Четвъртък, 08 Декември 2022
01
юли
 

ЕК пусна Центъра за знания в областта на раковите заболявания

Четвъртък, 01 Юли 2021 | 09:20:03


Европейската комисия пуска в действие Центъра за знания в областта на раковите заболявания. От там посочват, че това е първата водеща инициатива, която се осъществява в рамките на Европейския план за борба с рака.

Европейската комисия пуска в действие Центъра за знания в областта на раковите заболявания. От там посочват, че това е първата водеща инициатива, която се осъществява в рамките на Европейския план за борба с рака.

Центърът за знания е нова онлайн платформа за събиране на сведения и за координиране на действията срещу болестта, която в Европа е най-честата причина за смъртта на хора на възраст под 65 години. Той ще събира най-актуалните данни за рака, ще предоставя здравни насоки и схеми за осигуряване на качеството, като наред с това ще проследява и ще прогнозира тенденциите по отношение на заболяемостта и смъртността от рак в ЕС. Той ще бъде и мястото, където всички, които участват в борбата с рака, ще могат да споделят най-добри практики, да си сътрудничат и да координират усилията си, така че да извлечем възможно най-голяма полза от колективното си знание и основаната на доказателства наука, поясняват от ЕК.

Центърът ще събира и предоставя най-актуалните сведения и статистически данни за раковите заболявания. Той ще проследява тенденциите при раковите заболявания, за да може да се прави оценка на ефективността на стратегиите за профилактика и програмите за скрининг. Негова задача ще да предоставя европейски насоки за профилактика, скрининг, диагностика и лечение на раковите заболявания, с цел подобряване на резултатите и намаляване на неравенството между отделните региони в ЕС. Той ще съдейства още за формирането на политики за профилактика на рака, свързани с околната среда и здравословния начин на живот, включително контрола на тютюна и алкохола, както и да следи за пропуски в научните изследвания и в политиките.

Центърът ще осигурява пространство за координиране в рамките на една платформа на много инициативи в областта на рака и ще спомага за намаляване на неравенството по отношение на профилактиката и лечението на ракови заболявания в целия ЕС.

„Всички ние — институциите, изследователите, организациите на пациенти и иноваторите — трябва да обединим своите сили, за да може нашето общество да се пребори с рака. Науката може да ни помогне да разберем това заболяване и свързаните с него рискови фактори, но за да окаже тя реално въздействие, знанията трябва да достигнат до политиките и интервенциите, които могат да спасят живота на много хора“, заяви Мария Габриел, комисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя допълни, че центърът за знания в областта на раковите заболявания е ключов инструмент за координиране на нашите усилия, който ще ни помогне да използваме най-добрите налични научни доказателства, за да спечелим тази битка.

По-големите познания ще ни помогнат да разбираме по-добре причините за раковите заболявания и да ги предотвратяваме и лекуваме по-успешно. Научните изследвания и иновациите са отправна точка за един нов подход към грижите за болните от рак в ЕС, каза комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. Тя допълни, че обединяването и споделянето на най-новите данни от изследванията, иновациите и технологиите, включително във връзка с нови персонализирани цифровизирани решения по отношение на раковите заболявания, са от решаващо значение. Те ще дадат възможност на здравните и научноизследователските институции да се борят по-ефикасно с рака, а новият център за знания ще бъде средоточие на тези действия, посочи Кириакиду.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7GUy


Всичко за коронавируса
Още новини
5,8% положителни проби, един починал
08.12.2022 08:47:02

5,8% положителни проби, един починал

204 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 3519 теста, което прави 5,8% ...

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното
07.12.2022 17:33:47

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното

„Как протича омикрон?“, „Как да проверя дали съм под карантина?“, „ ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...