!
Събота, 27 Юли 2024
04
февр
 

Шарков: Най-чистият механизъм за подпомагане на болниците е чрез цените на клиничните пътеки

Проблемите ги решаваме чрез преструктуриране и заеми, но не е желателно, каза д-р Сталянов

Петък, 04 Февруари 2022 | 09:48:17


„Не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото основната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Но е много е трудно, когато ръководствата на лечебните заведения са поставени пред тежкото решение кое да бъде техен приорит

„Не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото основната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Но е много е трудно, когато ръководствата на лечебните заведения са поставени пред тежкото решение кое да бъде техен приоритет, защото в разходната част те си заплащат абсолютно всичко.“ Това каза пред bTV  бившият здравен министър д-р Таня Андреева в отговор на въпрос има ли риск болниците да връщат пациенти и да затворят врати заради драстичното увеличение на разходите.

„В момента болниците работят със силно намален финансов ресурс по много причини. Една от основните е, че Здравната каса намали техните бюджети с около 15%, а втората е, че лекарствата и изделията рязко качиха цените си“, добави тя.

Зам.-директор по лечебната част в УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов заяви, че ситуацията при тях не е много по-различна от другите болници. „Пациент, който се нуждае от хоспитализация не е върнат. Но искам да подчертая, че към разходите на болниците в момента, дори и в хипотезата без увеличението на цените, в условия на COVID криза сумите нарастват. Ако в една реанимация с 10 легла, работят два респиратора, в условията на COVID сме имали дни, в които са работели по 40 респиратора в продължение на 10-15 дни. Само по себе си това води до допълнително увеличаване на сметките на болниците, защо е свързано с натоварване на самата апаратура. В този смисъл над три пъти се повишават цените“, каза той.

„Към момента болница „Лозенец“ няма неразплатени сметки“, добави д-р Сталянов.

„Когато говорим за цените в здравеопазването и преди кризата те изостават с над четири пъти от другите цени в икономиката, така че те са подценени и преди кризата. Вследствие на кризата и инфлационната спирала, в която се намираме, това допълнително създава преса, която се вижда както в повишението на цените на тока, така и в нуждата на повишаване на заплатите. Тези лекари трябва да хранят семействата си, което също е част от целия процес“, заяви здравният експерт Аркади Шарков.

„Когато говорим за директна помощ, това може да стане както под формата на субсидии, така и чрез преференциални договори с ЕРП-тата, но дългосрочно правилната позиция е болниците да се върнат към основната си дейност и да бъдат заплащани за нея, за което е нужна актуализация на цените на клиничните пътеки. Минималният процент, от който трябва да тръгне тази актуализация трябва да е 15% и да стигне до 30%“, каза Шарков.

Той беше категоричен, че ако трябва да има директна субсидия за държавните и общинските болници за временно оздравяване, тя трябва да дойде от държавата и общините. „Това временно оздравяване може да доведе до проблеми по отношение на договорите, които сме подписали с ЕС. Най-чистият механизъм е чрез цените на клиничните пътеки на базата на дейност“, допълни Шарков.

„Може би на 90% от клиничните пътеки стойността не е актуализирана в последните 5 години. Това означава, че болниците дотират собствената си дейност чрез други клинични пътеки и не е за пренебрегване, че във всяка болница нарастват доплащанията от пациентите“, каза д-р Андреева.

В отговор на въпрос как ще се справят, ако държавата не им помогне, д-р Сталянов каза, че няма да се допусне компромис с качеството и намаляване на персонала. „Част от проблемите ги решаваме с вътрешно преструктуриране. Проблемът може да се реши и чрез заеми, но не е желателно“, каза д-р Сталянов. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fN2C


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...