Събота, 25 Май 2024
23
апр
1
 

„Велика китайска стена на имунитета“ – лозунги от ваксинационната кампания в Китай*

Петък, 23 Април 2021 | 09:06:09 Асен Велинов
1

Преди повече от година, по време на първоначалните месеци на строг корона-локдаун в Китай, станаха популярни лозунгите, с които властите напомняха на хората да си останат вкъщи. Сред най-колоритните от тях бяха „Ако се разхождате навън дн

Преди повече от година, по време на първоначалните месеци на строг корона-локдаун в Китай, станаха популярни лозунгите, с които властите напомняха на хората да си останат вкъщи.

Сред най-колоритните от тях бяха „Ако се разхождате навън днес, догодина трева ще е покрила гроба ви!“, „Маска или командно дишане – решението е твое!“, „Изберете къде да лежите: вкъщи, в затвора, в болницата или в гроба!“, „Днес хапни дивеч – утре ще си в ада!“, „Как да покажете обич и уважение към родителите си? Заключете ги вкъщи!“, „Целта ни през 2020 – да останем живи!“

Целта за оцеляване през 2020 бе в огромна степен постигната, а сега на дневен ред е мащабна ваксинационна кампания. Можем да направим паралел с миналата година - властите, особено на местно ниво, виждаха нуждата да напомнят, мотивират, дори сплашат населението да си остане вкъщи, защото идеята за локдаун бе чужда за всички.

Ваксинационната кампания пък тръгна с бавни темпове - поради това, че в страната от месеци почти няма нови случаи, няма и усещане за заплаха от заразяване. Всички (ограничен брой) пристигащи все така подлежат на карантина и изходящите международни пътувания са рядкост, така че на хората липсваше мотивация да се ваксинират, откакто това поетапно стана възможно преди няколко седмици. „Отварянето” на Китай обаче ще стане възможно само след като се постигне групов имунитет, така че да бъде занижен рискът, свързан с международни пътувания. Няколко разнотипни инициативи бяха предприети в последния месец, за да се промени това.

Опасно е да се ваксинираш? Не, опасно е да не го направиш!

По примера на други държави, държавни институции и компании започнаха да предлагат финансови или продуктови стимули - от ваучери за пазаруване, намаления, безплатни билети за паркове и представления, до яйца. Тези инициативи са местни, на централно ниво реториката е, че ваксинацията е препоръчителна и желателна.

Вместо стимули, други избраха по-директен начин - обръщайки практиката, че тези които желаят да се ваксинират, трябва проактивно да го заявят, с такава, че нежелаещите да се ваксинират трябва да предоставят уважителна причина затова - като противопоказания, алергии или бременност. Някои компании, локации и учебни заведения дори стигнаха твърде далеч в желанието си да мотивират - предупреждавайки, че достъпът до някои обществени услуги може да бъде ограничен, че на неваксинирани студенти няма да бъде разрешено да се дипломират, че неваксинирани служители ще бъдат санкционирани или дори уволнени. Централните власти разкритикуваха такъв тип екстремни подходи, подчертавайки, че ваксинациите са доброволни.

В този контекст на позитивни стимули и потенциални пропуски започна още една кампания с лозунги и плакати за стимулиране на ваксинационния процес. Този път тя е по-позитивна от миналогодишната, и изглежда започна от шеговит банер в Шънджън (град в Южен Китай, провинция Гуандун). Текстът му се опира на сходството между китайската дума за ваксина (yimiao) и котешкото miao, и популярна детска песничка на име „Да се научим да мяукаме - мяу, мяу, мяу”. Комбинацията се оказа „неустоима” – смес от рима, шеговитост и детински ентусиазъм в призива за ваксинация в лозунга доведе до широко медийно отразяване и много споделяния и дискусии в социалните мрежи. Той бе описан като „вайръл сензация“, „зарибяващ“, „промиващ мозъка“, „абсурден“, но ефективен в простотата си.

Последваха и много други из цял Китай, но за момента няма претенденти, които да засенчат популярността на „котешкия“ лозунг.

Някои от тях са прозаични: „Приоритетът за 2021: Ваксинация“, „Ваксините са здраве. Защитете себе си и другите, ваксинирайте се“.

Други – патриотични: „Да изградим Велика китайска стена на имунитета“, „Вярвайте на държавата, вярвайте на партията, ваксинирайте се, за да бъдете силни“, „56 диалекта (на китайския език), едно изречение: ваксинирайте се скоро!“

Трети – с обществена насоченост: „Подай ръка, за да изградим обществен имунитет!“, „Заради възрастните и децата, ваксинирайте се!“

Четвърти окуражаващи и надъхващи: „Ваксинирах се, затова се усмихвам!“, „Ваксинирах се заради теб!“

Обществения отзвук и този път е многопосочен. Явно на местно ниво този вид „пропаганда” привлича желан тип внимание и напомня какво поведение е желателно. От друга страна, централните държавни медии предупреждават срещу тривиализирането на ваксинационната кампания и значението й за общественото здраве, чрез предлагане на продукти, натиск или нескопосани лозунги.

Усмихвам се, защото съм ваксиниран

Дори тези, които в социалните мрежи с насмешка обсъждат лозунгите обаче, признават „гениалността” на този традиционен формат - повечето банери са подходящи на местата, където са закачени (по-малки населени места, понякога с по-ниско образовано население), и макар извадени от контекста на мястото те да са смешни, все пак продължат да изпълняват желана роля - дават начало и поддържат разговор, чийто аспект е ваксинационната кампания, която пък е държавен приоритет.

Към 21 април ваксинираните в Китай са вече над 200 млн. Обявена цел е около 40% от населението (560 млн.) да бъде ваксинирано до края на юни, а стаден имунитет да бъде постигнат до края на годината. На Китай предстои да е домакин на Зимните олимпийски игри в началото на 2022.

Ще съжалявате ако не се ваксинирате

След сравнително бавния старт, ваксинационната кампания напредва значително в последните седмици - дали това е резултат от лозунги, стимули или натиск, е трудно да се каже.

Тези дни Китай даде нова заявка за предстоящо отваряне - доскоро визи за страната можеха да бъдат издавани на чужди граждани извън Китай само ако те са ваксинирани с одобрена китайска ваксина, но това скоро ще бъде възможно и за ваксинираните с Pfizer, Moderna и J&J.

*Авторът на материала Асен Велинов живее в Шанхай, КитайКоментари по темата

Правила на форума за коментари
HyXC

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 23.04.2021 12:06:34

Ландшафтът ми напомня младостта - късния социализъм и развитото социалистическо общество, онова, което все бЕгаше пред нас петилетка след петилетка, и ние все го гонехме...


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...