Четвъртък, 01 Октомври 2020
13
окт
3
 

Д-р Стоян Борисов:

Ще направим всичко възможно да повишим бюджетите на болниците за 2019 г.

Лимитите в болничната помощ са абсурдни, заяви зам.-председателят на ДСОПЛ д-р Николай Колев

Събота, 13 Октомври 2018 | 13:29:51
3

„Тази година ще направим всичко възможно да повишим бюджетите на болничните заведения, защото ако в момента се увеличат клиничните пътеки, бюджетът ако сега свършва на 25-о число, ще свършва на 22-ро число. Така че при всички положения ще искаме

„Тази година ще направим всичко възможно да повишим бюджетите на болничните заведения, защото ако в момента се увеличат клиничните пътеки, бюджетът ако сега свършва на 25-о число, ще свършва на 22-ро число. Така че при всички положения ще искаме да имаме увеличение на бюджетите на болниците.“ Това заяви пред телевизия Европа главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов.

„Едни разумни лимити, които да коригират нещата, може да съществуват. Ние искаме идеалния вариант – да няма лимити, но това не може да стане отведнъж. Нека да се увеличат лимитите, ще видим за цени на клинични пътеки – може би на най-нуждаещите се пътеки ще настояваме, и то такива, които се работят и от болници от ІІ и от І ниво. Но още не сме запознати с бюджета“, добави той.

„Лимитите в болничната помощ са абсурдни“, заяви от своя страна зам.-председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Николай Колев. Той отбеляза, че ако в даден момент няма направление за специалист, пациентът ще може да изчака, но ако например пациент е с остър апандисит, лимитът в болничната помощ може да го убие. „Безспорно трябва да има контрол, трябва да се види къде изтичат парите в системата и това да се прекрати, но лимитите са абсурдни“, коментира д-р Колев.

И двамата лекари отбелязаха, че средствата в системата са крайно недостатъчни и това трябва да се промени. Д-р Борисов посочи, че у нас процентът от БВП за здравеопазване, отделян от обществените средства, никога не е надвишавал 4,2-4,3%, докато в ЕС средната цифра е 6,9% от БВП. „Т.е. ние трябва да се стремим да достигнем този среден процент, въпреки че има държави, в които отделят от 10 до 16% от БВП за здравеопазване. И тук няма никакво значение дали една държава е слабо или силно развита икономически, тук става въпрос какви са приоритетите на тази държава“, подчерта той.

„По данни на Световната банка и министерството ние достигаме 8%, но никой не казва, че 4% от тези 8% ги плащаме ние като пациенти. Всеки човек и в болничната помощ, и в доболничната, плаща. Събрани парите, които идват от здравни вноски, тези, които идват от държавния бюджет, и тези, които ние доплащаме, правят 8%. А би трябвало 8% да бъде само онова, което отделя държавата“, отбеляза и д-р Колев.

По време на разговора стана въпрос и за остойностяването на клиничните пътеки и всички дейности в системата. „Когато говорим за реална стойност на клиничната пътека, трябва да имаме предвид труда на медиците. Това остойностяване ако се направи, може би цената на клиничната пътека ще се увеличи от 60-70 до 100%. Т.е. ще са необходими още повече средства“, коментира главният секретар на БЛС. По думите му, това ще повиши и качеството на лечението, тъй като тогава ще има средства за ремонт на лечебните заведения, за нова апаратура, инструментариум и т.н. „И най-важното – лекарите, сестрите и акушерките ще бъдат удовлетворени от своя труд“, отбеляза той.

В коментар на предложенията за промяна на здравноосигурителния модел и по-конкретно на предложението, което включва допълнителна здравна застраховка и доплащане от пациента, д-р Борисов отбеляза, че във всички държави от ЕС има доплащане подобно на предлаганото от министъра, в рамките на 15% до 20%.

Той обаче посочи друг проблем: „Ние имаме 1 млн. неосигурени, които работят и не се казва как да стане така, че да се осигуряват. Ако всички те се осигуряват на минимална заплата от 510 лв., това са 40 млн. лв. на месец или 480 млн. лв. на година. След това – държавните служители. Има такива на много високи заплати, по-високи от 2600 лв., което е осигурителния праг, и те не се осигуряват. Осигурява ги държавата на 5%, това са 25 лв. Е, добре, хубаво, нямам нищо против държавните служители да бъдат компенсирани, но защо точно в сферата на здравеопазването? Нека ги компенсират по друг начин“, коментира главният секретар на БЛС.

Д-р Колев от своя страна отправи други критики към предложенията за промени. „През цялото време става въпрос само за болнична помощ, а основата на здравеопазването е извънболничната, за която въобще не става въпрос“, посочи той.

Освен това според него средствата, които се планира да дойдат от допълнителната здравна застраховка, биха били крайно недостатъчни. „Няма как с тези 800 млн. да покрием недостига, тъй като говорим за доплащане от 4 млрд. Т.е. веднъж ще си плащаме здравната осигуровка, втори път ще си платим здравната застраховка, трети път като отидем в болницата, ще си доплатим, защото системата пак не е дофинансирана. Това е категорично крайно недостатъчно и то няма как да свърши работа“, смята зам.-председателят на ДСОПЛ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N5FX

чукча 15.10.2018 12:38:21

А нещата могат да станат много по-безболезнено и без да се товари основно редовният данъкоплатец. Първо - размазяване на потр. такса и никакви освободени, второ - здравни осигуровки да плащат всички, вкл държавни служители, пенсионери с пенсия над МРЗ и децата да се осигуряват поне частично от родителите; 3 - централизирани търгове за лекарства и реимбурсация само на цените над 10лв.; 4 - възстановяване на ДДС на ЛЗ и освобождаване от корп. данък.... има и още, но не ми се пише...

Гост 15.10.2018 09:53:58

Първо направете всичко възможно да ограничите бюджетите на частните болници за 2019 г. Не може да се плаща на тези "честни" мошенци за нищо неправене или за да крадат лекарства.

Гост 14.10.2018 01:11:24

Знаем как се повишават и на кого точно. Дотам ще я докарате, че като ви се наложи да се лекувате ще се случва само срещу сериозни суми, заплащани още преди да прекрачите входа. Никой, и на никого родата не е застрахована от това, така че вземете се осъзнайте като давате пари на тоя или оня, намалявайки бюджетите на тези, които лекуват.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...