!
Събота, 27 Юли 2024
11
ян
3
 

Шарков: Медиците трябва да бъдат обезпечени при спиране на COVID-добавките

Не знам колко е добра идея да се затварят лечебните заведения за планов прием

Вторник, 11 Януари 2022 | 10:45:56
3

„Не знам колко е добра идея да продължаваме с практиката да се затварят лечебните заведения за планов прием. Заради ограничаването на плановия прием, страха от постъпване в лечебно заведение и стреса от пандемията, хората не посещават лечебни зав

„Не знам колко е добра идея да продължаваме с практиката да се затварят лечебните заведения за планов прием. Заради ограничаването на плановия прием, страха от постъпване в лечебно заведение и стреса от пандемията, хората не посещават лечебни заведения. По наши изчисления за 2019-2020 г. средно с половин милион са намалели хоспитализациите в българските болници. Тоест с около 20% българи по-малко са влезли в лечебно заведение. 20% е много сериозно число, дори в рамките на статистическата грешка“. Това каза пред БНР здравният икономист Аркади Шарков по повод решението на СРЗИ от утре да бъде преустановен плановият прием и плановите операции във всички лечебни заведения в София.

По думите на Шарков трябва да мислим за бъдещето, да излезем единствено от наратива за COVID и да се съсредоточим върху другите заболявания, тъй като те остават неглижирани.

„Съсредоточаването в следващите няколко години не трябва да бъде върху COVID. Трябва да бъде върху последствията, последствията от забавеното лечение, последствията от това, че нямаме кадри. Не на последно място – да не отпадат хората от лекарствени терапии заради невъзможност да си ги позволят“, каза още Шарков.

„В момента се очаква да има по-високи приходи от здравни вноски и по-големи трансфери от държавата – изкуствено покачване на прихода вследствие на инфлационното данъчно облагане. Около 6,2 млрд. се очаква да е бюджетът за 2022, като разпределението вероятно ще бъде 2,8 млрд. лв. за болнична помощ и около 1,5 млрд. лв. за лекарства. Това е значително увеличение и за двете пера. Това обаче са числата, които бяха обсъждани в проектобюджета на служебния кабинет, но той вероятно ще претърпи корекции. Инфлацията се задълбочава. Цените на клиничните пътеки така или иначе трябва да бъдат актуализирани тази година, така че да се стигне до реално остойностяване на труда на медицинските специалисти“, уточни Шарков.

Относно добавките, които медиците получават за работа в условия на пандемия, здравният икономист изтъкна, че „когато тръгнеш да вземаш от хората, най-вероятно ще получиш от отсрещната страна много високо напрежение“.

„При настоящите политически търкания в турбулентната година, която се очаква, и при започнало настъпване на „политически мини“ от страна на кабинета, отнемането на подобни финансови стимули ще бъде трудно да се изкомуникира. Съответно медицинските специалисти трябва да бъдат обезпечени, за да не се чувстват ощетени след тези две години получаване на подобен тип добавки. След края на пандемията допълнителното стимулиране на медицинските специалисти трябва да бъде върнато към заплащането на дейност“, каза той.

По думите му отпускането на средства за безплатни лекарства в COVID зоните не е било добра идея, защото реимбурсирането им е довело до изчезването им от аптеките. „Ако продължи да се работи с подобна схема, трябва да има и гаранция за фармацевтичните компании, че няма да бъдат засегнати още от механизмите на НЗОК за ценова регулация“, каза Шарков.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dVet

Гост 11.01.2022 20:39:35

Шарков, докато се плащат пари за неблагоприятни на болниците, няма да има по 2,2 милиона хоспитализации годишно. Факт!

БЛС-Въоръжено Крило 11.01.2022 12:15:56

"Това обаче са числата, които бяха обсъждани в проектобюджета на служебния кабинет, Какви числа бе, какъв бюджет?!?! Правителството не трябва да се меси в НЗОК след като тя е независима институция и трябва САМА да си формира бюджета на базата на вноските за здраве. И да не се прави ,че покрива всичко ,след като не го покрива. И да не лъжете плебса ,че бил осигурен за 30 евро кой внесъл ,кой не. И Кирчо и Кокорчо да си помислят добре, че без доплащания за здравно обслужване няма да минат както и да си въртят задните популистки части

гост 11.01.2022 16:49:33

Прав си ! Само едно си пропуснал - и без генерично изписване няма да минат ,за да се нормализират разходите да лекарства и да намалеят лекарските "посещениея" на конгреси!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...