Четвъртък, 04 Март 2021
09
февр
18
 

МЗ обособява най-важните за страната болници

В четвъртък здравните власти решават дали ще затягат мерките

Вторник, 09 Февруари 2021 | 14:41:02 Полина Тодорова
18

Обособяване на не по-малко от десет големи болници в различни области в страната, които ще бъдат обезпечени от държавата, за да се гарантира равен достъп на всички граждани до медицинско обслужване – по подобен проект започва работа здравното мин

Обособяване на не по-малко от десет големи болници в различни области в страната, които ще бъдат обезпечени от държавата, за да се гарантира равен достъп на всички граждани до медицинско обслужване – по подобен проект започва работа здравното министерство. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов в Бяла, където символично даде началото на изграждането на филиала за спешна медицинска помощ. Създаването му е част от големия проект за строителството, реконструкцията и ремонта на обектите от системата на спешната помощ у нас, като в Бяла ще бъде построена изцяло нова сграда.

„Стартираме обсъждането на един проект, който има за цел да раздели страната на не по-малко от десет области и в тях да има една голяма болница – най-често това са областните болници. Тези десет болници ще бъдат еднакви и всяка ще е „снимка“ на останалите“, поясни проф. Ангелов. По думите му държавата ще насочи усилията си обособените лечебни заведения да са добре модернизирани, с апаратура и медицински екипи, така че всеки пациент да получава адекватна грижа. Важно ще е тези лечебни заведения да са с добра медицинска инфаструктура, така че пациентите да могат да имат достъп в първия т. нар. „златен час“, каза още той.

Здравният министър коментира и недостига на специалисти – както лекари, така и медицински сестри. Той припомни, че професията на медицинската сестра вече е приоритетна, което означава повече средства за висшите учебни заведения, които увеличат приема за специалността, и съответно двойна стипендия за студентите в това направление.

Следващата крачка за задържането на медиците у нас е увеличаването на възнагражденията им, посочи той, като припомни и увеличението на заплатите в сектор здравеопазване и по-конкретно в болничния сектор от януари.

Здравният министър коментира и повишената заболеваемост от COVID в последните дни, като обясни, че решение ще се вземе в четвъртък и то ще е на 14-дневна база назад. „Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души, няма да взимаме никакви мерки. Те дават резултат и системата на болнично здравеопазване може да се справи с тези числа“, обясни той.

Здравният министър каза още, че ваксините вече пристигат регулярно в страната и вече имаме достатъчно количества. Както и директорът на ИАЛ по-рано днес съобщи, проф. Ангелов обясни, че препаратът на „АстраЗенека” ще бъде прилаган и на пациенти над 55 години, като решение за това е взето след решение на ваксинационния щаб.

Проф. Ангелов коментира още, че в четвърта фаза с приоритет ще бъдат лицата с хронични заболявания и тези над 65 години. Той беше категоричен, че държавата има готовност да започне масова ваксинация, като тя ще се извършва както в кабинетите на личните лекари, така и в мобилни кабинети.  

Проф. Ангелов коментира и твърденията сред общопрактикуващи лекари, че липсва достатъчно информация за процеса по ваксиниране. Той подчерта, че комуникацията с техни представители е изключително добра, а неговите лични впечатления от проведени срещи са, че те са готови да съдействат и са доброномерени. Проф. Ангелов припомни, че с тях са проведени редица срещи и са изпратени писма, с които да се напомни да проверят пациентските си листи предвид предстоящата имунизация.  Неприятно ми става, когато чувам в медиите, че личните лекари не са знаели и не са били информирани, изтъкна той, като коментира, че подобни твърдения по-скоро изразяват лично мнение.

От думите му стана ясно, че в момента в България се извършва т. нар. изследване на постваксинационен имунитет, а целта е то да докаже каква е ефективността на прилаганите ваксини. „Изследването на антитела  в момента няма да ни даде по-различна картина, която да ни подтикне да вземем различни решения“, обясни той. Ангелов изтъкна, че в момента само ваксината осигурява нужното ниво на защита. „Ваксината срещу COVID-19 по никакъв друг начин не се различава от другите ваксини като качество и принцип на действие“, подчерта той.

Здравният министър беше категоричен, че у нас ще може да се влиза само с отрицателен PCR тест, а не антигенен. „Българските здравни власти се ръководим от протокол, който важи за цяла Европа. Идеята е да подсигурим сигурността на всички нас, подчерта той, като допълни, че разбира притесненията на туристическия бранш, но неговите интереси не могат да бъдат за сметка на здравето на хората. Все пак той посочи, че ще се проведат срещи с представители на бранша.

Що се касе до изборите той беше категоричен, че са осигурени ваксини за всички желаещи, които участват в изборния процес. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква списък с имена и координати на хората, които ще бъдат имунизирани. Целта е да бъде създадена такава организация, която да гарантира безопасно провеждане на парламентарните избори, поясни той.

За евентуалното тестване с тях на децата здравният министър увери, че че те са напълно безопасни, могат да се използват за скрининг, а целта на здравното и образователното министерства е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на децата, за да бъдат постигнати високи образователни резултати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$cHA

Гешев 23.02.2021 13:24:50

Доктор Куин лечителката обикаля България и ръси ваксинациЙ, а преАтели! Това е политическа хомеопатия за олигофрени. Омерзен съм. Не от Борисов, неговият криминален уличен инстинкт е ясен, а от онези, които ходят като яко квачки по него и не спират да повтарят – „за Бога братя, ваксинирайте се! Ние не харесваме ГЕРБ, ама ето те правят нещо добро!“ Боже, прибери си вересиите и тъпаците! Каква несретност и егоизъм – когато говорим за правосъдие е същото, като да говорим за управление на криза посредством планова, натъртвам на „планова“ ваксинация, а не медийно- инфлуенсърки разгул, обърнат в пошъл ПиАр. Паркетни десни и леви, псевдо либерални отрепки, умрели от страх за собственото си жалко живуркане, ще ме наставляват как да живея и ще ме квалифицират – клети галфони. Ама вие сте коренните жители на плоската земя, бе!

Гост 22.02.2021 13:16:46

Изключително точен въпрос!

Гост 14.02.2021 10:56:56

++++++++oooooooooooooooooooooooossssyyyyhhhhdddddmmmmmmmmmd/://///////////////// +++++++++ooooooooooooooooooooooossssyyyyhhhhddddmmmmmmmmmmd/://///////////////// ++++++o+ooooooooooooooooooooooooooso++oooshhddddmmmmmmmmmmd///////////////////// ++++++ooo+oooooooooooooooooo+::/:--...:osyooyhdddmmmmmmmmmd///////////////////// +++o+++o+ooooooooooooooooo/.`..```` `..--:::::ohddmmmmmmmmd/://///////////////// ++++++++ooooooooooooooooo+-`.-.----......--:///+ydmmmmmmmmh///////////////////++ ooo+++ooooooooooooooooooo+/::--::--...`...-:/+oo+hmmmmmmmmh/////////////////+/++ +oo++ooooooooooooooooooooosso+:------...---:/+oyhdmmmmmmmmh/////////////////++++ ++ooooooooooooooooooooooo+shs++/:/++s+/:::/syyoyddmmmmmmmmh//////////////+++++++ +oooooooooooooooooooooooyyhdysooyyyhhhd+-ydmdddhddmmmmmmmmd///////////////++++++ +ooooooooooooooooooooooooohhysoooooosos/-sysyhyshdmmmmmmmmd////////////+++++++++ oooooooooooooooooooooooooossyyo+//:/oo//-:so++osydmmmmmmmmd//////////+++++++++++ ooooooooooooooooooooooooo++ysoosssss/+ymmmdssoyhhdmmmmmmmmd/////////++++++++++++ ooooooooooooooooooooooooo+/+yhs/+s+osssydhyysshddddmmmmmmmh////////+++++++++++++ ooooooooooooooooooooooo//yhhyshmy/++osssyhhysoyhddmmmmmmmmh+//////++++++++++++++ oooooooooooooooooooooo+++yyhdmhhdds+/+o++sooshddddmmmmmmmmh+//++++++++++++++++++ ooooooooooooooooooooo+sddhdmddmmhssys+++sosydmddddmmmmmmmmh+//++++++++++++++++++ oooooooooooooooooooydshddmNmmNmddddhdmmmmmmmdshddmmmmmmmmmh+//++++++++++++++++++ ooooooooooooooooshmMMdhddmmmNNNo.:oyhhdmddds:`yddmmmmmmmmmh+/+++++++++++++++++++ ooooooooooyyyyhmNMMMMhddmmNNNNy` `:shy+. `oNNmmmmmmmmmh+/+++++++++++++++++++ ooooooooymNMNNMMMMMMMmohmNNMNNNs` :hy:oo- `-NNNNNNNNNmmd+/+++++++++++++++++++ ooooooodMMNNMMMMMMMMMNdddmMMNmNNo +NNMMNmms. `yNNNNNNNNNNNmdhys+++++++++++++++o ooooooyNNNNMMMMMMMMMMMmddNdmmddmm+..:smMMMm+:``-NNNNNNNNNNNNNNNNNNd+++++++++++oo oooooodNNMMMMMMMMMMMMMMNNmhNNNNNNN- `hydshh. `mNNNNNNNNNNNNNNNNMMd+++++++++ooo ooooohNMMMMMMMMMMMMMMMMMMNNmNNNNNNh :ydho :/. yNNNNNNNNNNMMNMMMMMm+++++++++ooo oooohMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNNNNmmmNNNN: ohydds` :ooNNNNNNNNMMMMMMMMMMMy++++o+ooooo

Гост 14.02.2021 10:55:53

++++++++++oooooooooooooooooooooooooooooosssssyyyyyhhhhdddddddmmmmmmmmmmmmy/://////////////////////// +++++++++++ooooooooooooooooooooooooooooosssssyyyyyhhhhhddddddmmmmmmmmmmmmy/://////////////////////+/ ++++++o++ooooooooooooooooooooooooooooooossssssssyyyhhhhddddddmmmmmmmmmmmmy/://////////////////////// +++++o+oo+oooooooooooooooooooooooooooooo++oo+//+o++osyhddddddmmmmmmmmmmmmy////////////////////////// ++++++++oooo+oooooooooooooooooooooo+:-:/:--.``..:osyy++yhddddmmmmmmmmmmmmy////////////////////////// ++++o++++oo+ooooooooooooooooooooo:.``..`` `..-:::::::+yddddmmmmmmmmmmy/://////////////////////// ++++++++++oooooooooooooooooooooo+:``...........------::////shdmmmmmmmmmmmy////////////////////////++ o++++++++oooooooooooooooooooooo+:...---:::--........--:/+++/ohdmmmmmmmmmmy////////////////////////++ +oooo++oooooooooooooooooooooooo++/+/:--::---........--:/++oo+ydmmmmmmmmmmy/////////////////////+/+++ +oo+++oooooooooooooooooooooooooooyso+/:-------.....---:/++oydhdmmmmmmmmmmy////////////////////++++++ ++ooo+ooooooooooooooooooooooooo/osyy++/::://++/-.-:..:+osooyddmmmmmmmmmmmy/////////////////+/+++++++ +ooooooooooooooooooooooooooooo+oyddyo++oo/++shhhy:-+ydmdyyyydddmmmmmmmmmmy/////////////////+++++++++ +ooooooooooooooooooooooooooooohyyhdhsssoyhhhhhhhh+-odddmmmmhdddmmmmmmmmmmy///////////////+++++++++++ +ooooooooooooooooooooooooooooo+oyhyysoooo++ooo++o/./hssyyssshhmmmmmmmmmmmy///////////////+++++++++++ oooooooooooooooooooooooooooooooososyyso+//://os++/..oyo++ooyyhmmmmmmmmmmmy/////////////+++++++++++++ o+ooooooooooooooooooooooooooooo++syyyysooooos+oshdhydhso+osyyddmmmmmmmmmmy//////////++++++++++++++++ oooooooooooooooooooooooooooooooo/++++/+osyss+:::+hmmyoosyhddhddmmmmmmmmmmy///////////+++++++++++++++ oooooooooooooooooooooooooooooo+//+sdddy+/o++yddmmmmmdddsoyhhdddmmmmmmmmmmy/////////+++++++++++++++++ +ooooooooooooooooooooooooooo+:/shdhyosmmh/++//oooooyyyssosyddddmmmmmmmmmmy///////+/+/+++++++++++++++ oooooooooooooooooooooooooooo+++oyyydmmhhddy+//+ossssssooyddddddmmmmmmmmmmy////+++++/++++++++++++++++ ooooooooooooooooooooooooooo/shddhdNmhhdmmyo+o/::::++++oyddddddmmmmmmmmmmmy+///++++++++++++++++++++++ oooooooooooooooooooooooooo+shddhhmdmmNNdyyhdddhyhhyhdddmmdddddmmmmmmmmmmmy+//+++++++++++++++++++++++ oooooooooooooooooooooooshmyyhddmNmdmNdmmdddddddmmmmmmmmds/ddddmmmmmmmmmmmy+//+++++++++++++++++++++++ oooooooooooooooooooooydNMMmhhddmmmNNNNm+`-+syhhddmdddds-`.mddmmmmmmmmmmmmy+//+++++++++++++++++++++++ ooooooooooooosssssydmNMMMMmddddmmNNNNm/` `./sdddho. `.dNmmmmmmmmmmmmmy+//+++++++++++++++++++++++ oooooooooooymNNmmmNNMMMMMMmohmNNNNNNNNd.` -/-:/:` `yNNNNNNNNNmmmmmy+//+++++++++++++++++++++++ ooooooooosdNMMMMMMMMMMMMMMMhosdmNMMNmNNd. `sMMmyhhh+` `/NNNNNNNNNNNNNmds+++++++++++++++++++++++++ oooooooosNMMNNNMMMMMMMMMMMMdddmmNMMMmmNNh` .sdmNMMMmNmy- `.hNNNNNNNNNNNNNNNNmdhyoo+++++++++++++++++o oooooooodNNNNNMMMMMMMMMMMMMNdddmNhNmdddmmh`-.:odmMMMMh//.``:NNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNy+++++++++++++ooo ooooooooNNmNMMMMMMMMMMMMMMMMMmmNsyNmmmmmmNo `:msdmMMy `` `mNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNy++++++++++++ooo ooooooohNNMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNNNNNNNNNNm. +hmm/`.+o. hNNNNNNNNNNNNNNNNNNMMMMMN+++++++++++oooo oooooodNMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNNNmmmNNNNNNy .hmysm/ /o- +NNNNNNNNNNNMNMMMMMMMMMMdo+++++++++ooooo ooooohMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNNNNNmmmmNNNNN- /hshmddo /s+NNNNNNNNNNNMMMMMMMMMMMMMh++++++o+oooooo

Гост 14.02.2021 10:48:51

.....■... ...■..... ..■...... ..■......

Гост 14.02.2021 10:46:33

.........■...... .....■......■... ....■■■■■..... ■...............■

Гост 14.02.2021 10:45:36

■..............■ ■..■....■...■ ■.....■......■ ■.............■ .........■...... .....■......■... ....■■■■■..... ■...............■ ■■■■■■■■ ■.................. ■.................. ■.................. ■.................. ■■■■■■...... ■.............■■ ■■■■■■■■ .........■........... ....■........■...... ....■........■...... .........■.......... ....■■■■■■.... ■..................... ■..................... ....■■■■■■..... ■................■..... ■................■..... ■..■■■■■..■.... ■................■.... ■.................■... ■..........■.....■... ■....■...........■... ■.................■... ■...............■........ ■.........■.............. ■...■■................. ■...............■........ .........■■.............. .....■........■.......... ....■■■■■■......... ■.................■......

Гост 12.02.2021 14:52:27

Какво ще стане с неважните за държавата болници?

Elf 11.02.2021 18:55:41

МЗ обособява най-важните за страната болници -sa bolnizite na Tikov i Domuschiev s koito se toch Kasata i ministerstvoto na finansite.Za da ima pari za SIK-Darjavna sigurnost

Компетентен 11.02.2021 11:48:25

Това е нелепо. По-лошо от полуреформа. Опит за обособяване на четвърта болнична система. Опит за избягване на здравната карта на болниците. Защо изобщо министър предлага мерки , дори и такива нескопосани в КРАЯ на мандата ??? Ако иска да свърши нещо да обезпечи реформата законодателно в края на мандата , щото е свързана с непопулярни мерки .

Гешев 10.02.2021 15:10:42

Не се срамувайте! Всички ръководни длъжности в България, включая и здравеопазването са заети от бивши ченгета, комунета и техните деца по първа родствена линия! ГъзАнгелов не прави изключение! Вижте му дисертацията, научния ръководител - агент проф Тодоров и почетните професори-комунета, начело с Цеко Воденичаров, дето продаде здравния си фонд за 10 млн лева на Огнян Донев и сега щрака с пръсти под благия поглед на "библиотекарите на Денчева! Срамът ще споходи внуците им, когато станат роби в собствената си държава! Тъпата българска политическа класа не вижда по далече от собствения си интерес глобалната заплаха България да изчезне като държава до 2060 година! Не се срамувайте, радвайте се че няма да сте живи да видите този позор, ако вече не ви стиска за Родианат, в която сте се родили!

До Гешев 16.02.2021 15:23:42

А проф. Гигов? Стана на 5000 години и пак се докара шеф. Я да му видят имането, дали е с честни пари. А снаха му, дето я гласи за главен секретар на надзора? И тя не е за жалене. Къща за гости, а иначе с малко стаж и даже не стига за началник. А Тренчо, синчето му? Дъртия сега ще го направят шеф на болница и после ще купи хеликоптери за държавата и всичко е 6. След фамилията и потоп.

Да да 10.02.2021 13:19:08

Тези некадърници могат да затегнат само примката около врата си и да се обесят! Пълни некадърници и е време да си ходят! Никой за нищо не им вярва и мерките са им супер неадекватни, като си мислят, че по някакъв начин ще спрат вируса. Уви вируса няма да го спрат, нито е толкова опасен, нито пък толкова смъртоносен. Но трябва да се действа на живота и психиката на стадото!

E 10.02.2021 08:42:17

Къде сте хакери на ДъПъСъ? Къде сте агенти на ДъАНъСъ? Ваша ли е ДъРЖАВАТъ? Хванахте ли МАГЬОСНИКъ?

Гост 09.02.2021 22:20:21

Бюджетно здравеопазване. Довиждане на инвестициите, посрещнете робския труд, другари

Маргарита Карипова 09.02.2021 17:31:14

Увеличение ли е 360лв.с ДОД. Децата Моля не ги намесват е в ковито,вируса не е за тях.

Гост 09.02.2021 15:20:05

Срамувам се , че имаме толкова прост и нагаждач министър на здравеопазването. Такъв продажник на Бойко Методиев Борисов ТУЛУПА. Срамувам се.

Гост 09.02.2021 15:20:00

Срамувам се , че имаме толкова прост и нагаждач министър на здравеопазването. Такъв продажник на Бойко Методиев Борисов ТУЛУПА. Срамувам се.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...