Понеделник, 26 Юли 2021
22
март
7
 

"Заедно за повече здраве" поиска от политиците надпартиен консенсус за здравеопазването

Време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата

Понеделник, 22 Март 2021 | 12:57:57
7

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, изпратиха призив за надпартиен консенсус за ускоре

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, изпратиха призив за надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването до политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент.

През последното десетилетие България бележи сериозен напредък в развитието на здравеопазването, но все още изостава от страните в Западна Европа, заявяват те и допълват - време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата. Доказателство за тази необходимост е пандемията от COVID-19, която през изминалата една година показа, че не може да има силна държава и успешна икономика без добро здравеопазване.

Продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в тези страни, която е 82 години, се посочва в общата им позиция. В нея се отбелязва още, че страната ни изостава и по отношение на предотвратима смъртност - в България тя е близо 3 пъти по-висока. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната ни намалява, но все още е два до три пъти по-висока спрямо петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването на България ще й отнеме повече от 50 години, за да ги догони по отношение на предотвратимата смъртност от исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

Ето защо партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ призовават политиците въпреки политическите си различия да се обединят и да постигнат надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването.

Те са категорични, че ускореното развитие на здравната система може да доведе до догонване на европейските здравни показатели в рамките на следващите 10 години. През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв., подчертават партньорите от инициативата. Според тях нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната.

Те допълват още, че е нужно запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел с доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата, както и държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HwQA

Гост 26.03.2021 10:05:05

Arkadii podpradvashe dokraia.

Гост 22.03.2021 20:08:25

Ако политическата гняс спре да се бърка в здравеопазването, особено болничното, то здравеопазване у нас ще има. Иначе ще има една прослойка лапачи от парите за здраве, напускащи България лекари и недоволни пациенти.

Гост 22.03.2021 17:33:55

Всичката тази паракомунистическа измет се е обединила за едно-да им бачкат лекарите без пари. Няма да им се получи.

Гост 22.03.2021 14:59:49

Политиците изобщо не са осмислили, че на практика е изчерпан най-важния ресурс на здравеопазването - човешкият. По този въпрос ако няма съгласие всичко е загубено.

Гост 22.03.2021 17:10:49

О, те са съгласни по този въпрос, само ,че за без пари, ако може. Всъщпност тези политически кретени вече нямат полезен ход. Процесът вече е изпуснат и непоправим и това не е драматично и бомбастично. Просто реалността. Тези не могат да докарат медицински персонал отникъде, тепърва плебеите ще мрат без медицинска помощ

Гост 22.03.2021 14:56:58

То, за да има надпартиен консенсус първо трябва да има ясни виждания за развитие на здравеопазването. Такива обаче очевидно липсват. В политическите платформи на основните партии намеренията за управление на системата са изпълнени с объркани тези, ретроградни идеи, та до напълно неадекватни щения. Мисля си, че трудно ще постигне консенсус при това положение.

Гост 22.03.2021 14:30:51

Консенсусът е ясен -плащате по средноевропейски разценки на заплатите за да има медицински персонал или се правите ,че плащате както досега и духате супата без лекари и сестри.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Цветелина Вачкова: Всеки може да стане доктор, но не всеки - лекар
25.07.2021 11:15:59 Невена Попова

Д-р Цветелина Вачкова: Всеки може да стане доктор, но не всеки - лекар

 Д-р Цветелина Вачкова завършва медицина през 2007 г. в Медицински университет – С ...

54 са новите случаи на коронавирус у нас (Обновена)
25.07.2021 09:28:59

54 са новите случаи на коронавирус у нас (Обновена)

54 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...