!
Понеделник, 11 Декември 2023
12
ян
 

„Александровска“ с единствената у нас апаратура за функционално изследване на хранопровода

Четвъртък, 12 Януари 2023 | 15:14:08


Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с единствена по рода си апаратура в България за функционално изследване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Това

Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с единствена по рода си апаратура в България за функционално изследване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Това съобщи гл. ас. д-р Ангел Арабаджиев и подчерта, че 24 – часовата pH метрия може да сложи край на мъчителните оплаквания при пациенти с гастроезофагеален рефлукс. С новото оборудване се разширява спектъра от диагностиката на горния храносмилателен тракт и за много от доброкачествените заболявания, които досега са откривани по косвени показатели.

Сред заболяванията, които се диагностицират с новата апаратура е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която е най-често срещаното доброкачествено заболяване на горен гастроинтестинален тракт (ГИТ), съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. То се характеризира с типични оплаквания като парене зад гръдната кост, кисели оригвания и болка в стомаха, и не толкова типични - суха хронична кашлица, дрезгав глас и чувство за чуждо тяло или болка при преглъщане. При немалка част от пациентите рефлускната болест се съчетава и с наличието на хиатална херния, която при малки размери под 2 см, не би могла да се установи с помощта на ендоскопски или образнодиагностични методи.

„Функционалното изследване на хранопровода (манометрия) се извършва с помощта на сонда с 36 сензора, осигуряващ 432 точки на измерване с най-висока чувствителност за допир и движение, обясни д-р Арабаджиев. Благодарение на това могат да се диагностицират хиатални хернии до 1 см, анатомичната цялост на долния езофагеален сфинктер, както и различни функционални нарушения на хранопровода като дифузен спазъм, ахалазия, склеродермия и др.“.

Специалистът посочи, че 24-часовото мониториране на киселинността е „златен“ стандарт в диагностиката на рефлуксната болест. Тя е лечимо заболяване, което чувствително нарушава качеството на живот на пациентите, но често е неглижирана и лекувана с алтернативни методи (напр. сода бикарбонат) и може да доведе до редица усложнения като ерозивен езофагит, пептична стриктура, Баретова метаплазия (преканцероза), рак на хранопровода и белодробни усложнения.

Лечението на ГЕРБ изисква промяна в начина на живот и бива медикаментозно и/или хирургично. Нормализирането на телесното тегло, сън на по-висока възглавница и подходяща диета подобряват pH на хранопровода и симптомите на ГЕРБ. По думите на д-р Арабаджиев медикаментозната терапия се състои от антиациди, антагонисти на хистаминовия рецептор или инхибитори на протонната помпа, чрез които се потиска киселината. При повечето пациенти лекарствената терапия е ефективна и успешна, но при други се налага антирефлуксна миниинвзивна хирургия, която вече е достъпна за пациентите на Клиниката по хирургия, и се извършва с най-съвременната апаратура.

Гл. ас. д-р Ангел Арабаджиев, дм консултира пациенти с рефлуксни оплаквания и заболявания на горен ГИТ, всеки понеделник от 14.00 до 16.00ч. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Повече информация и записване на тел.: 02/9230 540.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%nvf


Всичко за коронавируса
Още новини
CDC: Увеличава се броят на засегнатите от синдрома на хроничната умора
11.12.2023 17:26:05

CDC: Увеличава се броят на засегнатите от синдрома на хроничната умора

Около 3,3 млн. възрастни в САЩ имат синдром на хроничната умора, сочат нови данни, оповестени от ...

Доц. Тонев: Само решение на принципала е достатъчно, за да бъде освободен всеки един директор
11.12.2023 16:55:55

Доц. Тонев: Само решение на принципала е достатъчно, за да бъде освободен всеки един директор

В договорите на всички директори на държавни болници има клауза, че могат да бъдат освободени по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...