Сряда, 14 Април 2021
22
март
7
 

"Заедно за повече здраве" поиска от политиците надпартиен консенсус за здравеопазването

Време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата

Понеделник, 22 Март 2021 | 12:57:57
7

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, изпратиха призив за надпартиен консенсус за ускоре

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, изпратиха призив за надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването до политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент.

През последното десетилетие България бележи сериозен напредък в развитието на здравеопазването, но все още изостава от страните в Западна Европа, заявяват те и допълват - време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата. Доказателство за тази необходимост е пандемията от COVID-19, която през изминалата една година показа, че не може да има силна държава и успешна икономика без добро здравеопазване.

Продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в тези страни, която е 82 години, се посочва в общата им позиция. В нея се отбелязва още, че страната ни изостава и по отношение на предотвратима смъртност - в България тя е близо 3 пъти по-висока. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната ни намалява, но все още е два до три пъти по-висока спрямо петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването на България ще й отнеме повече от 50 години, за да ги догони по отношение на предотвратимата смъртност от исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

Ето защо партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ призовават политиците въпреки политическите си различия да се обединят и да постигнат надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването.

Те са категорични, че ускореното развитие на здравната система може да доведе до догонване на европейските здравни показатели в рамките на следващите 10 години. През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв., подчертават партньорите от инициативата. Според тях нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната.

Те допълват още, че е нужно запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел с доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата, както и държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7gu$

Гост 26.03.2021 10:05:05

Arkadii podpradvashe dokraia.

Гост 22.03.2021 20:08:25

Ако политическата гняс спре да се бърка в здравеопазването, особено болничното, то здравеопазване у нас ще има. Иначе ще има една прослойка лапачи от парите за здраве, напускащи България лекари и недоволни пациенти.

Гост 22.03.2021 17:33:55

Всичката тази паракомунистическа измет се е обединила за едно-да им бачкат лекарите без пари. Няма да им се получи.

Гост 22.03.2021 14:59:49

Политиците изобщо не са осмислили, че на практика е изчерпан най-важния ресурс на здравеопазването - човешкият. По този въпрос ако няма съгласие всичко е загубено.

Гост 22.03.2021 17:10:49

О, те са съгласни по този въпрос, само ,че за без пари, ако може. Всъщпност тези политически кретени вече нямат полезен ход. Процесът вече е изпуснат и непоправим и това не е драматично и бомбастично. Просто реалността. Тези не могат да докарат медицински персонал отникъде, тепърва плебеите ще мрат без медицинска помощ

Гост 22.03.2021 14:56:58

То, за да има надпартиен консенсус първо трябва да има ясни виждания за развитие на здравеопазването. Такива обаче очевидно липсват. В политическите платформи на основните партии намеренията за управление на системата са изпълнени с объркани тези, ретроградни идеи, та до напълно неадекватни щения. Мисля си, че трудно ще постигне консенсус при това положение.

Гост 22.03.2021 14:30:51

Консенсусът е ясен -плащате по средноевропейски разценки на заплатите за да има медицински персонал или се правите ,че плащате както досега и духате супата без лекари и сестри.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)
13.04.2021 17:58:50

САЩ спират ваксината на J&J заради кръвни съсиреци, компанията отлага доставките за Европа (Обновена)

Федералните здравни агенции призоваха за незабавно спиране на употребата на еднодозовата коронави ...

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях
13.04.2021 17:21:27 Надежда Ненова

Д-р Брънзалов: Ваксините са нашето оръжие срещу вируса, не можем да се лишим от нито една от тях

Съветът на Европа подкрепя рестрикцията на употребата на AstraZeneca, но няма да я забрани. Моето ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...