Сряда, 03 Март 2021
14
окт
4
 

Ендокринолози:

Ще има строг контрол над употребата на безплатните средства за следене на кръвната захар

Понеделник, 14 Октомври 2019 | 14:37:26 Надежда Ненова
4

Инсулиновите помпи вече се реимбурсират от НЗОК. От тази година Касата ще заплаща и 1500 сензора за постоянно измерване на глюкозата годишно. Това ще дава възможност за пълен контрол на кръвната захар при диабетно болните. Това каза проф. Мая Константи

Инсулиновите помпи вече се реимбурсират от НЗОК. От тази година Касата ще заплаща и 1500 сензора за постоянно измерване на глюкозата годишно. Това ще дава възможност за пълен контрол на кръвната захар при диабетно болните. Това каза проф. Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология по време на дискусията „На фокус - добрия контрол при диабета“, която се проведе днес.

Проф. Константинова обаче подчерта, че това са инвестиции за здраве и пациентите трябва да използват тези безплатни средства. „Ако децата не са с добре контролиран диабет и гликемичният им индекс постоянно е над 9, то на семейството не трябва да бъдат отпускани повече средства“, каза тя.

Доц. Радка Савова, началник на Клиника по ендокринология, диабет и генетични заболявания в СБАЛДБ допълни, че контролните механизми ще бъдат затегнати максимално.

"Трайната висока кръвна захар при децата оказва неблагоприятен ефект върху продължителността и качеството на живота, защото тя седи в основата на усложненията на диабета, които най-накратко представляват една ускорена атеросклероза. т.е. едно ранно остаряване на организма", каза още проф. Константинова.

„Възрастните нямат постоянен достъп до ендокринолог, какъвто имат децата. В чужбина диабетолозите разполагат с голям брой диабетни сестри. Захарният диабет изисква дисциплина както на яденето, така и на движението. Навлизането на новите технологии пък помагат по време на обучението, за да се открие индивидуалната инсулинова доза за лечение“, каза проф. Михаил Боянов от Клиника по ендокринология в УМБАЛ „Александровска“.

Припомняме, че на заседанието си на 24 септември Надзорния съвет на НЗОК одобри списък с нови изделия, които ще бъдат включени към медицинските изделия, прилагани в условията на извънболничната и болничната медицинска помощ, както и в условията на болничната медицинска помощ, за които НЗОК ще заплаща след провеждане на процедура.

Сред новите изделия са и сензорите за непрекъснато мониториране на кръвната захар. „За разлика от еднократно отчитане на глюкоза в кръвта, сензорите за непрекъснато мониториране на кръвната захар предоставят динамична информация за скоростта и посоката (тенденция към по-високи или по-ниски) на нивата на глюкозата в реално време, като използването на системите е за продължително мониториране на нивото на глюкозата. Понастоящем над 1500 пациенти със захарен диабет в България използват системи за продължително мониториране на нивото на глюкозата, които закупуват от чужбина“, уточни управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред членовете на Надзорния съвет.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
19wh

Админ 29.10.2019 11:58:53

По броя на регистрациите. Явно не ползвате такава система и питате глупости.

Пациент 28.10.2019 22:42:19

Как 1500 за 40 човека, а за другите хора? Това е дискриминация. Поне да се дадат на бременните с диабет да е за 2 живота. Как ще стане иначе, честито, вие печелите сензор, а вие не - продължавайте да си плащате стотици лв. за сензори всеки месец.

Лекаря 29.10.2019 12:00:42

Къде видя, че пише 1500 сензора за 40 човека?

майка 28.10.2019 20:05:43

И как точно изброиха 1500 човека, че ползват сензора като средство за постоянен мониторинг?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...