Сряда, 16 Октомври 2019
18
юни
1
 

Доц. Станимир Сираков:

Чувствам се оценен от моите пациенти и от колегите, с които работя

Вторник, 18 Юни 2019 | 10:40:59
1

„ Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели миниинвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможно най-малко травматичния начин“, каза пред на БНТ доц. Станимир Сираков от болница „Св. Иван Рилски“

„ Приели сме доста новаторска част от медицината, която цели миниинвазивност, която да помогне да излекуваме пациента по възможно най-малко травматичния начин“, каза пред на БНТ доц. Станимир Сираков от болница „Св. Иван Рилски“ в София, който придоби европейска диплома по неврорентгенология, каквато имат едва 36 лекари в света. Той уточни, че дипломата е по интервенционална неврорентгенология, която е новосформирана част от Европейският борд, който е доста нов и затова са толкова малко лекарите. 

"Има и други неврорентгенолози в България, които се занимават с диагностичната част, но ние сме изцяло в интервенционалната, която се занимава с терапевтичната. Ние лекуваме дадени заболявания под ехографски, рентгенов или скенеров контрол. На практика така виждаме какво се случва на около метър от самото поле на действие. Затова се занимават рентгенолози, които познават образи", каза д-р Сираков. 

Доц. Сираков смята, че България се опитва да се появи на европейската карта в тази област и за момента нещата се случват доста добре. „Сравними са нашите резултати с всички европейски и световни серии. Развиваме този вид лечение от 2011-2012 г. в нашата клиника. Опитваме се да развием школа и да бъдем еквивалент на европейско ниво. Затова се опитваме да създадем един център, който се надявам скоро да бъде акредитиран по европейските стандарти, за да може за това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили нужните сертификати и дипломи", каза той.

"Тези операции са масови в Европа, а у нас се приемат за уникални. Ние се опитваме да го правим тук, за да не е толкова уникално за всеки български пациент, на когото преди се е налагало да отиде в чужбина, за да му се извърши това лечение. Всеки един успех днес в България и всяка интервенция ни доближава до това да бъдем един сравним център с всички останали и да предлагаме това модерно лечение тук“, обясни доц. Сираков.

Той допълни, че е малко обезкуражаващо, че в България се опитват по проекти да защитят купуването на ново оборудване, както в момента в болницата ще има най-новия бипланов ангиограф за Източна Европа. В момента административно се бавят с инсталирането и поставянето му.

„Има административни пречки – беше борба в продължение на 2 години, за да получим този ангиограф. И това беше наша борба. Имаме трудности да получаваме това, което ни е необходимо, но за момента успяваме. Решили сме, поставили сме си цел, за момента вървим в тази посока, ще продължаваме да се борим. Мога да се похваля, че вече 3 години в болница „Св. Ив. Рилски“ не сме говорили за пари с пациентите, а само за медицинската част, за рискове, за усложнения, което много улеснява лекаря. Преди беше много неприятна част медицинският разговор, в който обясняваш на пациента какви са рисковете и накрая завършваш с изречението, че трябва да платят огромна сума пари за скъпоструващи консумативи. Поне това в момента го няма.

Сега се надяваме да се преборим със съответните институции да получим и заслуженото възнаграждение за нашия труд, защото в момента той е крайно неоценен. Чувствам се оценен от моите пациенти и от колегите, с които работя“, обобщи младият специалист.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hHmB

Гост 18.06.2019 14:55:50

Не думай!


Още новини
НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия
15.10.2019 17:35:17 Надежда Ненова

НЗОК предлага редица промени в проекта за Наредбата за медицинските изделия

НЗОК е направила съществени корекции в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за условият ...

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година
15.10.2019 17:07:15

11 778 души с намалена работоспособност са започнали работа тази година

11 778 хора с трайно намалена работоспособност са започнали работа от началото на годината до кра ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...