Сряда, 05 Октомври 2022
06
ноем
8
 

Д-р Иван Маджаров:

Всеки участник в системата трябва да запази своите функции, за да носи своите отговорности

Нужна ни е реформа и в областта на пациентската безопасност, каза адв. Мария Шаркова

Вторник, 06 Ноември 2018 | 18:22:09 Надежда Ненова
8

„Когато говорим за промени в здравеопазването, трябва да помним някои основни неща. На първо място трябва да има обществена и политическа воля да се взимат трудни решения. На второ място всички трябва да имаме търпение да прилагаме принципите, ко

„Когато говорим за промени в здравеопазването, трябва да помним някои основни неща. На първо място трябва да има обществена и политическа воля да се взимат трудни решения. На второ място всички трябва да имаме търпение да прилагаме принципите, които залагаме в бъдещата реформа. И на трето място трябва да знаем, че всеки участник в системата трябва да запази своите функции, защото само така ще може да носи своите отговорности.“ Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по време на презентацията си на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", която се проведе днес.

Д-р Маджаров припомни защо е била нужна реформата през 1999 г. „Тя се случи заради изключителното недоволство, натрупано у изпълнителите на медицинска помощ, недоброто финансиране. Предишната система имаше и добри страни – добро покритие на страната, голям брой специалисти на глава от населението. Все пак тогава се реши, че ще се премине към друг начин на финансиране и ще се въведе съвсем нов модел, по който ще функционира системата. Т.нар. договорно начало или обеществен договор беше между финансиращите институции и изпълнителите на медицинска помощ в лицето на БЛС. Ролята на държавата беше определена само като страна, която ще регулира и която ще отговаря за набиране на задължителните осигурителни вноски. Не на последно място, нейната роля беше да осигурява за всички спешната помощ, онкологията и т.н.“, каза той.

По думите на председателя на БЛС тогава е било заложено всеки участник в системата – държава, плащаща институция и съсловна организация, да има точно определени функции. „Съвсем в началото нямаше възможност никой да бъде неосигурен, държавата плащаше своята част от осигурителните вноски на служителите, на които беше работодател. Свободните професии се осигуряваха сами, а всеки работодател дължеше здравните осигуровки на наетите от него – всеки работещ на трудово-правни отношения беше задължително осигурен. Какво се случи във времето? Постепенно по една или друга причина се появиха нови и нови групи неосигурени или по-точно осигурени за сметка на бюджета, и в същото време – все по-голям пакет, който трябва да плаща НЗОК. Тези две неща бяха част от функциите на държавата. Още повече, че с всяка следваща година държавата навлизаше все повече в управлението на НЗОК. И все повече се опитваше да елеминира третия участник – съсловните организации. Това са част от причините днес да настояваме за промяна“, каза още д-р Маджаров.

В презентацията си пък адв. Мария Шаркова каза, че по време на днешната конференция много се е говорило за реформа на здравеопазването, свързана с финансирането и организацията му, но без да бъде засегнат важния въпрос за пациентската безопасност. „Не можем да имаме качествена реформа, особено, ако искаме да спестяваме, без да имаме ефикасност, ефективност и удовлетвореност както у хората, които осигуряват медицинската помощ, така и за пациентите. Това задължително минава през реформа в областта на пациентската безопасност“, каза тя.

Думите си адв. Шаркова подкрепи с данни за делата, свързани с медицински грешки. Те са били 370 в периода 2007-2018 г. Съдът е отхвърлил 61% от исковете, а едва 39% са уважени. Средната цена на иск е 65 000 лв., а средната продължителност на едно дело - 1360 дни.

Санкции, които са наложени от ИАМО са 1721 наказателни постановления, а са обжалвани 600. 65% от санкциите на ИАМО обаче са отменени от съда, а заедно с частично отменените процентът става 70, каза адв. Шаркова. По думите й най-рисковите специалности са хирурзите, акушер-гинеколозите, ортопедите и травматолози и спешните медици.

По делата за медицински грешки по-уязвими са лечебните заведения. В 73% от случаите таргет на делата не са лекарите, а лечебните заведения. 65% от постановленията на ИАМО са срещу лекари, а в 6% са санкционирани управителите. 

„По този начин се губи доверие, сигурност, лекарите губят още репутация и средства, правят дефанзивна медицина, а пациентите не получават качествена медицинска помощ“, обобщи адв. Шаркова.

По думите й ситуацията не е такава само в България. От дела за лекарски грешки са засегнати много държави, сред които САЩ, Великобритания и Канада. Там е въведена система за анализ на нежелани събития. По-добър обаче е Скандинавския модел, т.нар. „безвиновна“ система. Европейската комисия също била на мнение, че докладването на нежелани събития и извеждането на поуки от тях без някой да бъде критикуван и обвиняван, като обезщетението за пациентите се заплаща от специален фонд, са отлични инструменти за подобряване на пациентската безопасност.

„Когато говорим за реформа във финансирането и за реформа в органиацията е добре да вземем пример от Скандинавските държави и да помислим дали в крайна сметка не ни е нужна и реформа в пациентската безопасност“, завърши адв. Шаркова.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8bdn

Гост 06.11.2018 22:50:22

Брей , тази адв. Шаркова не се умори да анализира лекарски грешки .Явно добри пари се печелят от тези анализи и дела. Другарят Председател на БЛС най- накрая усети ,че е най- незабележимият участник в реформите и се пробва да се изрепчи

Гост 06.11.2018 21:05:17

'Всеки участник в системата трябва да запази своите функции, за да носи своите отговорности' (?!?!?!) Instructions unclear.

Гост 06.11.2018 21:00:49

Тези минимални прагове за лекарски и сестрински заплати са смешно ниски за която и да е европейска здравна система.

Един обикновен лекар 06.11.2018 20:28:45

Преди около час в новинарската емисия на една телевизия чух,че основната заплата на мед.сестри става 900лв.Браво! В общинската болница в която работя лекар със специалност взема 690лв.Предлагам всички лекари да предоставят на медицинските сестри,които ще вземат по-висока заплата от тях срещу никаква съдебна отговорност, да им предоставят отговорността за медицинските грешки и неблагополучия, да не подписват никакви медицински документи и да не извършват медицински дейности от които биха произтекли съдебни последствия.Нека заслужат и по отговорност парите,които правителството им гарантира!

Гост 06.11.2018 20:38:12

Абе,колега, сестринска заплата под 1500 лева на месец, на този стандарт на живот, е просто подигравка.Да не говорим за нощен труд,работа с деца, вредна среда и дежурства, както и оперативни..Ебават се с всички нас! трябват крайни мерки и ултиматуми. Българинът не разбира от маниери и не се решават проблемите с диалог, а с як и упорит натиск-до успех! Както сега Валерката ще бъде издухан!

Гост 06.11.2018 19:30:44

Държавата се бъзика с българския лекар.

Гост 06.11.2018 19:24:42

Как ще носиш отговорност за 1100 ЛЕВА !?! На месец

БЛС-Въоръжено Крило 06.11.2018 19:13:33

Европейски стандарти за безопасност на пациентите (откъде го измисли , скъпа, това 'пациентската безопасност' -нелепо е ), та тези стандарти ще ги има когато започнете да плащате на българските лекари СЪОТВЕТНО НА ОТГПОВОРНОСТИТЕ И КВАЛИФИКАЦИЯТА. Не и преди това. Няма как да сложите лекаря в социалната стълбица под маникюристката и много-много под плочкаджията и да искате високи стандарти от тази професия. Или тази професия е от значение за обществото или не е .В момента 70 години казвате ,че лекарската професия не е от значение за обществото , такава ви е оценката, но иначе имате още и още претенции. Продължавайте с нравоучението от V ти конгрес на БКП и заблудите на масите, щом така ви харесва.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Служителите на РЗИ ще получат допълнително по 600 лв. за октомври
05.10.2022 18:07:14

МЗ: Служителите на РЗИ ще получат допълнително по 600 лв. за октомври

„Осигурени са допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 202 ...

Болницата в Свищов e в стабилно финансово състояние, без дългове
05.10.2022 17:28:30

Болницата в Свищов e в стабилно финансово състояние, без дългове

Общинската болница в Свищов е платила всичките си просрочени задължения и е погасила кредит от 70 ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...