!
Събота, 27 Юли 2024
25
окт
6
 

Юристи поискаха спиране на честите изменения на здравната нормативна уредба

Сряда, 25 Октомври 2023 | 16:59:50
6

Необходим преглед на нормативната уредба, регламентираща здравния сектор, тъй както проблемите са трупани с години и нито лекарите, нито пациентите могат да се ориентират в цялата поредица от нормативни и поднормативни актове. Това каза юристът проф. С

Необходим преглед на нормативната уредба, регламентираща здравния сектор, тъй както проблемите са трупани с години и нито лекарите, нито пациентите могат да се ориентират в цялата поредица от нормативни и поднормативни актове. Това каза юристът проф. Сашо Пенов по време на кръгла маса „Здравеопазване и право“, организирана от Юридическо дружество по медицинско право и здравеопазване.

Участниците в кръглата маса очертаха 100 нерешени въпроса в здравеопазването и 20 стратегии, от които нито една не е реализирана докрай.

„Няма друг сектор с толкова много нормативни актове – над 500, а като добавим регламентите и директивите на Европейски съюз, проблемите в управлението на здравеопазването стават още по-големи“, каза проф. д-р Дарина Зиновиева. По думите й честите изменения в българското законодателство стигат до там, че в една година само Закона за здравното осигуряване е променян 11 пъти. Темата е особена актуална в момента като се има предвид и че пред Конституционния съд на Република България има висящо дело дали е допустимо при лечението на пациентите да има лимити, определени от НЗОК.

„Българското здравно законодателство е повредена дантела, има неща, които си противоречат едно на друго. Много често депутатите вкарват в допълнителните и заключителни  разпоредби изменения, без текстовете да са съгласувани.  Получава се поправка на поправка на поправката“, каза бившият управител на НЗОК проф. Петко Салчев. Той беше категоричен, че трябва да има Здравноосигурителен кодекс, който не просто да събере, но и да хармонизира и да сложи в ред разроената, огромна по обем и често противоречива нормативна уредба на здравеопазването и здравното осигуряване. Проф. Салчев допълни, че трябва  да бъде поставено на обсъждане дали да се въведе минимален здравен пакет за хората и така да се регламентира какво получава всеки пациент. По този начин ще се намали процентът на доплащане, което сега се прави от хората.

Върховният съдия и бивш зам.-министър на здравеопазването Любомир Гайдов заяви, че България е единствената държава в ЕС, която работи с клинични пътеки. „Към момента те са общо 321, като от въвеждането им досега не са разписани точни стандарти за тяхното прилагане. Налице са силно занижени критерии за качество“, каза той.

По време на кръглата маса бяха отбелязани и проблемите при учредяването, функционирането, преструктурирането и прекратяването на лечебните заведения, които тепърва ще бъдат във фокуса на предстоящите законодателни промени в здравния сектор.

Участници в събитието бяха още проф. Иван Тодоров, проф. Огнян Герджиков, проф. Борислав Борисов, Юлиян Узунов, проф. Живко Драганов, акад. Атанас Атанасов, омбудсманът проф. Диана Ковачева, проф. Момчил Мавров, д-р Светла Качарова, д-р Надежда Славчева, Лилия Монова.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ge$V

Професор 26.10.2023 17:22:32

Спирането на достъпа на хайдуците от частните структури до обществения ресурс е първата и най-важна крачка в съхраняването на прилично здравеопазване в България.

Гост 26.10.2023 17:06:33

Проф. Салчев допълни, че трябва да бъде поставено на обсъждане дали да се въведе минимален здравен пакет за хората и така да се регламентира какво получава всеки пациент. аХАХАХАХА умопомрачителен комунистически галфон. Минималният пакет (с тези смешни и жалки 30 евро месечни средни здравни вноски )ще трябва да св вмести ДО 1 ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ГОДИШНО НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕТО -останалите прегледи ДОПЛАЩАНЕ И ПЛАЩАНЕ по свободни цени. Това ли му в на другаря Салчев намаляване на доплащането,а хахах ахахаха. Не, ВСИЧКИ ще плащате и доплащате все повече защото няма да имате и медицински персонал да ви подг ъзува вече безплатно. САМО ДОСТОЙНО ЕВРОПЕЙСКО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ЛЕКАРЯ. Ама може и да дойде времето да искате да плащате ,ама да няма кой да ви вземе парите в здравеопазването. До там сте я докарали червените гащници

Красьо Черния 25.10.2023 23:17:13

Отбор клати-курници плашипутарници. Тодоров си удължил дядовия и станал инвеститор.

Гост 25.10.2023 21:54:45

И всичките участници - все разбирачи от закони в здравеопазването. Иначе- нека се хармонизира законодателството , а не да се целим в създаване на ново животно тип кодекс с референции от томовете на салчев

Гост 25.10.2023 20:58:14

Мавров кога стана професор?

Гост 25.10.2023 17:28:41

А онзи комплекса Стойчо Кацаров нямаше ли го???? Той надроби най-много простотии като министър.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...