!
Събота, 27 Юли 2024
10
ян
2
 

Шарков: Проблемът със заплатите в сектора е че не са на пазарен принцип

Вторник, 10 Януари 2023 | 11:33:22
2

Към момента отказът на БЛС да преговаря с НЗОК за нов рамков договор не е фатален с оглед на удължения бюджет на Касата поне за първите три месеца от годината. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria здравният икономист и съветник на министъра на здр

Към момента отказът на БЛС да преговаря с НЗОК за нов рамков договор не е фатален с оглед на удължения бюджет на Касата поне за първите три месеца от годината. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria здравният икономист и съветник на министъра на здравеопазването Аркади Шарков.

„Друг е въпросът каква е предвидимостта на финансите на лечебните заведения и извънболничната помощ за в бъдеще“, отбеляза той. По думите му може да се очаква нестабилност по отношение на посещаемостта на лечебните заведения, тъй като по време на пандемията тя е била около 65%, докато към момента заетостта е около 50 на сто поради различни фактори. „А всички знаем, че около 90-95% от приходите на лечебните заведения идват по клинични пътеки. Тук вече може да се включи компенсираща роля на клиничните пътеки, а именно – това да не е просто на количествена база, а на база качество на лечението. И всъщност с по-малко преминали, но с по-добро качество на лечението да има добър приход, за да задоволи нуждите на лечебните заведения“, коментира той. Според него именно тук е ролята на преговорите между Касата и Лекарския съюз.

От една страна Наредбата за специализациите и стимулите за младите лекари да останат в България са ключ към решаването на проблема с кадрите. Другата страна е оздравяването на част от лечебните заведения с оглед на това когато искаш да насочиш един специалист да работи в провинцията, там да има добра инфраструктура, с която той да може да работи, смята Аркади Шарков. Според него в тази насока трябва да се намерят механизми за подпомагане на болниците, в които все още има остаряла апаратура.

Икономистът засегна и темата със заплащането на медиците. Според него там ситуацията се подобрява, дори и само заради инфлацията и съобразяването с подписания Колективен трудов договор. „Но когато говорим в общ план по отношение на това какви са реалните нужди на българския лекар, на българската медицинска сестра, на българския специализант, тогава имаме много още да търсим и съответно да изискваме от този процес по предоговаряне“, каза Шарков. Той допълни, че заплатите в сектора към момента не са достатъчни спрямо други сектори в страната, тъй като сферата е квазидържавна. „Т. е. тази политика по отношение на заплатите, макар и болниците да са търговски дружества, се определя на база на цени на клиничните пътеки, които се задават централно и командно година за година, а не са на пазарен принцип. И когато не са на пазарен принцип, когато примерно доплащането е забранено, то тогава няма и как да бъдат компенсирани тези диспропорции“, коментира той.

Той се спря и на проблема със здравноосигурените хора у нас, като прогнозира, че този проблем тепърва ще се задълбочава. „На прага сме на рецесия, до средата на годината вече ще има сигнали за България, което може да доведе до това хора да бъдат съкращавани и това, което влиза от здравни осигуровки, може да спадне“, обясни той. Според него в този контекст е необходимо да се помисли за „бюджетно неутрални“ начини за подпомагане бюджета на Касата, като удачен вариант по думите му е компенсацията да става чрез акцизи.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L78h

Гост 11.01.2023 07:57:40

Затри се. Избра чиновничеството, да му е честито

Гост 11.01.2023 00:13:04

Кабинетен момчурляк


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...