!
Сряда, 24 Април 2024
12
ян
 

„Александровска“ с единствената у нас апаратура за функционално изследване на хранопровода

Четвъртък, 12 Януари 2023 | 15:14:08


Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с единствена по рода си апаратура в България за функционално изследване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Това

Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с единствена по рода си апаратура в България за функционално изследване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Това съобщи гл. ас. д-р Ангел Арабаджиев и подчерта, че 24 – часовата pH метрия може да сложи край на мъчителните оплаквания при пациенти с гастроезофагеален рефлукс. С новото оборудване се разширява спектъра от диагностиката на горния храносмилателен тракт и за много от доброкачествените заболявания, които досега са откривани по косвени показатели.

Сред заболяванията, които се диагностицират с новата апаратура е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която е най-често срещаното доброкачествено заболяване на горен гастроинтестинален тракт (ГИТ), съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. То се характеризира с типични оплаквания като парене зад гръдната кост, кисели оригвания и болка в стомаха, и не толкова типични - суха хронична кашлица, дрезгав глас и чувство за чуждо тяло или болка при преглъщане. При немалка част от пациентите рефлускната болест се съчетава и с наличието на хиатална херния, която при малки размери под 2 см, не би могла да се установи с помощта на ендоскопски или образнодиагностични методи.

„Функционалното изследване на хранопровода (манометрия) се извършва с помощта на сонда с 36 сензора, осигуряващ 432 точки на измерване с най-висока чувствителност за допир и движение, обясни д-р Арабаджиев. Благодарение на това могат да се диагностицират хиатални хернии до 1 см, анатомичната цялост на долния езофагеален сфинктер, както и различни функционални нарушения на хранопровода като дифузен спазъм, ахалазия, склеродермия и др.“.

Специалистът посочи, че 24-часовото мониториране на киселинността е „златен“ стандарт в диагностиката на рефлуксната болест. Тя е лечимо заболяване, което чувствително нарушава качеството на живот на пациентите, но често е неглижирана и лекувана с алтернативни методи (напр. сода бикарбонат) и може да доведе до редица усложнения като ерозивен езофагит, пептична стриктура, Баретова метаплазия (преканцероза), рак на хранопровода и белодробни усложнения.

Лечението на ГЕРБ изисква промяна в начина на живот и бива медикаментозно и/или хирургично. Нормализирането на телесното тегло, сън на по-висока възглавница и подходяща диета подобряват pH на хранопровода и симптомите на ГЕРБ. По думите на д-р Арабаджиев медикаментозната терапия се състои от антиациди, антагонисти на хистаминовия рецептор или инхибитори на протонната помпа, чрез които се потиска киселината. При повечето пациенти лекарствената терапия е ефективна и успешна, но при други се налага антирефлуксна миниинвзивна хирургия, която вече е достъпна за пациентите на Клиниката по хирургия, и се извършва с най-съвременната апаратура.

Гл. ас. д-р Ангел Арабаджиев, дм консултира пациенти с рефлуксни оплаквания и заболявания на горен ГИТ, всеки понеделник от 14.00 до 16.00ч. в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“. Повече информация и записване на тел.: 02/9230 540.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gBwa


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...