Събота, 30 Май 2020
11
юни
51
 

Министър Ананиев:

Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата

Мая Манолова обвини Министерството на здравеопазването в отказ от реформи

Вторник, 11 Юни 2019 | 18:30:12
51

„Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства п

„Уважаема госпожо Омбудсман, не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни“. Така започва отговора си към омбудсмана на Републиката Мая Манолова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По-рано днес, по време на протеста на медицинските сестри в Стара Загора, Манолова обвини Министерството на здравеопазването в отказ от реформи. „Министърът на здравеопазването обеща, че до 20 април т.г. ще има нови проекти на закони за съсловните организации – има ли такива проекти, няма. Обеща, че до 10 май ще предложи нова методика за определяне работните заплати на медицинските специалисти – видяхте ли такава методика, не, не сме видели такава методика. Обещаха, че от 1 юни заплатите ще бъдат поне на нивото на договореното в Колективния трудов договор, а именно 950 лв. стартова заплата за медицински специалист. Реално увеличенията, които се случиха, са в рамките на 20 лв., 50 лв., до 80 лв. Това е лъжа от страна на Министерството на здравеопазването и отказ от реформи. Отказ да се решават проблемите в здравната система“, заяви омбудсманът.

„Проблемите в сектора показват добре организиран хаос, от който парите изтичат. Така от 130 млн., на определени места един медицински специалист получава по 20 лв., а друг – нищо“, каза още Манолова.

В обръщението си министър Ананиев подчертава, че към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв., средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари и предназначени основно за общински и областни болници. „Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел“, казва той.

„Обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих“, пише министърът.

„Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана“, допълва Кирил Ананиев.

„Госпожо Манолова, не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива. Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата“, завършва обръщението си министърът на здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EhTN

Спец 29.06.2019 00:42:52

https://www.segabg.com/node/77619 Малииии, шефа на ОЛАФ, дошъл заради къщата за гости на Гигова от Медицинския надЗОР. Роскаааа, кви хора идват задади твой човек. Сигурно, яко си спекъл и мирише здраво около теб, чаааак и тук се усеща. Как ще ти носим цигарки, че прикриваш нещата......

Надзорец 24.06.2019 16:36:35

Интерсни работи е казал Гешев за къщите за гости. https://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/i-geshev-po-proverkite-na-kashtite-za-gosti-se-raboti-aktivno-izlizat-interesni-neshta-za-zloupotrebi "Излизат интересни неща, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД "Национална полиция" в тази насока за множество случаи", съобщи Гешев. Роска, тея дни ми изглеждаш много спечен, не че преди не беше, ама сега си още повече, личи ти вече. То, май ти е тайна на какво си шеф???? Глей само какво те връткат да разписваш, че Бай Ставри от Централ пандиз палас София, чека.

Минаващ 21.06.2019 22:23:21

И какво, кучетата си лаят, кервана си върви. Тефтера няма кой да го мръдне, освен биологията.

Млад 17.06.2019 17:15:21

В надзора пенсионери няма. Там само младежи, а Гигова води хорото- с къщата за гости.

nhif 14.06.2019 14:51:47

Няма ли да се махнат тия пенсионери от системата на НЗОК и РЗОК. Станаха на по 70 години. Голяма ефективност.....Срам за системата.

Вярващ 14.06.2019 08:36:07

Кире, няма ли днес да ни зарадваш и да подадеш оставка? Освободи системата, спаси живот. Ама с теб и Женито, и другите калинки и калинчовци.

Компетентен 13.06.2019 14:58:07

Нали обещаха по 900 лева на сестра ? Да си пращат фишовете на министерството ката месец и да им превежда кирето остатъка. Точно ли е ? Точно е. Хем милионите дето ги "дава" 30 ли 50 ли 100 ли ще си ги икомумисъ

Компетентен 13.06.2019 14:54:47

Гръмна Киро бушон девртнайстий, върна се в тефтера на стр. Двайста ..

Гост 13.06.2019 06:10:00

Въпросът не е кой къде се слага, кой където си иска може да се слага! Въпросът е в начина на комуникация между министър и Омбудсман!

Гост 12.06.2019 22:56:26

Мая Манолова е само за президент , от нищо не отбира , а устата и меля без почивка. Къде се слага тая червена кукувица при медицинските сестри ?Нали тая същата и нейната велика партия усраха държавата .Червен боклук , като беше на власт и в Парламента каква работа свърши тая мизерна пача? Само едно голо дърдорене .

Гост 12.06.2019 23:07:20

А любимият ти Тиквоч къде се слага? Тоя доведе страната си до изключително скотско положение, когато се говори за работещи бедни. Оня си кара влакчето, джипчето на НСО и хич не му дреме. Интересно от кое кръстовище ще намери заместник за Киро?

Ментата 12.06.2019 21:53:03

Тефтер, ако си човек при тази всенародна любов, която извира от коментарите по долу още утре си подай оставката. Хората виждат, че не ставаш за нищо и просто не мъчи повече системата. Обаче си измети и Женито, Пенков, фамилиите Гигови и Величкови, Гетова, Боби и всички останали които ти сътудничаха до сега. Хайде адио и утре увооо.

Гост 12.06.2019 21:16:37

В надзорната агенция са събрани само калинки. Няма как тази мегаструктура да заработи. Пък и тя е създадена с други цели.

Гост 13.06.2019 07:22:00

Тя е създадена точно, за да не работи и да спъва развитието на системата.

ИАМН 12.06.2019 21:10:47

Мая Манолова да провери и Медицинския надзор. Какви заплати се раздават, каква работа са свършили, Гигова отстранена ли заради къщата си за гости, защо се преназначават служители за няколко дни на различни позиции и им се увеличавата заплатите, колко дмс им е раздадено, колко загубени дела имат, за каква обща сума ги съдят по загубените дела, защо три месеца нямат сайт и накрая-за какво съществуват ???

NHIF 12.06.2019 20:11:57

Мая Манолова да провери и хаоса със заплатите в системата на НЗОК/РЗОК. Вече 7-ма година има разлики за една и съща длъжност от по над 1 000 лв. Преди 3-4 години тръгна да се рови, но верните подлоги на всяко ръководство Страшо Генев и Багряна Марково, потушиха бунта на служителите. Сега нещата са още по-зле е въпрос на време да се разпадне системата.

Нима? 17.06.2019 11:58:00

Да не би сега да е по-различно?Тръгнаха някакви декларации, подписки от РЗОК, обаче бързо, бързо ги потушиха!Скръцнаха със зъби на директорите и ето-няма протести, недоволните под сурдинка си недоволстват,а нищо не се променя! Типично за нас!

Гост 12.06.2019 16:38:57

Малееее!

Гост 12.06.2019 15:55:09

Омбудсманът Мая Манолова в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев: Не сте в позиция да назидавате! 12 юни 2019 г. Уважаеми господин Ананиев, Вчера пресцентърът на Министерството на здравеопазването разпространи Ваше „открито” писмо до мен. Най-интересното в него намирам накрая, където пишете, че не искате извинение за хаоса. Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си. Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса не само на протестите на медиците, виждам го в жалбите на гражданите до омбудсмана всеки Божи ден. Не аз или гражданите сме източник на хаос в системата на здравеопазването. И да искаме, не можем да го създадем, защото не ние издаваме наредби, постановления, закони и административни актове. Източникът на хаос в която и да е сфера на държавното управление може да бъде само един – този, който има властта да го направи. Името му сега е Кирил Ананиев. Оправдавате се с това, че болниците са търговски дружества. Нима не го знаехте, когато щедро, заедно с премиера Борисов, обещахте 50 милиона лева за повишаване заплатите на медицинските специалисти, така че от 1 юни т.г. да бъде постигнато стартово възнаграждение от 950 лева, както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ (http://news.bnt.bg/bg/a/otpuskat-50-mln-leva-za-povishavane-zaplatite-na-meditsinskite-sestri). Като Ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат. Изглежда, че Ви пречат не само търговските дружества. Пречеха Ви дълговете на болниците и даже самите болници, пречеха Ви лекарите, сестрите и специализантите, пречеха Ви дълговете на НЗОК към чужди болници, пречеше Ви предишният управител на НЗОК и по-предишният, пречат Ви новите лекарства и реекспортът на лекарствата, пречат Ви фирмите, внасящи лекарства и изотопи, пречеше Ви Фондът за лечение на деца, трансплантираните и чакащите за трансплантация. Сега се оказа, че и омбудсманът Ви пречи. Впрочем това, че Ви преча, приемам като признание и висока оценка. Аз получавам заплата, за да Ви преча всеки път, когато не провеждате добро управление и застрашавате правата на гражданите. Като стана дума за гражданите, страх ли Ви е от тях? Защо не се изправите очи в очи с медиците и да им кажете, че не можете да изпълните исканията им? Защо не приехте да участвате лично поне в един разговор с протестиращите във Враца, Ловеч, Стара Загора, Бургас, Видин и в другите градове медици? Лесно е да се разпореждате зад дебелите стени на министерския си кабинет. Когато обаче стане напечено, предпочитате да се скриете – кога зад парламента, кога зад премиера, кога зад заместничката Ви, изпратена да „опита“ вкуса на врачанските яйца. Оправданията, изложени в писмото Ви, не се приемат. Времето за това отдавна отмина. Сега е време за резултати. Вашите са видими – виждат се по протестите на сестрите, фелдшерите, педиатрите и психиатрите в цялата страна, виждат се по емиграцията на лекарите, по липсата на общопрактикуващи лекари, по десетките съдебните дела на болници срещу НЗОК, по епидемиите от вирусен хепатит и морбили, по дефицитите на лекарства и на радиоизотопи, по жалбите на пациентите и още, и още. Обществото очакваше от Вас реформа, а получи само неизпълнени обещания. Уважаеми господин Ананиев, празните обещания и раздаването на субсидии не са реформа. С тях си купувате политическо време. Накрая – да се върнем към конкретното и да повторим. За тези, които забравят: Обещахте до 25 април т.г. да поставите на сайта на МЗ проект на закон за изменение на Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Можете да си припомните собствените обещания в звуковия файл (от 1:14:00 мин. след началото на записа – https://we.tl/t-SGqKlez1bf) от официалната Ви среща с медицинските специалисти. Обещахте до 10 май т.г. да изготвите нова методика за формиране на работните заплати, която да обсъдите на среща с протестиращите. Днес е 12 юни и до момента никой не е видял проекта освен Вас и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. (https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/kiril-ananiev-ima-politicheska-volya-za-uvelichava/) И отново да Ви повторя: Обещахте всички медицински специалисти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лева и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни. Кога, господин Ананиев, според Вашия календар ще настъпят 25 април, 10 май и 1 юни? За финал едно обещание от мен към Вас. Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание! С дължимото в случая уважение, Мая Манолова, Омбудсман на Република България

гост 12.06.2019 15:47:44

https://www.ombudsman.bg/news/5106

Гост 12.06.2019 14:38:55

А в личен интерес на сестрите е да им се повишат заплатите до човешки нива.

гост 12.06.2019 13:05:35

Абе стига сте правили на Мая Манолова PR. Използва би за повишаване на собствения си рейтинг.Не ви ли е ясно,че тя нито е компетентна в областта на здравеопазването нито целта и е да се направят промени във финансиране и промяна в заплатите! Всичко което прави е в неин личен интерес.

Гост 12.06.2019 16:01:55

А министъра спомена , че няма съпротива за реформи . Май нищо не зависи от него . Защо се прави че може да постигне нещо.

Гост 12.06.2019 10:40:24

Аз се чудя на медицинските сестри, защо продължават да се самонаказват и самоунижават, работейки за жълти стотинки и поемайки сериозни отговорности, вместо да теглят по една дърта ... на държавата и да си тръгнат с чест. Те са достатъчно интелигентни и комбинативни, за да се реализират в някой друг сектор извън здравеопазването. Чудя им се на акъла, що стоят!

Гост 12.06.2019 09:58:38

Киро и министрите да се лекуват не в Правителствена, а в обикновена общинска болница и може би тогава ще направи разлика. За тях няма клинични пътеки, ухажвани са, обслужени и обгрижени отвсякъде. Затова не знаят за какво става въпрос. Ама защо не получават нашите смешни заплати, за да видят как се изкарва месеца с 500 лв.?

Гост 12.06.2019 09:50:46

Дърт лъжец! ОСТАВКА!!!

Гост 12.06.2019 09:20:34

Тя, тази изпълнителна агенция е направена само за да наместят на добра службица протежетата и любовниците си и да контролират създаването на нови лечебни заведения. Целта е да се смачка нормалната конкуренция и в същото време да се създаде възможност за облагодетелстване на определени лица, сложени на висши управленски позиции. Хаосът в системата се задълбочава.

555 12.06.2019 17:09:39

напълно сте прави.тя е създадена за протежетата и любовниците.защо още търпят пенсионерите с памперси.да се маха от този пост.ОСТАВКА.

Хахаха 12.06.2019 11:32:52

Киро, глей какви кадри в надзора имаш: https://kzgate.bivol.bg/?q=%D0%94%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%8F+%D0%B3%D0%B5%D1%81%D1%82+%D1%85%D0%B0%D1%83%D1%81 Ама ти май си знаеш, та нали свекърчето Гигов ти беше главен секретар. Какво повече да искаме, сайт ли - на кукуво лято. Какво ще се рекламират ли там???? За какво им е, пари им давай, да си имат, че са бедни

Надзорник 12.06.2019 10:24:31

Не си прав. Новия директор ни качи заплатите и дмс ще има. Бюджета казаха, че ще е голям. Щом има МЗ да дава, аз няма да се противя. Държи ни пенсионерите какво толкова. Корупция може да има, но нас ни държат и заплатката тече. Сигурно е вярно, че има много любовници на висши хора, но какво от това. И къща за гости имала Гигова, но какво от това. Има си директор да му мисли той. То в общи линии държавата е на закриване вие глупости говорите. И назначенията ни са неправомерни, но според юристите няма кой да ни махне или да направи нещо срещу нас точно за това. Ще си бачкаме както и колкото можем, щом ни търпят....Народът е казал не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава. На командировки ходим, хотелче, хапка пиика. Ще се махна само когато ме уволнят.

Гост 12.06.2019 09:18:37

Абе Тефтер, стигнахте дънотооо. По лошо никога не е било в здравеопазването. Но какво да искаме, нито от здравеопазване разбираш, нито от бюджет и пари. Вземи ни освободи от присъствието си и се прибери вкъщи внуци да гледаш. Не съм сигурен обаче, че ако имаш, някой ще ти ги даде да ги гледаш, ама иначе цял ресор държиш да го досъсипеш.

Гост 12.06.2019 09:17:29

След 2 месеца обратно при Ц. Ризова за довършване на разговора .

Гост 12.06.2019 09:13:11

А бе тоя министър, кога ще си размърда задника да накара новата си агенция "Медицински надзор" да си направят сайт и да си обявят контактите? Все още стои сайтът на старата агенция "Медицински одит" и всички се бъркат и мотаят, когато им се наложи да взаимодействат с тази държавна институция. Много мудно работи министерството, много.

Запознат 12.06.2019 11:07:05

За какво им е сайт? Те са секретни и не работят за хората, а за високите си заплати. Нали като имат сайт трябва да пишат какво са свършили. Нито правят нормални проверки, нито пишат актове. Делата поголовно ги губят и естествено исканията за обезщетения валят. Но Кире им е дал бюджет, естествено от наши джоб и заплатите са им космически. Заплатите на пиарките са........, а нищо не правят, на Гигова да не говорим, а жената има и къща за гости, и други разни участия...... Сега направиха едно “превъртане” за началник в дирекцията за разрешителните за да увеличат една заплата........ Всичко им е незаконно, но докато ги търпим тези туреници ще е така.

гост 12.06.2019 06:29:53

Едно е сигурно, рейтингът на Мая Манолова е много, много по-висок......

Гост 11.06.2019 23:30:01

Бате Киро е гола вода, но и кака Мая е на всяко гърне мерудия, без да разбира.

Гост 11.06.2019 23:24:49

Аре, Кире, ходи си! Дечката отдавна се ослушва за поста ти. Да го видим и в МЗ кви ще ги сготви

Компетентен 11.06.2019 23:02:59

Ама разбира се , моля ви се ! Мед. сестри трябва да продължат да бачкат с 500 лв. заплата , да има ред и правила ! Поиста ли медицинският пролетариат МАНГИЗИ и на управлението му се привижда хаос. Хаосът е в управлението - 18 министри и шефове на каси изредиха , тоя бушон и той ше гръмне и така мандат след мандат

Гост 11.06.2019 22:38:58

Голям tashak е всичко.

Dr_Doolittle 11.06.2019 22:20:31

На снимката : Киро Ментата пред трибунала в Хага за военни престъпления в мирно време ноември 2021 г ( Из документалния филм на Discovery ' Как се стигна до катастрофата'

Гост 11.06.2019 21:52:23

Следите ли еволюцията на менте икономистите от ВИИ Карл МАркс - Киро Тефтера-> Киро Ментата-> Киро Хаоса-> Киро в затвора

Минувач 11.06.2019 21:29:37

Г-н Министър, напиши ми факс-мирише ми на стария ми Еър Накс! А кажи нещо за доклада на Евро комисията отпреди 6 дни, в частта "Здравеопазване" -че системата е тежко недофинансирана и не гарантира достъп на всички граждани. А мъцни за заздравноосигурителния модел, дето щеше да представяш преди 2 месеца... А отбележи неприетите досега нови мед.стандарти,дето са задължителни по закон... А коментирай и мед.надзор с който си направихте безобиден и лакейски лейкопласт на мазолите по ръцете и краката, че без него ще пипате и ходите като нестинарки... Не ми се говори, Омбудсмана ти е проблема... Бакалски, без характерни тефтери такива, една тридневна дискусия, публично-и сте на рагу пред всички!!!

Неканен гост 11.06.2019 21:28:01

Нека си позволя една прогноза: този партиен кадър ще тупа топката докато не се сговнят нещата,ще последва отставка и всичко ще започне отначало. Гербавите не желаят и не могат да направят реформи. Трябва ли системата да рухне,че да се наканят нещо да променят?!

Елка 11.06.2019 21:01:02

Време е да се заемат с работа МЗ и НЗОК.Реформа няма и никой не желае да я проведе.Здравеопазването е на дъното и никога няма да потръгне напред.С тези некадърни управници, загиващи областни и общински болници , ръководени от посредствени управители, реформа няма да има.Няма образование и добро обучение на здравни работници.Системата ражда само посредственост и некадърност и това води до смърт на нацията.

Елка 11.06.2019 21:00:41

Време е да се заемат с работа МЗ и НЗОК.Реформа няма и никой не желае да я проведе.Здравеопазването е на дъното и никога няма да потръгне напред.С тези некадърни управници, загиващи областни и общински болници , ръководени от посредствени управители, реформа няма да има.Няма образование и добро обучение на здравни работници.Системата ражда само посредственост и некадърност и това води до смърт на нацията.

Независим 11.06.2019 20:46:04

Г-н Мшнистър, не желая от Вас извинение че Вие и Начева набутахте и поддържате в системата некадърни и безскрупулни хора.Не искам от Вас извинение, че Вие и екипа Ви пасивно или активно изчистихте и малкото морални и знаещи хора от системата.Много е деликатна МАНОЛОВА.Ако имах нейната позизия , Вие щяхте да ми се извинявате!

Гост 11.06.2019 19:33:47

А където не се постигнат целите - спирайте финансирането, какъв е смисълът иначе . Ето ви начин за намеса .

Гост 11.06.2019 19:29:06

Методиката е готова , само не е финализирана ........................ Г- н министър днес е 11 юни , а 10 май отдавна мина , изборите също .

d-r 11.06.2019 18:43:55

Хаосът е в системата от 30 години.Не го създава Омбудсманът.Затова протестират медицинските специалисти, защото те са най-засегнати от ситуацията.

Гост 11.06.2019 19:43:01

А преди 30 г всичко си беше наред при правешкия пейзанин,а.

d-r 12.06.2019 21:06:39

СЕГАШНИЯТ пейзанин много добре се е научил от правешкия такъв: Дръж докторите на ниски заплати, да се ядат като кучета за един КОКАЛ и да не протестират. Добре, че сестрите възстанаха , та да подобрят положението и на докторите!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
През последните години има истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС
30.05.2020 11:28:25 Елена Цветкова

През последните години има истински бум на терапевтичните методи за лечение на МС

На 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза, която засяга над 10 00 ...

14 нови случая на коронавирус у нас, един е на шофьор от Спешна помощ (Обновена)
30.05.2020 08:17:15

14 нови случая на коронавирус у нас, един е на шофьор от Спешна помощ (Обновена)

14 са новозаболелите от COVID-19 за последното денонощие. Това стана ясно от думите на проф. Тодо ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...