!
Сряда, 24 Април 2024
15
февр
3
 

„За" и „против" хомеопатията

Четвъртък, 15 Февруари 2018 | 10:18:15
3

Академици от БАН, сред които известни медици, биолози, химици, физици и общественици призоваха в писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. Авторите на писмото определят хомео

Академици от БАН, сред които известни медици, биолози, химици, физици и общественици призоваха в писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. Авторите на писмото определят хомеопатията като "неконвенционален и лъженаучен метод за лечение" и посочват, че в редица научни изследвания се констатира категорично, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна, поради което така хората се излагат на риск, забавяйки медицинското си лечение.

Учените дават за пример САЩ, Русия и държави от ЕС, в които се препоръчва ограничаването на използването на хомеопатията. Българските учени настояват тя да се постави под контрол със същите изисквания, както към медицинските продукти и твърдят, че у нас тя се предлага във всички аптеки напълно безконтролно.

Академик Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България, както и един от авторите, подписали писмото, посочи в ефира на БНР, че хомеопатията "напълно противоречи с всички съвременни знания в областта на химията, физиката и биологията". „Няма никакви клинични данни и доказателствени материали, които да покажат, че тя има някаква ефективност. Всъщност, на всички нас е ясно, че става дума за т. нар. "плацебо ефект", коментира той, като изтъкна, че става въпрос за самовнушение, а не за лечебна дейност. „Не може да бъде изписвано нещо, което категорично съвременната наука доказва, че няма никаква ефективност. Това е проста шарлатания. Няма никакъв смисъл от такъв тип подход“, подчерта той. Според акад. Петрунов хомеопатичните лекарства трябва да бъдат поставени под "много строг контрол", а рекламирането им - забранено. „Най-много се печели от човешката глупост и незнание“, припомни академикът и изрази надежда скоро въпросът с обучението по хомеопатия да намери свето категорично решение.

На противоположната позиция обаче са представители на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Д-р Дора Пачова, която е представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига, заяви, че хомеопатията отдавна е доказала своята ефективност като метод на лечение допълни, че за това има сериозни научни изследвани. Тя определи действията на академиците като атака, която се случва регулярно. По думите й докладът, на който те се позовават, се базира на стари твърдения и много от цитираните в него доклади вече са опровергани. „Генералната прокуратура на Руската Федерация излезе с официално становище, че методът е признат, приет и няма никакви пречки пред това той да бъде преподавана във висшите учебни заведения и практикуван“, допълни още тя.

„Контрол над хомеопатичните лекарства у нас има. Това са лекарства и се внасят по Закона за лекарствените средства. Изпълнителната агенция за лекарства ги наблюдава и те са под много строг контрол. Те отговарят на всички изисквания, а нежеланите реакции се докладват, както е и за всички останали лекарства. Европейската агенция по лекарства получава на всеки три месеца консолидиран отчет за ефективността и безопасността на тези лекарства от всички европейски държави, включително и от България“, допълни още д-р Пачова. Отдавна е доказано, че не става дума и за плацебо ефект, отбеляза тя.

Професор Анелия Клисарова, бивш ректор на Варненския Медицински университет и заместник-министър на образованието, а сега депутат от левицата и член на Комисията по здравеопазване в парламента, се обяви за среща между академичните среди и лекарите, които практикуват хомеопатия. Според нея хомеопатията трябва да се прилага само от завършили медицина специалисти, които могат да взимат правилните лечения за пациентите.

„Хомеопатичните средства са контролирани от Изпълнителната агенция по лекарствата. Важно е хомеопатията да практикува от лекари, които са обучени за това. Ако хомеопатът не е медицинско лице, може да пропусне някое състояние на пациента. Ако това обаче е завършил лекар, със своите умения и знания той ще въведе индивидуален подход към пациента докога са хомеопатичните лекарства, кога са класическите и как те могат да бъдат комбинирани", коментира тя. 

Позиция по темата заеха и от пациентски организации „Заедно с теб“, които обявиха, че осъждат писмото на академици, подписали писмото и кампанията, организирана от акад. Иван Юхновски. „В България по закон само лекари могат да лекуват с хомеопатия, а в клиничната хомеопатия се използват хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките“,  се посочва в становището им. От там призоваха, ако има нарушения в тези правила, институциите да предприемат нужните проверки. „На пациентите са известни редица изтъкнати и доказани български лекари, практикуващи клинична хомеопатия. Това са водещи специалисти, професори, доценти, анестезиолози, интернисти, пулмолози, педиатри и др. с доказан авторитет в традиционната медицина“, допълниха още от пациентската организация. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d%ZM

Гост 15.02.2018 12:35:45

Дреме ми за БАН. Не те са авторитета ,а няколко научни общности в 5 те най -развити страни в света , които просто баннаха хомеопатията и КАТЕГОРИЧНО И ОФИЦИАЛНО Я НАРЕКОХА ЛЪЖЕМЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА. А който иска да си пие онези двете молекули на литър водичка. Внушението прави чудеса стига да не си вече с перитонит или менингит. В моята класация онази баба лееща куршум е в пъти с по-добра терапия от хомеопатската глупост. Народът да чака лятото за салати с една клетка маруля и ракия с една молекула етанол. Успех на търговците.

GP 15.02.2018 11:56:08

Нали оправихте безплатното здравеопазване, та подгонихте и платеното. Академици !

СУДЖУЦИТЕ 15.02.2018 21:28:49

"Безплатното" е в кавички, а "платеното" не е здравеопазване, а шарлатанство!


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...