Вторник, 17 Септември 2019
10
май
6
 

Милка Василева:

Излизаме на протест не за да искаме оставки, а за да чуе обществото проблемите ни

Планира се увеличаване на приема за медсестри във ВУЗ-овете

Четвъртък, 10 Май 2018 | 09:49:53
6

Две са основните направления, по които професионалистите по здравни грижи търсят съдействието на държавата – малкия им брой и ниското възнаграждение. „През последните 4 месеца с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи ус

Две са основните направления, по които професионалистите по здравни грижи търсят съдействието на държавата – малкия им брой и ниското възнаграждение. „През последните 4 месеца с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи успешно си партнираме по решаването на всички поставени въпроси”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с председателя на асоциацията Милка Василева и Мария Балевска, парламентарен секретар на БАПЗГ. „През януари поехме ангажимент да разработим вътрешни правила за формиране на работните заплати, които вече са факт и ще ги препоръчаме на лечебните заведения за болнична помощ като част от мерките на единния финансов стандарт за управление на болниците с над 50% държавно участие”, посочи министърът, цитиран от пресцентъра на здравното ведомство. Като резултат от ефективното управление на финансовия ресурс в болниците, цел на стандарта е ресурсът, който ще се освободи, да бъде пренасочен за повишаване на заплатите, в т.ч. и на професионалистите по здравни грижи.

„Проблемът с възнагражденията е най-сериозен в общинските болници, не навсякъде в които Колективният трудов договор се спазва и заплатите на професионалистите по здравни грижи остават ниски”. Това подчерта Милка Василева, като уточни: „За съжаление още битува старото мислене, че министърът е работодател на работодателите и от него зависят възнагражденията на всички в здравния сектор”. Двамата бяха единодушни, че министерството и асоциацията могат да си сътрудничат и реализират съвместни дейности в посока професионалното развитие и продължаващото обучение на професионалистите по здравни грижи.

Чувствителната промяна в сектора, която няма да подмине и професионалистите по здравни грижи, ще бъде факт с въвеждането на новия здравноосигурителен модел. От БАПЗГ изразиха категоричната си подкрепа за крайната необходимост секторът да бъде реформиран, но не на парче.

„В събота излизаме на протест не за да сваляме министър и да искаме оставки, а за да чуе обществото за нашите проблеми”, посочи Василева.

По отношение недостига на професионалисти по здравни грижи, основно заради факторите застаряване и емиграция, министър Ананиев подчерта, че вече са водени разговори с Министерство на образованието и науката за увеличаване на приема за дефицитните специалисти. Успоредно с това с МТСП се работи съвместно по проекти за патронажна грижа за деца и възрастни, по които ключова ще бъде ролята на медицинските сестри.

Като изпълнени ангажименти двете страни отчетоха определянето на Национален експерт по здравни грижи и активната работа между МЗ и БАПЗГ по отношение разписването на дейностите, извършвани от професионалистите по здравни грижи в медицинските стандарти по специалности.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WK%k

Поръчител 11.05.2018 07:42:28

Милка Василева и баба Станка Маркова са за затвора уважаеми колежки . И ако сестрите наистина се навият да им викат на протеста ..........., е скъпи сестри наистина си заслужавате съдбата...!

Неочакван гост 10.05.2018 18:59:12

Първо искане на протеста: оставка за Милка

Гост 10.05.2018 17:17:28

Алоо, Милке, само да ти кажа нещо - как си играете на политици с министърчето, така напрежението расте със всеки месец. .

Гост 10.05.2018 12:35:09

Изключително овча позиция. Протест трудно се организира, и ако все пак стане, да изхабиш тази енергия по този начин. С ефективното управление на болниците по новия стандарт щели да се вдигнат заплатите. Бла, бла... Не вижда ли Милка Василева че целта на стандарта на Ананиев и Начева е да се ореже всичко, вкл. и заплати, за да се изплащат дълговете, а не да вдига заплати.

сестра 10.05.2018 12:18:46

Препоръчителни заплати ! От колко години сте в управлението и нищо за нас не сте направили ? Ако искате можем да си сменим заплатите и местоработата, С 45 годишен стаж с пенсия от 300 лева отстъпвам Ви ги веднага ,Да,ходя все още да работя за заплата 500лв и редовно си плащам членския внос за да изкарваме Вашите заплати ,Имаше една партийна фраза -ДЕЛА ,ДЕЛА И САМО ДЕЛА! ПО ДРЕХИТЕ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ,НО ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ЗАПОМНИТЕ !

ПАЦИЕНТ 10.05.2018 11:44:19

Поредното представление от безкрайният цирк предназначен за балъци ! - Ние протестираме , ама не искаме оставки, ...щото много добре си хортуваме с министъра...!? - Протестираме ,.... ама не за да ни чуят силните на деня управляващи , а да ни чуе ОБЩЕСТВЕНОСТТА...!? ТИ ДА ВИДИШШШ - Протестираме ,... ама не за да подобрим статуса на сестрите , а за да си вдигнем рейтинга на Управителният съвет на БАПЗГ , ДА СИ УРЕДИМ МЕСТЕНЦЕ В МЗ и да продължим с пълна сила НИЩОПРАВЕНЕТО...! ИЗУМИТЕЛНО ..... ДА ЖИВЕЕ БАПЗГ !


Още новини
Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи
17.09.2019 17:37:45 Надежда Ненова

Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи

„Медицинската грешка е третата причина за смъртност в света след онкологичните и сърдечносъ ...

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България
17.09.2019 16:55:07 Надежда Ненова

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България

Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България. Това заяви Веска Събева от Асоциац ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...