!
Четвъртък, 18 Юли 2024
19
май
1
 

Доц. Киров: У нас има лукс по отношение на ваксините, но младите се колебаят

Сряда, 19 Май 2021 | 17:12:57
1

„Има колебание, особено сред младите хора, и нежелание да се ваксинират, а те също са важни, защото младите хора се движат много, имат много повече контакти. Когато младите са защитени, те пазят и по-възрастните“. Това заяви в интервю за Фо

„Има колебание, особено сред младите хора, и нежелание да се ваксинират, а те също са важни, защото младите хора се движат много, имат много повече контакти. Когато младите са защитени, те пазят и по-възрастните“. Това заяви в интервю за Фокус доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той посочи и че двете групи трябва да бъдат защитени.

„Има достатъчно ваксини осигурени, даже ние в България смея да кажа, че тънем в лукс в това отношение в сравнение с някои други страни“, отбеляза още той. Ние имаме шведска маса от ваксини. Има богат избор и никой не чака с дни, с месеци, допълни доц. Киров.

Според него не е била правилна политиката личните лекари да не разполагат с достатъчно ваксини, а в пунктовете да има от всички видове.

„Сега се осигурява всичко, което е налично и на едното, и на другото място, така че хората имат избор. В началото даже получихме някакво обвинение, че едва ли не умишлено се опитваме да бавим процеса“, коментира той. Доц. Киров обясни, че личните лекари съвместно с „Информационно обслужване“, както и софтуерните фирми са направили така че административната част да бъде много точно изработена, много бързо да се случват нещата и да се елиминират всякакви възможни грешки.

„При нас информирано съгласие не се попълва на ръка, защото данните на хората ги има в нашия софтуер, всичко се разпечатва, съответно при приключване на ваксинацията, ако са две дози или пък, както е при една от ваксините – една-единствена, сертификатът се издава на секундата, в която е приключила ваксинацията. Отчитаме се на секундата, защото всичко заминава в националната система“, разясни той.

Доц. Киров допълни, че хората, които трябва да си поставят втората доза, ще я получат тогава, когато е определено. „В това спор не може да има“, каза той.

Председателят на НСОПЛБ  изтъкна още, че сега всички лекари могат удобно и бързо да получат заявените ваксини. За трудноподвижните хора той обясни, че личните лекари могат да направят списък и да се осигури екип, който да ги имунизира при желание. По думите му в момента темпът на ваксинация не е лош и може да бъде увеличен. Той обаче отбеляза, че това вече зависи от желанието на хората да се ваксинират, а не от това какво системата ще им предостави.

Доц. Киров допълни, че всички останали заболявания не са изчезнали и на тях също трябва да се обръща внимание. „А те някак си минаха малко по̀ на заден план, като изключим най-спешните“, отбеляза той. „Искам да се обърнем към хората и да им кажем: не стойте в къщи, посещавайте своя лекар за контролните прегледи или ако нещо друго ви притесни, защото COVID е едно от хилядите заболявания, има и други, които също са опасни. Нека да не се фиксираме само върху него. Системата осигурява ваксини, но не пренебрегвайте и другите заболявания“, апелира доц. Киров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LzC1

БЛС-Въоръжено Крило 20.05.2021 17:53:29

Ами не - пациентът трябва собственоръчно да си напише имената в декларацията за имунизацията (за графологичен анализ при претенции ) както и да посочи пак ръкописно собственоръчно името на ваксината. Иначе утре ще ви кажат ,че не са разбрали свойството и значението на подписаното от тях. И няма да ви простят в съда. Това е пълна неграмотност (за да било по бързо) да се полага само някакъв подпис и пациентът след това да го оспорва ,защото така наистина може да го оспорва.


Всичко за коронавируса
Още новини
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
18.07.2024 16:43:19

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив

Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...