!
Сряда, 06 Декември 2023
31
март
9
 

Ще плащат по 1000 лв. на медиците на първа линия и след края на епидемичната обстановка (Обновена)

Четвъртък, 31 Март 2022 | 14:41:24 Надежда Ненова
9

Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който се регламентират мерките срещу COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка. След бурни дебати 121 от депутатите гласуваха &bd

Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който се регламентират мерките срещу COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка. След бурни дебати 121 от депутатите гласуваха „за“, 24 бяха „против“, а 39 се въздържаха.  

Плащането на 1000 лв. на медицинския персонал на първа линия ще бъде удължено до три месеца, като това е въпрос на преговори между БЛС и НЗОК. Ако законопроектът не бъде приет обаче няма да има възможност да се плащат тези средства за хората на първа линия от РЗИ, за които отговаря Министерството на здравеопазването, каза от парламентарната трибуна здравният министър проф. Асена Сербезова.

Тя допълни, че в момента вървят обсъждания как да продължи изплащането на допълнителните 600 лв. за лекарите и фармацевтите, 300 лв. за медицински сестри и 120 лв. за санитари, като вариантите са това да става или през цените на клиничните пътеки, или да бъдат включени в основната заплата чрез Колективни трудов договор.

„Пандемията ще отмине, а инфекцията ще остане още с нас. Медицинските специалисти трябва да бъдат подкрепени не само докато има пандемия“, каза още проф. Сербезова.

Тя подчерта, че ако законът не се приеме, няма да има възможност РЗИ да налага на регионално ниво мерки като носенето на маски, дезинфекцията и дистанцията. „Общите критерии в Закона за здравето по отношение на конкретната епидемична обстановка, лечение на COVID трябва да бъде развързано от извънредната обстановка, както не лекуваме извънредно други заболявания“, завърши проф. Сербезова.

„Не е ясно как увеличението на цените от клиничните пътеки ще стигнат до работещите на първа линия“, каза депутатът от ГЕРБ д-р Красимир Събев.

„Вместо да бъдем прагматични и да търсим път към нормален живот, тук се създава напрежение и фалшиви новини. Финансирането на работещите на първа линия ще продължи, всичко това ще се уреди между и първо и второ четене. Няма да останат необгрижвани болни“, заяви народният представител от БСП проф. Георги Михайлов.

„Потвърждавам Вашите думи. Нашият законопроект дава възможност за продължаване на плащанията за лекари сестри и санитари, ако бъде приет“, допълни го председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев.

„Законопроектът, който предлагате, трябва да бъде много сериозно премислен. Не може да бъде направена поправка между първо и второ четене за даването на допълнителните 1000 лв., но тази възможност не ангажира министъра. Няма и изработена методика за плащането на допълнителните 600 лв., 360 лв. и 120 лв. Ако медиците не продължат да получават тези пари, ще ги пращаме при вас, вие да им ги плащате“, обърна съм към доц. Тонев и проф. Михайлов депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

От ГЕРБ повдигнаха въпроса и какво се случва след като отпадне действието на извънредната епидемична обстановка и преди да бъде бъдат обнародвани промените в Закона за здравето.

„В пловдивските болници има 200 пациенти, от утре леглата, с които ще може да разполагаме, ще са 80. От утре има 100 пациенти, за които няма да има правно основание, на които да бъдат разкрити допълнителните легла. Създава се много сериозен вакуум, който ще продължи месец, през който няма да имаме съответния брой легла за COVID лечение, но ще имаме такива пациенти, защото нито МЗ, нито РЗИ имат правно основание да издадат заповед терапевтичните легла да бъдат преобразувани в COVID. Още по-голям е проблемът с интензивните легла, защото ползвахме интензивните легла в частните болници. Ако нямаме терапевтични легла, няма да може тези пациенти да бъдат транспортирани бързо в частните структури“, каза Дани Каназирева.

„Правилно отбелязвате, че се създава правен вакуум, в който няма да има разписана възможност за преструктурирането на отделения и допълнителни COVID легла. Истината е, че се надяваме приемането на този закон да не отнеме толкова време. Практически до края на месец април няма да се налага да се създава промяна, която да застрашава сега създадените структури на лечебните заведения, защото борбата с коронавируса продължава. В тези динамични условия винаги можем да предложим нещо по-гъвкаво, но това е нашето предложение и в максимално бързо ще създадем възможност битката с COVID в лечебните заведения да продължи“, отговори председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

Депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров заяви, че законопроектът е финансово необезпечен и може да доведе до сериозни проблеми в системата на лечебните заведения. „Това касае специално текста за новите договорни партньори, които не отговарят на изискванията за договор с Касата. Възниква въпросът откъде ще дойдат средствата за тях. Крие риск да се използва като вратичка за нови дейности като се разчита само на преценката на директора на РЗОК. Може във всеки един момент да се наложат мерки, които да резервират легла за COVID лечение, с което ще нарушат работата им. Досега болниците получаваха до 85% от месечните си бюджети, сега вече няма да има правна възможност и при евентуално въвеждане на мерки от министъра или директора на РЗИ, ако се стигне отново до резервиране на легла, няма да могат да получават тази помощ и може да се стигне до фалити. Проектът не регламентира възможността да подпомага лечебните заведения за поддържането им в готовност. Становището на МФ също не дава допълнителна ясно за финансово осигуряване“, каза той.

Срещу законопроекта се обяви и депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов, който заяви, че текстовете дават възможност за импровизации при тълкуването им и еднолично решение. „Възможността да се въвеждат мерки извън извънредна ситуация е много тревожна и няма да я подкрепим. Нужен е един истински специализиран орган, който да взима решенията, трябва да имаме протокол и норми. Даването на правомощия на РЗИ-тата също ще доведе до това, че те, страхувайки се от тази отговорност, ще я въведат веднага. Вместо това, правомощията трябва да се делегират от министъра. Хората се страхуват и че може да се въведе задължителна имунизация на определени групи хора. Надяваме се, че всичко това ще бъде взето под внимание“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zuMt

Ангел 28.05.2022 12:09:54

Днес взехме заплата за април месец,допълнителните пари за неблагоприятни условия са спрени и заплатата ни остава минимална!Как ще се достигнат тези 1,500 лева?Това е пълна подигравка с нашия труд!

Анонимен 12.05.2022 17:28:50

А в Св.Екатерина зимаме 78лв.а не 120лв.

Гост 31.03.2022 23:21:58

Няма наяждане тая пуста бяла мафия!

Гост 01.04.2022 08:52:06

Няма налекуване тази пуста пациентска комунистическа путинофилска мафия.

Гост 01.04.2022 08:42:28

Ако имаше бяла мафия наистина ти Пут ьо щеше да си траеш ,както траеш на мутрата, която ти е взела под носа паркомястото. Жалки ватници не плащащи нищо в здравното си обслужване...

4545 31.03.2022 23:51:02

Я млъкни бе

Гост 31.03.2022 17:50:37

За СИМП пулмолози никога не е имало 1000 лв. И Ходжев си трае, и Коро, и О. Георгиев, и Сашо!

Веселинка Войчева 31.03.2022 16:47:35

Ние фармацевтите на коя линия сме?

Смаян 31.03.2022 15:43:17

Тея 600 лв. за лекарите и фармацевтите, 300 лв. за медицински сестри и 120 лв. за санитари, като ги включите в пътеките, ха познайте кой ще ги изпапа!


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...