Събота, 13 Август 2022
19
май
1
 

Доц. Киров: У нас има лукс по отношение на ваксините, но младите се колебаят

Сряда, 19 Май 2021 | 17:12:57
1

„Има колебание, особено сред младите хора, и нежелание да се ваксинират, а те също са важни, защото младите хора се движат много, имат много повече контакти. Когато младите са защитени, те пазят и по-възрастните“. Това заяви в интервю за Фо

„Има колебание, особено сред младите хора, и нежелание да се ваксинират, а те също са важни, защото младите хора се движат много, имат много повече контакти. Когато младите са защитени, те пазят и по-възрастните“. Това заяви в интервю за Фокус доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той посочи и че двете групи трябва да бъдат защитени.

„Има достатъчно ваксини осигурени, даже ние в България смея да кажа, че тънем в лукс в това отношение в сравнение с някои други страни“, отбеляза още той. Ние имаме шведска маса от ваксини. Има богат избор и никой не чака с дни, с месеци, допълни доц. Киров.

Според него не е била правилна политиката личните лекари да не разполагат с достатъчно ваксини, а в пунктовете да има от всички видове.

„Сега се осигурява всичко, което е налично и на едното, и на другото място, така че хората имат избор. В началото даже получихме някакво обвинение, че едва ли не умишлено се опитваме да бавим процеса“, коментира той. Доц. Киров обясни, че личните лекари съвместно с „Информационно обслужване“, както и софтуерните фирми са направили така че административната част да бъде много точно изработена, много бързо да се случват нещата и да се елиминират всякакви възможни грешки.

„При нас информирано съгласие не се попълва на ръка, защото данните на хората ги има в нашия софтуер, всичко се разпечатва, съответно при приключване на ваксинацията, ако са две дози или пък, както е при една от ваксините – една-единствена, сертификатът се издава на секундата, в която е приключила ваксинацията. Отчитаме се на секундата, защото всичко заминава в националната система“, разясни той.

Доц. Киров допълни, че хората, които трябва да си поставят втората доза, ще я получат тогава, когато е определено. „В това спор не може да има“, каза той.

Председателят на НСОПЛБ  изтъкна още, че сега всички лекари могат удобно и бързо да получат заявените ваксини. За трудноподвижните хора той обясни, че личните лекари могат да направят списък и да се осигури екип, който да ги имунизира при желание. По думите му в момента темпът на ваксинация не е лош и може да бъде увеличен. Той обаче отбеляза, че това вече зависи от желанието на хората да се ваксинират, а не от това какво системата ще им предостави.

Доц. Киров допълни, че всички останали заболявания не са изчезнали и на тях също трябва да се обръща внимание. „А те някак си минаха малко по̀ на заден план, като изключим най-спешните“, отбеляза той. „Искам да се обърнем към хората и да им кажем: не стойте в къщи, посещавайте своя лекар за контролните прегледи или ако нещо друго ви притесни, защото COVID е едно от хилядите заболявания, има и други, които също са опасни. Нека да не се фиксираме само върху него. Системата осигурява ваксини, но не пренебрегвайте и другите заболявания“, апелира доц. Киров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HvE$

БЛС-Въоръжено Крило 20.05.2021 17:53:29

Ами не - пациентът трябва собственоръчно да си напише имената в декларацията за имунизацията (за графологичен анализ при претенции ) както и да посочи пак ръкописно собственоръчно името на ваксината. Иначе утре ще ви кажат ,че не са разбрали свойството и значението на подписаното от тях. И няма да ви простят в съда. Това е пълна неграмотност (за да било по бързо) да се полага само някакъв подпис и пациентът след това да го оспорва ,защото така наистина може да го оспорва.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...