Четвъртък, 23 Май 2019
10
дек
8
 

Кирил Ананиев:

Яснота за здравноосигурителния модел ще има в началото на следващата година

Понеделник, 10 Декември 2018 | 12:16:20
8

Срокът на заседаване на работните групи, които се занимават с вариантите за бъдещ модел на здравното ни осигуряване, е удължен. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV. „Тези 5 работни групи продължават да ра

Срокът на заседаване на работните групи, които се занимават с вариантите за бъдещ модел на здравното ни осигуряване, е удължен. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV.

„Тези 5 работни групи продължават да работят, дебатът е сериозен. Наложи се да удължа работата на работните групи с още две седмици, за да може да се консолидираме около един модел, който да бъде приемлив за повечето от българските граждани. Между другото ще посоча, че се появиха и предложения за други модели – френския модел, холандския модел. Те в момента също се дебатират“, коментира той.

 Министърът информира още, че окончателно решение за това какъв да е моделът у нас ще има най-вероятно в началото на следващата година.

Министър Ананиев коментира и проблемите с белодробните трансплантации на български граждани. „Написал съм писмо до борда на директора на „Евротрансплант“. Разговарям съм с проф. Клепетко, който е директор на болницата във Виена. Очаквам съвсем скоро да получа отговор. Надявам се, че скоро ще станем редовен член на „Евротрансплант“ и ще можем докато изградим нашия капацитет в България, а ние започваме обучение на лекари, те отново да възобновят трансплантациите. Още повече, че само преди няколко дни ние изпратихме вече и първият бял дроб, което е един добър сигнал към „Евротрансплант“, каза той.

От думите му стана ясно, че докладът на ИАМО във връзка с това какво се е случило след изтичането на договора ни с клиниката във Виена беше е получен от министерството и материалите са предоставени на органите, които разследват случая. Дали ще има наказани във връзка с проблемите, все още не е ясно.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PAvW

лекар в Швеция 10.12.2018 22:40:27

Държа да отбележа ,че много съм доволен от факта, че тоз бунак няма да ме реформира и бърка в джоба. Защото системата се крепи на безвъзмездния лекарски труд и това няма да се промени.Не и от ДС-партиите,забулили българския хоризонт! Колеги,просто не знаете каква сила сте и постоянно ви се пречи да го разберете.

Гост 11.12.2018 12:28:29

Хубаво, че си се спасил от Семашко ,аз също до една година няма да остана тук, а овцете чакащи наивно реформи нека си бачкат за другаря Бочко Тиквето. А иначе лекарите са сила, да, но никой не им пречи да го проумяват ,просто тези твърдо оставащите тук са си овце конформисти и мазохисти.

Гост 10.12.2018 19:31:05

Кире Ментата чака знак от Космоса да му се изясни нещо в тиквичката. А най вероятно пак блъфира чакайки пенсийката баламосвайки Тиквата ,че се прави нещо. Жаааалки нещастници ще ми говорят за френски и холандски модел ама с български нива на финансиране. Естествено ,че нищо не може да се получи, не че целят нещо да правят де. Бавене на топката докато дойде някой друг комунистически менте реформатор със следващите комунета. и 'нова концепция'. Важно е за червените боклуци така да правят ,така да баламосват, че да не се допусне герберокомунистическия електорален боклук нищо да не плаща при доктора. Без значение дали утре ще има доктори.

Гост 10.12.2018 16:57:19

Мдаааа, таман преди изборите ще сте готови и ще заработи новия модел. А промяната на един куп нормативни актове през Закона за бюджета на НЗОК е просто така за заблуда на опозицията ! Сладур !

СУДЖУЦИТЕ 10.12.2018 15:38:35

Коя следваща година? 2059-та ли? Мина ни живота бе, июроди!

Гост 10.12.2018 14:39:53

Никаква яснота няма да има. Това е поредната дивотия, която цели да отклони вниманието на обществото от реалните проблеми на системата.

Гост 10.12.2018 13:36:46

На някои хора им липсва елементарна медицинска компетентност (да не говорим за практически опит в здравеопазването), което ги прави априорно негодни да управляват адекватно системата (да не говорим да я реформират). Здравеопазването и здравното осигуряване не са само икономика, за да се регулират само с икономически инструменти.

Гост 10.12.2018 12:24:07

Яснота в главите на чревенотиквите може да настъпи,когато започнат да отделят толкова средства за здравеопазване,колкото австрийците.


Още новини
Избират нов управител на МБАЛ „Югозападна болница”
23.05.2019 10:15:22

Избират нов управител на МБАЛ „Югозападна болница”

Избират нов управител на МБАЛ „Югозападна болница” с адрес в Сандански и с филиал в П ...

„Майчин дом“ ще преглежда безплатно за стрес инконтиненция
23.05.2019 09:50:09

„Майчин дом“ ще преглежда безплатно за стрес инконтиненция

За втора поредна година университетската АГ болница „Майчин дом“ стартира кампания за ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...