Петък, 17 Август 2018
09
май
 

„Извинителните бележки“ за учениците вече се генерират автоматично в амбулаторния лист

Сряда, 09 Май 2018 | 15:49:33


Промяната, с която „извинителните бележки“ за учениците се генерират автоматично в амбулаторния лист от прегледа, е факт от 1 май. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзора.

„Лекарите попълват амбулаторния лист при преглед на дете, в амбулаторния лист има отрязък за направения преглед, който се генерира автоматично, и този отрязък може да се представи в училище“, обясни Начева и посочи, че този механизъм улеснява както родителите, така и лекарите, и децата.

Тя отбеляза, че според нея в този случай родителите не трябва да плащат, тъй като информацията е отрязък от амбулаторния лист, но уточни, че не може да има заповед или наредба за отпадане на таксите за това.

Запитана законно ли е да се искат пари за извинителните бележки, Начева каза: „Не искам да се намесвам в правомощията на общопрактикуващите лекари“.

Припомняме, към момента общопрактикуващите лекари искат различна такса за издаване на бележките, която варира между 3 лв. и 5 лв.

Председателят на Надзора коментира накратко и проблема с медицинските изделия. От думите й не стана ясно дали ще има корекция на цените, заплащани от НЗОК, но тя обясни, че се планира въвеждането на правила за договаряне на медицинските изделия по линия на Касата и Министерството още в хода на тази година. „Септември предстои договаряне на следващата спецификация, живот и здраве дотогава трябва да сме готови с тези правила“, информира тя.

На днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК трябваше да приеме бюджетите на лечебните заведения в болничната помощ до края на годината. Това обаче не се е случило, тъй като някои членове на Надзора са напуснали заседанието по-рано и кворумът е паднал. Очаква се бюджетите да бъдат одобрени следващото заседание на НС идната седмица.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZHkS

Гост 10.05.2018 08:12:12

Тези бележки отдавна могат и се печатат от софтуера, моме. Болна ти е логиката- било отрязък и не се плаща. Плащащията не заплаща хартията, а услугата.

гост 10.05.2018 00:16:28

тази кара лоша менопауза или ..старост

Elf 09.05.2018 22:43:29

Savetvam-pri poseshtenie na inspektir da go mlatite pri zatvoren kabinet mnogo zdtavo.Pomaga

Гост 09.05.2018 23:48:58

Бегай си пий хапчетата ве, миндил. Щял да млати. Кажи къде ти е мизерната практика да те изхвърля с шутове през прозореца

Гост 09.05.2018 20:40:33

Значи част от "старейшините" от Надзора си били тръгнали... Може би са обидени, че част от определени болници няма да могат да изпълнят бизнес-плана, който олигарх Х им е утвърдил?

Гост 09.05.2018 19:57:56

Всъшност в приложение 2А за първичннте документи няма в амб лист. такъв отрязък .Има само добавено за чекиране едно квадратче 'Медицинска бележка' за отбелязване ,че е издадена такава. Сега тъпанарите приложение 2Б ли ще правят ?!? Какво ще дадем на детето а ? Пак същото. Ей пак разочаровахте децата с полуелектронии изгъзици .Само дето бързате да кажете на родителите ,че не се плаща. Ама друг път - ПЛАЩА СЕ и все повече ще се плаща до пълната победа на свободната професия лекар над комунистическата простащина. Само за протокола сда отбележа ,че видях вчера обява гласяша: Погребана фрма търси лекар със собствен транспорт за псоеение на място за мъртвопроврителство и издаване на Съобщения за смърт" Заплата (седнали ли сте?) 4000-6000 лев месечно. САМО ВИЖТЕ КОЛКО СТЕ НЕЛЕПИ , другарки и другари от МЗ!. Скоро ще работим само за по 3 часа дневно да установяваме смъртта на тъпите ви поданици за 8 месечни заплати само за месец, без глупави договори за жълти стотинки с НЗОК.

Гост 09.05.2018 18:20:22

Тази кукувица до кога ще си въобразява, че разбира нещо от здравеопазване? Дъртофелницата ще отвее не само финансиста, но и цялото правителство май. Нискоразряден чиновник се опитва да управлява системата...

Dr_Doolittle 09.05.2018 17:20:55

Тази от вида паяк 'Черната вдовица' трябва да и е ясно,че в тази бележка трябва да се вписват ДАТИТЕ НА ОТСЪСТВИЕ от -до и името на училището . ТАКА ЧЕ НИЩО НЕ Е АВТОМАТИЧНО МА ЛЕЛКЕ. Поне докато компютърът сам не дава дните отсъствия и не разпознава детето от кое училище е . За момент това не е факт. Така че преценката за дните не учеспособност се определя от лекаря и тази преценка струва 3 лева .Айде със здраве да ви у комунягите. Да не говорим за простотията да се къса документацията с талончета и да се направи оръфан парцал. И на всичкото отгоре това талонче ще стои и на бабаите в амбулаторния лист ха-ха-ха. Прости, по-прости, най-прости -зам министър на МЗ. Абе що не направихте и един отрзязък да ги водят безплатно на Зоологическата градина ? И един за близалка и балон ? А за бабите талон за безплатни капачки за буркани тип Омниа. Идиоти управляват здравната система, мани бегай.... Ей не се подигравайте с личннте лекари, защото ще направим 50 лева медицинското за работа и това за водачи на МПС, Мислете как да вместите и тези талончета на формата А4 та да е безплатно за пролетарската ви електорална паплач. Докато някой ден никой лекар не подпише договор с НЗОК и пациентелата за една година си плати всичко ползвано безплатно за последните 18 години безогледна безплатна консумация, мда,,,,,

Гост 09.05.2018 16:17:20

Кво ги интересува болниците. ДС бачкат без пари. Не мамка ви двулична а да ви еба майката.

Гост 09.05.2018 15:57:21

Тя отбеляза, че според нея в този случай родителите не трябва да плащат, тъй като информацията е отрязък от амбулаторния лист, но уточни, че не може да има заповед или наредба за отпадане на таксите за това.Mamka vi dvulichna .


Още новини
Хора без фармацевтично образование продават лекарства
17.08.2018 17:09:50

Хора без фармацевтично образование продават лекарства

Близо 400 проверки са извършили контролните органи на ИАЛ през миналата година. Това показват дан ...

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков
17.08.2018 16:18:28

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...