Сряда, 23 Юни 2021
26
юли
6
 

„Златният” стандарт за заплатите на лекари и сестри готов до края на годината

Финансовият дефицит в бюджета на касата може да бъде сведен до минимум, смята председателят на надзора

Сряда, 26 Юли 2017 | 13:30:04 Полина Тодорова
6

Стандартът за определяне на заплатите на персонала в държавните болници най-вероятно ще бъде изработен до края на годината. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-финансов министър Кирил Ананиев след днешното з

Стандартът за определяне на заплатите на персонала в държавните болници най-вероятно ще бъде изработен до края на годината. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-финансов министър Кирил Ананиев след днешното заседание на НС на фонда. Той посочи, че вчера е имало среща по темата при здравния министър проф. Николай Петров.

„Нашето желание е да въведем определен стандарт във финансирането на разходите на болниците”, посочи той. Ананиев обясни, че в момента се събира информация от държавните болници, въз основа на която ще бъдат изяснени всички фактори за определяне на заплатите. „Целта е да намерим онези критерии, които ще доведат до справедливо разпределение на ресурса, който болниците получават”, заяви той. В изработването на стандарта ще бъдат взети предвид всички разработени по темата анализи, включително вече готовата от БЛС методика за остойностяване на лекарския труд. Ще се разчита обаче и на чужд опит, отбеляза Ананиев.

По думите му първоначално стандартът ще бъде прилаган в болниците с над 50% държавно участие, а впоследствие може да бъде „припознат” от общинските и частните лечебни заведения. С него ще се определят възнагражденията не са само на лекарите, но и на сестрите и като цяло на средния медицински персонал, разясни още той.

Според Ананиев е напълно възможно дефицитът на НЗОК в края на годината да бъде „сведен до минимум”.

Припомняме,  според отчета за полугодието на НЗОК, приет по време на днешното заседание на Надзорния съвет, дефицитът само за първите шест месеца е 80 млн. лв., а в края на годината се очаква той да надхвърли 130 млн. По думите на Ананиев мерките, които се предприемат обаче, могат да доведат до далеч по-различен резултат. „Не само, че няма да имаме нови 80 милиона, а с мерките, които сме предприели, тези 80 милиона ще бъдат сведени до минимум”, заяви той.

Какви са тези мерки, той се въздържа да конкретизира, но посочи, че те касаят лекарствения сектор и болниците, където според него са и най-големите „течове”. Както сочи самият отчет на касата обаче, финансов „теч“ в болничната помощ няма – към момента, въпреки заложеният изначално дефицит в това перо, изразходваните средства са в норма за полугодието.

НЗОК очаква и над 130 млн. лева от отстъпки от фармакомпаниите за лекарства, както и повече приходи от здравни вноски.

Що се отнася до връщането на системата за регистрация с лични карти в болниците, Ананиев обясни, че ще настоява БЛС да подпишат анекс към НРД, в който да залегне само този въпрос. В момента съсловната организация не слага подписа си в предложения им анекс основно заради несъгласия с определени текстове в него, както и поради липса на мандат от Събора. „Наистина има някои неща, които трябва да получат мандат, ние приемаме това като сериозен аргумент. Но специално за личната карта те имаха мандат да я отстояват докрай и не виждам защо да не подпишем един анекс към НРД”, отбеляза Ананиев, като поясни, че ако и регистрацията с лична карта отпадне, няма да има никакъв инструмент за контрол нито на входа, нито на изхода на системата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JsmA

Патриот-майтапчия 26.07.2017 21:31:02

Предлагам да се въведат изходни визи за всички лекари под 55 години. За тези, които са останали - безплатен паник бутон, безплатна бронежилетка, безплатни курсове по самоотбрана, безплатно календарче от мотелчето със 160 легла до границата и безплатна разходка покрай Оградата...Искрено Ваш: ДалаВери СемьонOFF

Неканен гост 26.07.2017 21:04:54

С други думи,бачкайте, а на края на годината ще видим. Пропускат факта,че никой вече не им се връзва. Сестри няма, цели медицински специалности са под минимума. Те вече са изтървали срока и апокалипсиса е неминуем.

Гост 26.07.2017 17:00:30

От душманина на лекарите Ананиев и палето му Горанов пари не чакайте!

Гост 26.07.2017 16:53:17

Стандарта ще е като колективния трудов договор 1000 лв за лекар със специалност . Срамота. Колкото за сметката от 125 лв , на мен пък същия ден за остъкляване на терасата с най евтината дограма ми взеха 2200лв

Гост 26.07.2017 15:46:28

стига с тая лична карта - да отпада сичко и тва е

Гост 26.07.2017 15:20:02

Аман от луди


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри
23.06.2021 17:11:02

Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри

Пандемията от COVID-19 доказа централната роля, която сестрите заемат за оптимизиране на здравнит ...

Оксфордският университет изследва ивермектин като възможно лечение при лeк COVID
23.06.2021 17:00:39

Оксфордският университет изследва ивермектин като възможно лечение при лeк COVID

Университетът в Оксфорд обяви, че тества антипаразитното лекарство ивермектин като възможно лечен ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...