!
Сряда, 24 Април 2024
19
февр
10
 

Аркади Шарков:

Демонополизацията на НЗОК трябва да е 6% вноска в други фондове и 2% социален пакет в Касата

Понеделник, 19 Февруари 2018 | 12:54:28
10

Скандалът, свързан с бюджета на Касата, е политически. В това има резон, тъй като и назначението на здравен министър, и това на управител на НЗОК са политически, така че и двете назначения са тежко обременени с политически зависимости. Това коментира п

Скандалът, свързан с бюджета на Касата, е политически. В това има резон, тъй като и назначението на здравен министър, и това на управител на НЗОК са политически, така че и двете назначения са тежко обременени с политически зависимости. Това коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков във връзка с поисканата от министър Ананиев в края на миналата седмица оставка на шефа на Касата проф. Камен Плочев.

Шарков отбеляза, че единственият контакт на управителя на НЗОК с парламента се осъществява чрез министъра, и то само след получаване на разрешение на Надзорния съвет, и в този смисъл действията на проф. Плочев, който изпрати писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на Здравния фонд, без да съгласува това нито с министър Ананиев, нито с Надзора на Касата, нарушават устройствения правилник на НЗОК, тъй като проф. Плочев надвишава правомощията си.

„Нещата са много смесени. И двете страни имат право с това, че едната казва „Вие ме заобикаляте“, другата казва „Аз имам право, защото властта ми е от парламента“. Така че ситуацията е реми, постигнат е баланс в аспект на аргументи от двете страни“, коментира икономистът.

Той се спря конкретно на бюджетната ситуация, породила проблема между министъра и управителя на НЗОК. По думите му, в случая с дълговете на Касата към чужди здравни фондове става въпрос за чисто счетоводен проблем, който може да бъде решен както с международни договорки, така и с отлагане във времето. „Това са проблеми, които биват решавани ежегодно, така че те винаги могат да бъдат отложени във времето“, смята Шарков. „Въпросът е докога ще ни търпят“, все пак отбеляза той.

Икономистът коментира и исканата актуализация на бюджета на НЗОК, като заяви: „За да не се получава актуализация на бюджета, Касата да си оптимизира процесите, също и Министерството на здравеопазването. И двете ведомства не са излезли с качествен анализ за това къде изтичат парите“. Аркади Шарков припомни и основните финансови проблеми, свързани с лекарствата, с лимитите за болниците и управлението на лечебните заведения. По думите му в Касата трябва да се създаде звено, което да анализира преразходите в една или друга посока и да подпомогне НЗОК в оптимизирането на бюджета й, който „всяка година набъбва“. За решаването на този проблем от помощ би било отстъпването на политиката пред експертизата, посочи той.

Според него е нужна също така демонополизация на Касата. „Но не демонополизация както в пенсионното осигуряване, т.е. към 8% да добавят едни 2% и да кажат – „ето, тези 2% са за частни фондове“, защото това отново е монополен модел: Касата има основния пакет, другите 2% са, ако искаш да си добавиш нещо към здравното осигуряване. Демонополизация значи от тези 8% едни 4% или 6% да се преразпределят към фондове, 2% да останат като социален пакет в самата Каса, за да има реална конкуренция. Защото иначе няма да има реална конкуренция, ще се създаде един монопол и няколко олигопола, каквито има в пенсионното осигуряване“, посочи той.

Във връзка с всички проблеми в сектора през годините пък икономистът припомни честите смени в ръководствата и на МЗ, и на НЗОК и заяви: „Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е един колос на глинени крака“.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%Kc1

Гост 19.02.2018 22:54:33

Като чуя нещо социално и социалистическо ме хваща социопатията заедно със социалната алергия , социалното повръщане и социалната диспепсия. И почвам да съжалявам за липсата на Втората поправка от американската конституция тук.

Гост 19.02.2018 17:22:44

Като го гледам на какво прилича на тази възраст, след 10 години ще надмине баща си на килограми и тогава ще види какви вноски ще му иска несолидарният фонд. Измислен експерт, само общи приказки и заучени фрази, тъп млад толуп.

Az 19.02.2018 18:33:13

Е, че на кого се е метнал.

Компетентен 19.02.2018 14:54:33

16 процента здравна вноска ? Не е зле, само че е пълна фантастика. Никоя политическа сила няма да го направи. Изходът е разделяне на услугите на два пакета - един задължителен безплатен през НЗОК с 8 %и един допълнителен за втори пакет през частен фонд с още 4 %.

Шеф на бг клиника 19.02.2018 17:43:44

Еми другарят на снимката дето редовно го лансират тука иска още 6+2, те още 8 , значи общо 16 процента. В Германия са под 16 но над 15

Гост 19.02.2018 16:20:42

Ко каза, ко? 16% та още 8% за АСФАЛТ? Най добре 6% в НЗОК солидарно здравно обслужване с ограничен пакет здравни услуги и 6% доброволно здравно осигуряване частен фонд по лична партида .Който не иска -КЕШ за всичко извън НЗОK тoест 90% от oбема ще е кеш плащания тоест доплащане. Само че докато комунетата се туткат и се маят как да не разсърдят избирателя ,то докторите ще са се изнесли оттук и няма да има на кой да дават пари дори да ги гонят с моторетка. Това май ще се случи...

Гост 19.02.2018 14:49:43

Кой е тоя джихадист на снимката ?

Гост 19.02.2018 16:10:19

По-скоро е някакъв клошар който се бара за икономист. Този действително няма език на на човек с иконимическо образование , а на Гошо средношколеца пишещ есе за домашно, ама по налична някаква обща култура и впечатления от междублоковото пространство на Банишора Например: в оптимизирането на бюджета й, който „всяка година набъбва“. Какво набъбва бе уйчовото. Знаеш ли размера на финансирането на здравеопазването в нормалните държави колко е ? Не знаеш. Около 22-30 пъти над набъбналото ти незнание за нещата. Проф Плочев не се опосредства от министъра доколкото управителят на НЗОК има мозък и уста и може директно да се обръща към Парламента, особено когато профаните наречени надзорници на НЗОК си траят като плъхове. Това е още един потресаващ факт за непотребните чучела назначени като Надзорен Съвет .Това трябваше да го движат те , дори не управителя на НЗОК. Ама тези надзорници са досущ като пишман икономистите , които коментират ситуацията с догадки докога ще ни търпят западните здравни фондове. Няма да ви търпят я .И какво значи социален пакет на НЗОК. Алоо това не е ориз и захар. Осигуряването е солидарно ,няма социален пакет и диференциации.. НЗОК трябва да си намали обхвата на общия пакет здравни услуги защото не е обезпечен с финансови средства . И трябва да се състезава за пациента и лекаря заедно с други здравни фондове на равна нога без партийни и държавни преференции. И когато се остойности лекарския труд тогава ще стане ясно какво може да плаща и какво не може и трябва доплащане. А такова задължително трябва да има.

Практикуващлекар 19.02.2018 14:18:51

За какво 6%? Търсите под вола теле вие от частните фондове. Но ние знаем какво предлагате и колко можите. Далеч сте от осигуряването на здравето.

Гост 19.02.2018 13:14:10

и какво ще включва соц. пакета 2% - сигурно топла храна и покрив - соц пакета да се сключва със социални домове и хосписи .


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...