!
Неделя, 14 Април 2024
10
февр
5
 

Здравната комисия прие на първо четене

Министърът да контролира изпълнението на бюджета за лекарства на НЗОК

Касата, МЗ и Финансовото министерство са категорично против промените

Сряда, 10 Февруари 2021 | 17:42:36 Надежда Ненова
5

С 10 гласа „за“, един „против“ и 7 „въздържали се“ парламентарната здравна комисия прие министърът на здравеопазването да осъществява контрол върху прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на б

С 10 гласа „за“, един „против“ и 7 „въздържали се“ парламентарната здравна комисия прие министърът на здравеопазването да осъществява контрол върху прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, по който Касата и производителите на лекарства сключват договори, чрез планови и внезапни проверки, които ще се извършват от назначена от него комисия. Промяната е направена в Закон за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Припомняме, че проектът предвижда съставът на комисията да включва представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Срокът за доклада от проверката да е 14-дневен, а самият доклад да се публикува в интернет. Министърът пък ще може да отправя препоръки до Надзорния съвет на НЗОК.

С отрицателни становища по законопроекта обаче излязоха голяма част от заинтересованите страни.

„Вероятно вносителите на проекта приемат, че след като в ЗЗО не е регламентирана специална контролна процедура за прилагане на Механизма, то съществува законодателна празнота и контрол не може да бъде осъществяван, без да отчитат съществуващите в действащото законодателство и описани по-горе възможности за контрол. Предполага се, че поради това възприятие на вносителите мотивите не съдържат никакви аргументи, обосноваващи необходимостта от създаване на специален ред за контрол върху Механизма, чрез комисия, назначена от министъра на здравеопазването. Липсата на каквито и да било аргументи (мотиви) в това отношение не убеждават в необходимостта от неговото създаване (регулиране)“, пишат в становището си от НЗОК.

Според управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев възлагането на контролна функция по прилагането на Механизма на министъра на здравеопазването, с мотива, че осъществява лекарствената политика в страната съгласно ЗЛПХМ, е неправилно. „Механизмът, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, е финансова мярка, финансов инструмент за спазване на бюджетна дисциплина, и ако законодателят, въпреки аргументите ни, реши, че следва да създаде специален ред за контрол върху прилагането му, то тази функция трябва да се възложи на финансов орган (въпреки че ех lege тя вече е възложена)“, казва той.

Управителят на Касата заявява, че е недопустимо в специалния ЗЗО да се въвежда контролно производство върху дейност на НЗОК, което да има за цел защита на частен интерес, т.е. на частноправни интереси, още повече на техните стопански интереси. „Възразяваме и срещу предложения състав на комисията, която ще осъществява контрол по прилагането на Механизма. Относно представителите на Сметната палата важат аргументите ни, изложени по-горе - считаме, че Сметната палата на общо основание, по силата на своите законоустановени функции осъществява контрол върху финансовата дейност на НЗОК, част от която е и дейността по прилагане на Механизма, казва проф. Салчев и припомня, че в Надзорния съвет на Касата влизат двама зам.-министри на здравеопазването, които са и представители на M3, както и изпълнителният директор на НАП.

„Като конституционно установен орган Сметната палата е независима при осъществяването на своята дейност и се отчита единствено пред Народното събрание. Участие на представители на Сметната палата в междуведомствени комисии на изпълнителната власт, които осъществяват контрол, би противоречало на принципа на разделение на властите. Сметната палата би могла да осъществява контрол по прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК в рамките на ежегодния одит на отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК“, казват от Върховната одитна институция.

От Министерството на здравеопазването също изразяват несъгласие с предложения законопроект. „Считаме, че предложените текстове създават по-скоро дублиращ способ за контрол от друг орган, а именно от министъра на здравеопазването. Дублирането на правомощия създава неясноти и затруднения в правилното прилагане на нормативната уредба, увеличава риска от евентуални противоречия между отделните контролни органи, от забавяне на проверките, от прехвърляне на отговорности. Поради гореизложените съображения изразяваме загриженост в ефективността на предложения законопроект в тази негова част“, казват от МЗ.

От Министерството на финансите са още по-категорични. „Възлагането на контролни функции на министъра на здравеопазването по прилагането на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК и създаването на междуведомствена комисия, назначена от него, която да го подпомага при изпълнението на тази функция, е в противоречие с определените функции на Надзорния съвет, тъй като именно на Надзорния съвет е възложено да осъществява контрол върху оперативната дейност на НЗОК. Не би следвало първостепенен разпоредител с бюджет - министър да контролира автономен бюджет, на който законодателят ясно е определил органите за управление. Редът и условията за извършване на вътрешни и външни одити и проверки е по реда, предвиден за всички останали първостепенни разпоредители с бюджет“, пише министър Ананиев. Освен това той възразява категорично в комисията да бъде включван представител на НАП, тъй като посочената дейност на комисията не е от компетентността на Агенцията по приходи.

Срещу предложените текстове се обявиха и депутатите от БСП и ДПС, но почертаха, че са съгласни с частта от законопроекта, която предвижда през 2021 г. заради COVID лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв - имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на механизма.

Подкрепа за разширяването на правомощията на министъра изразяват от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), от Българската генерична фармацевтична асоциация - БГФармА и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Според БАПЗГ контролът от страна на министъра на здравеопазването и мултидисциплинарния състав на контролиращата комисия, създадена с негова заповед и публикуването на протокола от проверките в сайта на M3, са гаранция за сигурност и прозрачност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b*y3

Гост 12.02.2021 04:14:11

Това е поредното законодателно недоносче на герберската юридическа "мисъл".

Гост 11.02.2021 16:36:18

Арфарм, Бгфарм и медицинските сестри успяват да убедят комисията за решение, срещу което са НЗОК, МЗ, МФ, Сметна палата. А последните трябва да го изпълняват. Познай!

Гост 11.02.2021 09:33:26

Здравната комисия до един трябва да са в затвора. Защото това е дружинката ,която десетилетия зачука здравеопазването на кучето в … . Тези са едни от основните виновници за идиотската политика довела България до това да няма медицински персонал и всички млади лекари да бягат в чужбина заради унизителното заплащане. А след 5-6 години положението ще е африканско. Къде е ДАНС и защо още не се е размърдала за погазването на националната сигурност елемент от която е здравеопазването. Никой ли няма да носи никаква лична отговорност за нанесените вреди ?

Гост 10.02.2021 20:48:36

Дърдориткова иска да одържави окончателно касата. При това дори МЗ са против това да им се дадат такива правомощия, но БАПЗГ си го подкрепят по инерция, навярно неразбрали за какво става въпрос. Нерде механизъм за отстъпки на лекарства, нерде медицински сестри. Баба Милка барабар Петко с мъжете.

Гост 10.02.2021 19:31:53

Май на Салчев са му посочили вратата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...