!
Събота, 20 Април 2024
05
юни
12
 

Д-р Галя Кондева:

Между 80 и 100 млн. лв. се очаква да е дефицитът на НЗОК за лекарства тази година

Разходът за лечението на хепатит С е голям, но е добра инвестиция

Вторник, 05 Юни 2018 | 18:45:03 Надежда Ненова
12

НЗОК няма да успее да се справи с 1 млрд. лв. бюджет за лекарства, медицински изделия и диетични храни през тази година и очакваният дефицит, след приспадане на договорените  отстъпки, е между 80 и 100 млн. лв. Това каза директорът на дирекция &bd

НЗОК няма да успее да се справи с 1 млрд. лв. бюджет за лекарства, медицински изделия и диетични храни през тази година и очакваният дефицит, след приспадане на договорените  отстъпки, е между 80 и 100 млн. лв. Това каза директорът на дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане“ в НЗОК д-р Галя Кондева по време на презентацията на семинара „Нови моменти в НРД 2018“. Тя подчерта, че въпреки това финансовите показатели са по-добри през 2018 г. в сравнение с предходните две години.

„За 2016 г. при бюджет от 540, 926 млн. лв. Касата е заплатила 714,856 млн. лв. След приспадане на отстъпките сумата за лекарства е 687,696 млн. лв., което е 27% над предвидения бюджет. През 2017 г. ръстът е 21%“, каза д-р Кондева.

В бюджета на НЗОК тази година 718 млн. лв. са отделени  за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. Бюджетът за лекарствени продукти за злокачествени заболявания извън стойността на клиничните пътеки е 282 млн. лв., а за медицинските изделия в условия на болнична помощ - 98 млн. лв.

„При 1 млрд. лв. бюджет, на края на годината всички притежатели на разрешение за употреба на лекарствени продукти, които са формирали ръст над 3%,

ще бъдат наказани, че не са спазили договорените прогнозни стойности,

т.е. ще ни дадат отстъпка в размер на 20% от надвишението. Това е новият размер на компенсация“, подчерта д-р Кондева.

Нов момент в Наредба 10 пък цели да запази достъпа на пациентите, както и лекарствени продукти, при които не може да се даде задължителната минимална отстъпка от 10%. „Така по изключение и след предоставяне на аргументирано писмено становище от притежателя на разрешение, НЗОК може да сключи договор при предоставяне на отстъпка под минимални размер. Този механизъм се прилага, когато е налице липса на лекарствена алтернатива за лечение или съществуващите алтернативи са със значително по-висока стойност. „Тази година го приложихме за първи път в областта на някои редки заболявания или заболявания, които се осигуряват с продукти от български производител като Бул Био“, каза д-р Кондева.

По думите й най-голям е ръстът на разходите в антиинфекциозни средства за системно приложение, като това се дължи на включването на новите терапии за безинтерфероново лечение на хепатит С. „Ръстът тук е голям, но бяха постигнати изключително добри условия с притежателите на разрешение и те ни позволяват да излекуваме 1100 пациенти. С новото лечение 96-98% от пациентите са излекувани от хепатит С и нашите данни, след приключване на лечението, го потвърждават. Въпреки че ръстът е голям, ние смятаме, че това е добра инвестиция“, каза д-р Кондева.  

„Лекарствените продукти, които заплащаме за онкологията, са най-големият ни разход

Това е тенденция, която, за съжаление, няма как да бъде спряна. 75% от бюджета за онколекарства отива за скъпо струващите таргетни терапии и само 25% - за стандартна терапия. Трябва да сме сигурни, че пациентите, които получават таргетната терапия, са тези, които имат нужда от нея. Само когато точната терапия отива при точния пациент, се постига максимален ефект и разходът е оправдан“, каза още д-р Кондева. В момента НЗОК има договори с 40 болници за онкологично и онкохематологично лечение, като пазарният дял на частните болници постоянно нараства и достига 24%. Частните болници пък приоритетно работели с таргетна терапия.

„Прилагаме мерки да оптимизираме разходите, затова актуализираме изискванията, включваме и проверка на резултатите от терапията, проверка на изследванията в референтни лаборатории, посочени от нас“, каза още д-р Кондева.

Тя даде пример с курс на лечение на един пациент с ревматоиден артрит с биологични терапии, който варира между 12 000 и 18 000 лева с различните медикаменти при сходен терапевтичният ефект. Затова НЗОК иска да обвърже и плащането на биологичните терапии с ефекта от лечението. При отсъствие на терапевтичен ефект фармацевтичната компания може да върне и цялата платена от НЗОК сума за дадено лечение.

„Това няма как да стане днес, защото е обвързано с някои нормативни промени, но това не пречи на компаниите да ни дадат такива предложения. Имаме вече една-две компании, които са направили подобни предложения, обсъждаме ги и сме пред сключване на анекс“, допълни д-р Галя Кондева.

Тази година Касата плаща 30 заболявания, които изискват скъпоструващо лечение и за които са разработени изискванията за експертиза. „До момента комисията за експертиза е провела 273 заседания, като е одобрено лечението на 13 913 здравноосигурени лица. Отказано е на 101, а при 847 решението е отложено поради липса на необходими документи съгласно изискванията“, отчете д-р Кондева.

Тя подчерта и някои нововъведения на НЗОК, постигнати в договорните процеси с различни партньори. От тази година пациентите могат да получават необходимите си медикаменти и от аптеки, които са извън избора на тяхното джипи. Това са аптеки, работещи по договор с Касата, без оглед на тяхното местоположение. Тази година

Надзорният съвет одобри включването на 4 нови диагнози,

за които плаща Здравната каса - идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза, хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст и лейомиом на матката.

В презентацията си д-р Галя Кондева отбеляза, че към 1 януари 2018 г. НЗОК заплаща 1714 броя лекарствени продукта, включени в приложение 1 на Позитивния лекарствен списък. В тях влизат и тези за експертиза - т.нар. скъпоструващо лечение, като тези лекарствени продукти са 452 и се изписват по реда на протоколи чрез комисия с централно управление (135 продукта), комисии в регионалните каси  (43 продукта) или чрез заверка в районната каса (274 продукта)

„От няколко години нямаме никаква информация за търговците на едро и притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти  не са задължени да ни информират с кои търговци работят. По информация от тези, които са съобщили по желание обаче, аптеките работят с 66 търговци на едро“, отбеляза д-р Кондева.

Общият брой лекарствени продукти, за които са договорени отстъпки, е 505, тъй като законодателството определя, че отстъпки могат да се договарят само за продукти, които няма референти в списъка или, както е по-популярно, които са сами в Позитивния списък. Останалите продукти засега не са обект на договаряне. Този процес по договаряне се провежда ежегодно, централизирано  обикновено приключва в края годината и се постига една стойност, която можем да предвидим като връщане в бюджета на Касата, обясни тя.

„За тази година на база проведените преговори с притежателите на разрешение за употреба на лекарствени продукти очакваме

размерът на отстъпките да бъде 172 250 058 лв.,

от които 130 434 466  са за  отстъпки за лекарствени продукти от приложение 1, а 41 817 592 лв. са за лекарствени продукти, включени в приложение 2, което е болничното приложение на Позитивния лекарствен списък, от което ние заплащаме само лекарствените продукти за онкологични заболявания и свързаните с тях медикаменти.  Останалите лекарствени продукти от приложение 2 са част от клиничните пътеки“, отчете д-р Кондева.

От  1 април 2018 г. Касата заплаща 3693 медицински изделия, като 206 производители и търговци на едро са участвали в процедурата. „За съжаление тук отстъпките са доброволно давани, няма фиксиране на размери. От тях в списъка за домашно лечение има 590 медицински изделия, а за болнична помощ – 3103 изделия извън стойността на пътеките“, подчерта тя.

Аптеките, които са договорни партньори на Касата към 31 декември 2017 г., са 2469, като до момента са прекратени 180 договора. „Договорът с аптеките не е обект на НРД, той е част от процес на преговори между представители на НЗОК и на БФС. Последният договор е от 2016 г., а тази година анексирахме няколко основни момента от работата си с аптеките, но преговорите продължават, тъй като там крайната цел е електронната рецепта и електронно фактуриране“, каза още д-р Кондева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dBhp

Гост 07.06.2018 13:33:55

„Първи взе думата домакинът… Нито веднъж не спомена името на Борисов, използваше дистанцираното и протоколно “премиер-министърът”. Нито веднъж не показа свойско или приятелско отношение към Борисов! Първите целувки между двамата бяха, след като Борисов просто го награби в прегръдката си. Путин обаче не е Юнкер и бързо го сложи на мястото му. Борисов започна изложението си енергично, влизайки почти на бегом в енергийната тема… Говореше. Говореше… Путин се втрещи от този енергиен словесен поток. Погледът в очите му се променяше от негативен през пренебрежителен до безразличен. Борисов не го видя. Той ръкомахаше с ръце; отвреме-навреме с тялото си се наклоняваше към домакина, за да покаже колко са близки; използваше дори израза “колегата Путин”. Сините очи на Путин го стрелваха… Погледът беше: “Какви ги дрънкаш!” Борисов не го разбра. Премиерът на България започна да се извинява за спирането на “Южен поток”, кършейки нервно ръце; да се оправдава с Брюксел за това решение; да благодари за 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй; да обещава, че сме си научили урока за “Белене”; да търси снизхождение в силата на ГОЛЕМИЯ, който трябва да ПРОСТИ. Беше унизително… Този миг бе отчайващ за националното ни самочувствие… Беше унижаващо… Защо, бе г-н Премиер, допусна това?“ И беше точно така. Затова и Цецерон, опитвайки се да защити визита на Борисов, без да иска каза истината: „Опозицията, вика, е за това, дори на черното да казва, че е черно, а не, че е бяло…“ И излезе, че визитата на Борисов е черното, на което не може да се каже бяло… Евгени Дайнов пък вика, че Борисов не просто ни е опозорил, ами е извършил и държавна измяна. И за улеснение му посочва и съответния Чл. 103 от НК, който предвижда лишаване от свобода от десет до петнадесет години.

Гост 06.06.2018 00:16:35

Извикайте Иванка Кръстева да говори по темата. Тя е топ-спец по лекарствата, цени, обеми и отстъпки.

Dr_Doolittle 05.06.2018 22:42:02

Отиваме като в британския виц от преди 50 години - на офицерите пеницилин, на матросите ацетизал. (Разпоредба на адмиралтейството) . Тук комунетата ако може да пуснат процедура леене на куршум и да лекуват населението само с портрета на банкянска тиква - биха го направили.само пари да има за асфалт. Дай ваааааааааар ! като в друг комедиен филм.....

NHIF 05.06.2018 22:07:17

Спешно връщайте Белянкина за шефка на бюджета на НЗОК !

Гост 05.06.2018 20:52:48

Най големи мекерета са директорите на всички регионални каси. Основната им задача е да "разпределят" и насочват паричните потоци към правилните субекти, срещу дебели комисионни и разпънат чадър над тях.

Гост 05.06.2018 21:27:04

Нямат никакви права да разпределят нищо всичко се спуска от Начева. Просто си тъп галош и не познаваш системата

Гост 05.06.2018 22:43:41

Е значи вие сте тъпите галоши под командването на цървули ха-ха-ха

Гост 05.06.2018 20:39:59

Крадците на едро са в НЗОК например Пловдив. Аптекарската афера. Грешното но умишлено разпределяне на бюджетите към частните болници.

Гост 05.06.2018 22:46:01

Какви частни болници бълнуваш бе чичка. В Пловдив системата е с фиктивна аптека. Глупави ли сте глухи ли

РЗОК - Стара Загора 06.06.2018 20:48:40

Забележете, схемата със фиктивната аптека е измислена от началника на контрола и началника на сектор аптеки. За да сключи аптеката договор с РЗОК има създадена със заповед на директора комисия, която разглежда документите на аптеките, които трябва да са нотариално заверени, в това число и разрешителното за аптека!? От друга страна, все пак тази фантомна аптека е отчитала по 3-4 рецепти на период, следователно, за да отчитат и фактурират са имали фалшив софтуер, който не е свързан с НАП, но е свързан с РЗОК!? След това, за да се изплати дейността на т.н. аптека, се изисква одобрението и подписите на поне пет служители, всички на ръководни длъжности и най накрая парафира директорът!? Сигналът е подаден в прокуратурата от контрольорите и от други аптеки , а не от директорката на РЗОК Пловдив !? Изводите, всеки може да си направи сам! И сега, заради този афера в Пловдив, заради случая в с ловешкия директор на каса, всички началници са се изпокрили като плъхове и търсят изкупителни жертви в лицето на редовите служители, като се чудят какви задължения да им вменят, за да ги използват за бушони. За пореден път крадливите и корумпирани директори и началници в здравната каса за нищо не са виновни . Както винаги не са чули, видяли, разбрали, друг им е виновен, те не са знаели какво подписват!? Цялата отговорност се носи от редовите служители!? МЕРЗАВЦИ!

Гост 07.06.2018 21:53:05

"Във връзка с коментарите по темата „Между 80 и 100 млн.лв. се очаква да е дефицитът на НЗОК за лекарства тази година“ в този сайт заявяваме, че изявлението в публикацията от 06.06.2018г. 20:48:40 с посочен автор РЗОК – Стара Загора не е направено от институцията РЗОК Стара Загора." Интересно, как разбрахте? Нещо май ви притеснява, а?

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА РЗОК СТАРА ЗАГОРА 07.06.2018 15:15:14

Във връзка с коментарите по темата „Между 80 и 100 млн.лв. се очаква да е дефицитът на НЗОК за лекарства тази година“ в този сайт заявяваме, че изявлението в публикацията от 06.06.2018г. 20:48:40 с посочен автор РЗОК – Стара Загора не е направено от институцията РЗОК Стара Загора.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...