставили сме си цел, за момента вървим в тази посока, ще продължаваме да се борим. Мога да се похваля, че вече 3 години в болница „Св. Ив. Рилски“ не сме говорили за пари с пациентите, а само за медицинската част, за рискове, за усложнения, което много улеснява лекаря. Преди беше много неприятна част медицинският разговор, в който обясняваш на пациента какви са рисковете и накрая завършваш с изречението, че трябва да платят огромна сума пари за скъпоструващи консумативи. Поне това в момента го няма.

Сега се надяваме да се преборим със съответните институции да получим и заслуженото възнаграждение за нашия труд, защото в момента той е крайно неоценен. Чувствам се оценен от моите пациенти и от колегите, с които работя“, обобщи младият специалист.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4Z2K

Гост 18.06.2019 14:55:50

Не думай!


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...