!
Четвъртък, 25 Април 2024
10
апр
5
 

Проф. Генчо Начев:

Болниците ще затънат в дългове заради намалените цени на медицински изделия

Вторник, 10 Април 2018 | 10:53:02
5

НЗОК намалява цените, на които ще реимбурсира медицинските консумативи. Това включва протези, стентове, клапи, пейсмейкъри, различни импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза. Това става ясно от новия реимбурсен списък на

НЗОК намалява цените, на които ще реимбурсира медицинските консумативи. Това включва протези, стентове, клапи, пейсмейкъри, различни импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза. Това става ясно от новия реимбурсен списък на медицинските изделия на НЗОК, който влиза в сила от този месец.

„Това не беше предвидено в Националния рамков договор. Този проблем е многослоен. Дали ще доплащат пациентите зависи от фирмите доставчици. Ако те бъдат така добри да свалят цените на цените, които е дала Касата, тогава хората няма да доплащат. Но ако фирмите кажат, че тези цени не са възможни тогава има два варианта – или пациентите да доплащат, или болниците да натрупват дългове“, каза пред Нова телевизия директорът на УМБАЛ „Света Екатерина” проф. Генчо Начев.

Той даде пример с цената на т.нар. „изкуствено сърце”, които от 163 000 са паднали на 133 000, което е близо 20-процентно намаление.

„Друг е въпросът защо това не се каза досега, а се пазеше за последния момент. Защо това намерение на Касата не беше оповестено докато се водеха преговорите по Рамковия договор? Така или иначе болниците имат такива консумативи на склад, какво правим с тях? Те са закупени на цените, които са били досега, а ще бъдат платени от Касата по новите цени. Това не е нормално“, категоричен беше проф. Начев.

По думите му най-интересното е, че въпреки статистиката, която показва, че 65% от смъртността в България е в резултат на сърдечно-съдови заболявания, са намалени цените точно на консумативите за тяхното лечение.

В момента 12 души чакат за поставяне на клапи, а не можели да бъдат направени операциите, тъй като не е ясно дали фирмите ще се съгласят да приемат цените, определени от Касата.

Проф. Начев коментира и новата методика за субсидиране на лечебните заведения с държавно и общинско участие за 2018 на Министерството на здравеопазването. Според нея се променят стойностите на дейностите, както и медицинските изделия плащани от ведомството, като на много места те са намалени в сравнение с предходната година.

Така например през 2017 здравното министерство е заплащало 3500 лв. за 1 процедура по терапевтична афереза, докато сега ще се поемат два вида терапевтична афереза – на плазма и на клетки, като сумите са съответно 1040 лв. и 395 лв.

„Извършва се хемофилтрация или хемодиафилтрация в острата фаза, която се очаква, че ще отзвучи в един период от време и човекът ще се оправи и няма да има нужда от нищо. Другото е, когато много органи са засегнати в един тежкоболен човек и има и сепсис, т.е. инфекция – с помощта на такъв един филтър се хващат антитела и други неща, микроби и прочие, и прочие, и прочие, и се помага в лечението. То е жизненоважно. Там само филтърът, какъвто и да е, е от 3500 до 4200 лева“, каза проф. Начев.

По думите му най-лошото е, че методиката на министерството влиза в сила от 1 януари. „Това според мен е някакво недоразумение и аз вярвам в здравия разум на ръководството на министерството, че това ще го отмени. Защото какъв бизнес план да правиш, когато април разбираш, че 170 000, които се използват за тая работа, няма да ти бъдат платени. Ти вече си ги използвал, ти си изразходвал средствата и те няма да ти бъдат платени със стара дата от 1 януари. Ерго, болницата за една година само от това намаление губи милион и нещо. Е, какъв финансов резултат да говорим на края на годината?“, попита проф. Начев.

„Не е лошо да се прави икономия. Но аз съм за това – нека се направи един търг, да се извикат всички фирми, които доставят такива материали, да играят на тоя търг в министерството и да кажат „Да, свалихме цената с 25% на всеки един материал“, защото за болниците няма значение дали фирмите се съгласят на тия цени. Щом цената на фирмата отговаря на цената, която касата плаща, болницата няма нищо против“, допълни още той.

„Задължителните здравни осигуровки от 8% не са достатъчни. Това е задължително, а не пълно здравноосигуряване. То покрива солидарността. Предполага се, че с тях трябва да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е необходимо този пакет да се осъвремени. А хората трябва да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги”, каза още проф. Начев.

„Трябва да се осъвремени пакета от услуги така, че да отговаря на средствата, които се събират за задължително здравно осигуряване. И всеки да знае – да, ако това ми се случи, то е в този пакет и няма да платя една стотинка. Това би имало контролен, възпитателен ефект и ще отвори ниша за доброволните застрахователни дружества. Тогава доплащането ще е 15 или 20%. И ако наистина има толкова социално слаби, че не могат да си позволят, ще има един фонд – както има енергийни помощи, ще има за здравни помощи“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9C6P

чернописец храбър 13.04.2018 14:31:02

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „работливият” д-р Кацаров не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Гост 10.04.2018 13:36:41

Ми нали вие от асоциацията на университетските болници бяхте първите клакьори на правителството и МЗ. Mного бяхте доволни ,че орязват малките обшински болници. Сега като ви обрулиха и вас почна да ви идва акъл в тиквчиките а?

данък истина 10.04.2018 12:44:45

Аве професоре, при такива разходи за Сърдечно съдови и 65% смъртност какво очаквахте. Или си оправете резултатите или по добре тези финанси да се отделят за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

Савина 10.04.2018 12:25:19

В случая съм съгласна с проф. Начев за доплащането и ограничаването на основния пакет. Радвам се, че вече е дозрял за тази идея и я защитава открито.

Мунчо 10.04.2018 12:18:27

Това,че касата е монопол и се опитва да диктува цените на мед.консумативи,води до абсолютна неяснота и за пациенти и за фирми.Но нашия/Г.Начев/ много се вайка за това,защото той има пряко одтношение към определен вид консумативи.В лекарското съсловие той е най-алчният,и при него няма милост.Само да спомене какъв данък-доход плаща.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...