Понеделник, 23 Септември 2019
09
май
 

„Извинителните бележки“ за учениците вече се генерират автоматично в амбулаторния лист

Сряда, 09 Май 2018 | 15:49:33
10

Промяната, с която „извинителните бележки“ за учениците се генерират автоматично в амбулаторния лист от прегледа, е факт от 1 май. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Н

Промяната, с която „извинителните бележки“ за учениците се генерират автоматично в амбулаторния лист от прегледа, е факт от 1 май. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзора.

„Лекарите попълват амбулаторния лист при преглед на дете, в амбулаторния лист има отрязък за направения преглед, който се генерира автоматично, и този отрязък може да се представи в училище“, обясни Начева и посочи, че този механизъм улеснява както родителите, така и лекарите, и децата.

Тя отбеляза, че според нея в този случай родителите не трябва да плащат, тъй като информацията е отрязък от амбулаторния лист, но уточни, че не може да има заповед или наредба за отпадане на таксите за това.

Запитана законно ли е да се искат пари за извинителните бележки, Начева каза: „Не искам да се намесвам в правомощията на общопрактикуващите лекари“.

Припомняме, към момента общопрактикуващите лекари искат различна такса за издаване на бележките, която варира между 3 лв. и 5 лв.

Председателят на Надзора коментира накратко и проблема с медицинските изделия. От думите й не стана ясно дали ще има корекция на цените, заплащани от НЗОК, но тя обясни, че се планира въвеждането на правила за договаряне на медицинските изделия по линия на Касата и Министерството още в хода на тази година. „Септември предстои договаряне на следващата спецификация, живот и здраве дотогава трябва да сме готови с тези правила“, информира тя.

На днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК трябваше да приеме бюджетите на лечебните заведения в болничната помощ до края на годината. Това обаче не се е случило, тъй като някои членове на Надзора са напуснали заседанието по-рано и кворумът е паднал. Очаква се бюджетите да бъдат одобрени следващото заседание на НС идната седмица.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bZzJ

Гост 10.05.2018 08:12:12

Тези бележки отдавна могат и се печатат от софтуера, моме. Болна ти е логиката- било отрязък и не се плаща. Плащащията не заплаща хартията, а услугата.

гост 10.05.2018 00:16:28

тази кара лоша менопауза или ..старост

Elf 09.05.2018 22:43:29

Savetvam-pri poseshtenie na inspektir da go mlatite pri zatvoren kabinet mnogo zdtavo.Pomaga

Гост 09.05.2018 23:48:58

Бегай си пий хапчетата ве, миндил. Щял да млати. Кажи къде ти е мизерната практика да те изхвърля с шутове през прозореца

Гост 09.05.2018 20:40:33

Значи част от "старейшините" от Надзора си били тръгнали... Може би са обидени, че част от определени болници няма да могат да изпълнят бизнес-плана, който олигарх Х им е утвърдил?

Гост 09.05.2018 19:57:56

Всъшност в приложение 2А за първичннте документи няма в амб лист. такъв отрязък .Има само добавено за чекиране едно квадратче 'Медицинска бележка' за отбелязване ,че е издадена такава. Сега тъпанарите приложение 2Б ли ще правят ?!? Какво ще дадем на детето а ? Пак същото. Ей пак разочаровахте децата с полуелектронии изгъзици .Само дето бързате да кажете на родителите ,че не се плаща. Ама друг път - ПЛАЩА СЕ и все повече ще се плаща до пълната победа на свободната професия лекар над комунистическата простащина. Само за протокола сда отбележа ,че видях вчера обява гласяша: Погребана фрма търси лекар със собствен транспорт за псоеение на място за мъртвопроврителство и издаване на Съобщения за смърт" Заплата (седнали ли сте?) 4000-6000 лев месечно. САМО ВИЖТЕ КОЛКО СТЕ НЕЛЕПИ , другарки и другари от МЗ!. Скоро ще работим само за по 3 часа дневно да установяваме смъртта на тъпите ви поданици за 8 месечни заплати само за месец, без глупави договори за жълти стотинки с НЗОК.

Гост 09.05.2018 18:20:22

Тази кукувица до кога ще си въобразява, че разбира нещо от здравеопазване? Дъртофелницата ще отвее не само финансиста, но и цялото правителство май. Нискоразряден чиновник се опитва да управлява системата...

Dr_Doolittle 09.05.2018 17:20:55

Тази от вида паяк 'Черната вдовица' трябва да и е ясно,че в тази бележка трябва да се вписват ДАТИТЕ НА ОТСЪСТВИЕ от -до и името на училището . ТАКА ЧЕ НИЩО НЕ Е АВТОМАТИЧНО МА ЛЕЛКЕ. Поне докато компютърът сам не дава дните отсъствия и не разпознава детето от кое училище е . За момент това не е факт. Така че преценката за дните не учеспособност се определя от лекаря и тази преценка струва 3 лева .Айде със здраве да ви у комунягите. Да не говорим за простотията да се къса документацията с талончета и да се направи оръфан парцал. И на всичкото отгоре това талонче ще стои и на бабаите в амбулаторния лист ха-ха-ха. Прости, по-прости, най-прости -зам министър на МЗ. Абе що не направихте и един отрзязък да ги водят безплатно на Зоологическата градина ? И един за близалка и балон ? А за бабите талон за безплатни капачки за буркани тип Омниа. Идиоти управляват здравната система, мани бегай.... Ей не се подигравайте с личннте лекари, защото ще направим 50 лева медицинското за работа и това за водачи на МПС, Мислете как да вместите и тези талончета на формата А4 та да е безплатно за пролетарската ви електорална паплач. Докато някой ден никой лекар не подпише договор с НЗОК и пациентелата за една година си плати всичко ползвано безплатно за последните 18 години безогледна безплатна консумация, мда,,,,,

Гост 09.05.2018 16:17:20

Кво ги интересува болниците. ДС бачкат без пари. Не мамка ви двулична а да ви еба майката.

Гост 09.05.2018 15:57:21

Тя отбеляза, че според нея в този случай родителите не трябва да плащат, тъй като информацията е отрязък от амбулаторния лист, но уточни, че не може да има заповед или наредба за отпадане на таксите за това.Mamka vi dvulichna .


Още новини
Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага
23.09.2019 11:26:10 Надежда Ненова

Резултатите и в политиката, и в хирургията се виждат веднага

Д-р Веселин Милев е председател на комисията по здравеопазването към Столичния общински съвет ...

Директорът на
23.09.2019 10:22:09

Директорът на "МБАЛ Пазарджик" отстрани д-р Лазов

Със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Пет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...