Вторник, 27 Октомври 2020
15
февр
3
 

„За" и „против" хомеопатията

Четвъртък, 15 Февруари 2018 | 10:18:15
3

Академици от БАН, сред които известни медици, биолози, химици, физици и общественици призоваха в писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. Авторите на писмото определят хомео

Академици от БАН, сред които известни медици, биолози, химици, физици и общественици призоваха в писмо до ректорите на четирите медицински университета у нас за прекратяване на всички форми на обучение по хомеопатия. Авторите на писмото определят хомеопатията като "неконвенционален и лъженаучен метод за лечение" и посочват, че в редица научни изследвания се констатира категорично, че няма заболявания, за които да е доказано, че хомеопатията е ефективна, поради което така хората се излагат на риск, забавяйки медицинското си лечение.

Учените дават за пример САЩ, Русия и държави от ЕС, в които се препоръчва ограничаването на използването на хомеопатията. Българските учени настояват тя да се постави под контрол със същите изисквания, както към медицинските продукти и твърдят, че у нас тя се предлага във всички аптеки напълно безконтролно.

Академик Богдан Петрунов, водещ специалист в областта на имунологията и алергологията в България, както и един от авторите, подписали писмото, посочи в ефира на БНР, че хомеопатията "напълно противоречи с всички съвременни знания в областта на химията, физиката и биологията". „Няма никакви клинични данни и доказателствени материали, които да покажат, че тя има някаква ефективност. Всъщност, на всички нас е ясно, че става дума за т. нар. "плацебо ефект", коментира той, като изтъкна, че става въпрос за самовнушение, а не за лечебна дейност. „Не може да бъде изписвано нещо, което категорично съвременната наука доказва, че няма никаква ефективност. Това е проста шарлатания. Няма никакъв смисъл от такъв тип подход“, подчерта той. Според акад. Петрунов хомеопатичните лекарства трябва да бъдат поставени под "много строг контрол", а рекламирането им - забранено. „Най-много се печели от човешката глупост и незнание“, припомни академикът и изрази надежда скоро въпросът с обучението по хомеопатия да намери свето категорично решение.

На противоположната позиция обаче са представители на Асоциацията на лекарите хомеопати в България. Д-р Дора Пачова, която е представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига, заяви, че хомеопатията отдавна е доказала своята ефективност като метод на лечение допълни, че за това има сериозни научни изследвани. Тя определи действията на академиците като атака, която се случва регулярно. По думите й докладът, на който те се позовават, се базира на стари твърдения и много от цитираните в него доклади вече са опровергани. „Генералната прокуратура на Руската Федерация излезе с официално становище, че методът е признат, приет и няма никакви пречки пред това той да бъде преподавана във висшите учебни заведения и практикуван“, допълни още тя.

„Контрол над хомеопатичните лекарства у нас има. Това са лекарства и се внасят по Закона за лекарствените средства. Изпълнителната агенция за лекарства ги наблюдава и те са под много строг контрол. Те отговарят на всички изисквания, а нежеланите реакции се докладват, както е и за всички останали лекарства. Европейската агенция по лекарства получава на всеки три месеца консолидиран отчет за ефективността и безопасността на тези лекарства от всички европейски държави, включително и от България“, допълни още д-р Пачова. Отдавна е доказано, че не става дума и за плацебо ефект, отбеляза тя.

Професор Анелия Клисарова, бивш ректор на Варненския Медицински университет и заместник-министър на образованието, а сега депутат от левицата и член на Комисията по здравеопазване в парламента, се обяви за среща между академичните среди и лекарите, които практикуват хомеопатия. Според нея хомеопатията трябва да се прилага само от завършили медицина специалисти, които могат да взимат правилните лечения за пациентите.

„Хомеопатичните средства са контролирани от Изпълнителната агенция по лекарствата. Важно е хомеопатията да практикува от лекари, които са обучени за това. Ако хомеопатът не е медицинско лице, може да пропусне някое състояние на пациента. Ако това обаче е завършил лекар, със своите умения и знания той ще въведе индивидуален подход към пациента докога са хомеопатичните лекарства, кога са класическите и как те могат да бъдат комбинирани", коментира тя. 

Позиция по темата заеха и от пациентски организации „Заедно с теб“, които обявиха, че осъждат писмото на академици, подписали писмото и кампанията, организирана от акад. Иван Юхновски. „В България по закон само лекари могат да лекуват с хомеопатия, а в клиничната хомеопатия се използват хомеопатични продукти, които са произведени по всички правила на добрата производствена практика, регистрирани са като лекарствени продукти и се отпускат в аптеките“,  се посочва в становището им. От там призоваха, ако има нарушения в тези правила, институциите да предприемат нужните проверки. „На пациентите са известни редица изтъкнати и доказани български лекари, практикуващи клинична хомеопатия. Това са водещи специалисти, професори, доценти, анестезиолози, интернисти, пулмолози, педиатри и др. с доказан авторитет в традиционната медицина“, допълниха още от пациентската организация. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7AyU

Гост 15.02.2018 12:35:45

Дреме ми за БАН. Не те са авторитета ,а няколко научни общности в 5 те най -развити страни в света , които просто баннаха хомеопатията и КАТЕГОРИЧНО И ОФИЦИАЛНО Я НАРЕКОХА ЛЪЖЕМЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА. А който иска да си пие онези двете молекули на литър водичка. Внушението прави чудеса стига да не си вече с перитонит или менингит. В моята класация онази баба лееща куршум е в пъти с по-добра терапия от хомеопатската глупост. Народът да чака лятото за салати с една клетка маруля и ракия с една молекула етанол. Успех на търговците.

GP 15.02.2018 11:56:08

Нали оправихте безплатното здравеопазване, та подгонихте и платеното. Академици !

СУДЖУЦИТЕ 15.02.2018 21:28:49

"Безплатното" е в кавички, а "платеното" не е здравеопазване, а шарлатанство!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Мария Пишмишева: Вярвам, че науката ще е по-силна от вируса
27.10.2020 11:25:06

Д-р Мария Пишмишева: Вярвам, че науката ще е по-силна от вируса

„Всяка награда е оценка за работата и ме радва. Наградата за принос в борбата с COVID-1 ...

Проф. Начев: Никой няма да бъде върнат от болница, търсете специалист навреме
27.10.2020 10:30:14

Проф. Начев: Никой няма да бъде върнат от болница, търсете специалист навреме

Мерките, които се прилагат у нас са изключително леки, за разлика от много други страни. Това зая ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...