Петък, 13 Декември 2019
16
юли
 

Д-р Иван Маджаров:

Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ

Основният пакет от здравни услуги трябва да се свие, но никой няма кураж да го направи

Вторник, 16 Юли 2019 | 16:44:46
15

Какви проблеми предлагат да се решат с демонополизацията? Надеждата е само евентуално да се подобри контрола при разходване на средства, при положение, че и досега не е направено достатъчно за този контрол. Когато сме направили всичко да изчерпим възмо

Какви проблеми предлагат да се решат с демонополизацията? Надеждата е само евентуално да се подобри контрола при разходване на средства, при положение, че и досега не е направено достатъчно за този контрол. Когато сме направили всичко да изчерпим възможностите на сега действащата система, тогава можем да говорим така смело за предимствата на демонополизацията. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР в коментар за предложения от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вариант на здравноосигурителен модел.

По думите му едно е да се говори за фондове, които да поемат услуги, които са извън основния пакет и които не застрашават работата на системата в момента, а друго - с един замах да се  премахне всичко до момента и демонополизацията да се случи с едно щракване на пръстите.

„Не бива да забравяме какво ни препоръчва СЗО и най-вече, че не ни препоръчват да правим това, защото съзират много повече опасности, отколкото позитиви. Проблемите, с които се сблъскваме всекидневно и включват дори и протестите на медицинските сестри, са свързани с неравномерното разпределение на болничната и извънболничната медицинска помощ. Това са неща от практиката и не са свързани с демонополизацията на Касата, а с промяна в регионалното развитие на системата на здравеопазването. На всички е ясно, че конкуренция във Видин няма и при това положение държавата трябва да реши как да осигури със здравни услуги живеещото там население“, каза д-р Маджаров.

„Под натиска на отделни съветници на министъра се опитват да внушат, че договарянето с отделните лечебни заведения или отделните лекари е по-добро, отколкото някой предварително да сложи една рамка. Много по-лесно е да извиваш ръцете и да изнудваш индивидуални играчи, отколкото да наложиш на цяла организация, която има 28 офиса в страната, има Събор, на който взима решения. Това се прави с прозрачната цел застрахователните фондове да бъдат с развързани ръце“, каза още той.

Д-р Маджаров уточни, че истинската роля на съсловната организация е да слага рамката, която ще гарантира, че ще има заплащане за лекарите и сестрите.

Той беше категоричен, че основният пакет от здравни услуги трябва да се свие, но никой няма кураж да го направи. „Той или е за сметка на лекарите, или пациентите, когато го плащат под масата. Лицемерно е твърдението, че целия пакет е безплатен. При сега съществуващите цени, за да се спре доплащането по този основен пакет, означава да намалим заплащането на дейностите. В сегашната ситуация имаме доплащане, защото тези дейности са недофинансирани. Дори да предположим, че фондовете успеят да овладеят голям брой хоспитализации, това е не повече от 10%, а в модела са заложени 15-20% предварителни разходи. Дори спестяването от хоспитализации няма да може да покрие първоначалната инвестиция, която да отиде за гаранционни фондове, за риск“, каза председателят на БЛС.

„Това, с което ще се сблъскат българските пациенти, ако се приеме този модел е, че фондът ще им казва къде да се лекуват, независимо от това дали те искат там или не, а на второ място – може да се окаже, че веднъж постъпили за лечение, фондът не плаща за тяхното лечение, защото преценява, че няма необходимост. С демонополизацията се измества тежестта от главния проблем – кадровия, липсата на лекари и сестри. Обществото ни трябва да разбере, че макар да се тихи и културни, в един момент може да станем много бурни и тогава спира да се говори за всякаква реформа и започваме да се чудим как да прилагаме палеативни мерки, за да успокоим ситуацията“, каза още д-р Иван Маджаров.

„Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Да говорят за качество без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива пакета и лекарите и сестрите да плащат. Ние не сме съгласни“, допълни той.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WD8Y

Истината за т.н. "реформа" 17.07.2019 11:17:41

Д-р Илко Семерджиев, бивш здравен министър: Този модел ще се отрази пагубно върху здравеопазването, а достъпът до лечение ще се намали два пъти в сравнение със сега. Ако се въведе застрахователен модел в публичните финанси, ощетени ще бъдат не само пациентите, но и здравната система като цяло, вкл. всички, които работят в сектора. Давам реален пример от практиката през 2018 г. – НЗОК е разходвала за заплати на своите служители 37 млн. лв. при бюджет 3,9 млрд. лв., което е под 1% от общия приход, докато при застрахователите в задължителното застраховане заплатите са около 11%. НЗОК няма разходи за посредници, докато при застрахователите има, и то в размер около 28%. „Други разходи“ при НЗОК са около 0,3%, а при застрахователите са над 3%. И най-важното – за щети (в случая лечение) застрахователите плащат около 58% от приходите си, докато НЗОК прехвърля към здравната система за лечение на гражданите над 98%. Това ясно показва, че лекарите, пациентите и здравеопазването като цяло ще бъдат ощетени с около 40%, т.е. с над 1,5 млрд. лв. Всички тези публични средства ще изтекат в частни джобове, защото Ананиев регламентира застрахователите да си начисляват и печалба, вкл. „дивиденти“ за мениджмънта. Характерно за застрахователните системи е и още нещо – с времето те преминават изцяло върху рискови изчисления на премиите, което обикновено повишава размера на вноските. Например в Европа единствената държава, която практикува застрахователен здравен модел, е Швейцария и през 2015 г. здравеопазването струва на един швейцарец точно 9 818 долара (при средно около 4 500 долара на човек годишно в западноевропейските страни), в САЩ достигнаха 9 536 долара на човек, докато в България тези разходи (общо публични и частни) бяха 572 долара на човек. При това непрекъснато нарастване на приходите на застрахователите забелязваме и още нещо – възнагражденията на лекарите намаляват, например през 2014 г. средният приход на лекар специалист в САЩ е $284 000 годишно, а през 2018 г. спада до $214 700, което още веднъж показва, че застраховането е просто бизнес. При намаляване на доходите на лекарите всеки може и сам да прецени дали ще се подобри качеството, още повече че универсалното покритие със здравна помощ, което имаме сега, ще се раздроби на два пакета и при унищожена солидарност ще се оформят пакети за богати и само базови услуги за масовката. При лекарите ситуацията е опасна особено ако се въведе застрахователен модел и възнагражденията им паднат – очаквайте масово изселване на Запад, а у нас няма да има кой да лекува болните. Предвид недостига от над 1 млн. лекари на територията на ЕС можете да си представите какво ще се случи до година-две след "реформата".

Crocodile 16.07.2019 21:46:05

Имаме дилема: повечето лекари в коментари по-долу мечтаят за американски тип здравна система! Босовете в здравето като Ц. Воденичаров / 10 млн лева само от продаден здравен фонд/, М. Виткова, К. Тефтера и компания залагат на нов вид здравно застраховане, комбинация от американско и австралийско здраве-обиране. Пациентите-тези ватници без права и некои доктора кат мен методично се изнизват от територията! Дилемата е кого първите и вторите ще останат без ватници тоест без пациенти?! Според ЦРУ до 50 години драги ми смехурковци!

Патриот-майтапчия 16.07.2019 23:25:02

Драги ми смехурко, ти в коя посока се изнизваш? На североизток ли (където те тегли), или на (северо)запад, където е Истината?

Гост 16.07.2019 20:31:14

Ниските цени на лекарските и въобще медицинските дейности на НЗОК са ниски, защото никой никога не ги е остойностявал. Това са случайни числа неподплатени с никакъв анализ като себестойност .А частните фондове ще са принудени да направят остойностяване ,така както правят остойностяване на всяка дейност в други сектори на застраховането/осигуряването. Няма да може да пльоснеш някакви си 11 стотинки на пациент просто така произволно и след това да се биеш в гърдите ,че си осигурил нещо на пациента или си платил на лекаря. Само комунистическо правителство може да налага цени под себестойността на услугата използвайки своето монополистично-монопсично изчадие НЗОК

Гост 16.07.2019 18:10:51

Управляващите явни и латентни комунета от 1989 г насам се опитаха с всички сили да си запазят Семапко и най-долните държавно-партийни практики в съветската 'здравна' система. И с помощта на мухльовци като БЛС успяха толкова години да мачкат медицинския персонал до възможното най-ниското ниво на заплащане преди това на Северна Корея и Северна Азия наречена Русия. Само ,че Семашко вече е с толкова гангренясал перитонит ,че предстои коремна експлозия на зловонна чревна инфекция , която ще отнесе комунистическите ресусцитатори и реаниматори

Гост 16.07.2019 17:46:49

Сегашната система е с изчерпани до дъно възможности . Пробваха се десетки министри - не става .

Гост 16.07.2019 17:45:26

Нищо не можеш да направиш със сегашната държавна система . Частния фонд ще взема и решава нещата къде по- бързо . А нима нямахте шанса да промените нещо .

Лекар 16.07.2019 17:30:56

Това е достойна позиция на БЛС. Ако беше Венци или Цецо щяха да се надупят и да си смажат със сапун задниците и да предадат лекарите

БЛС-Въоръжено Крило 16.07.2019 17:30:34

Докато се моткат всички ние лекарите ще въведем бръснарската система - плащаш -получаваш и въобще няма да се заниумавамен с попуълване на бумаги и някой да ми оспорва дали съм прегледал пациента и защо е трябвало. Пациентът си взима фактурката с касов бон (виждате ли как и финансововата и данъчната дисциплина ще се повиши с едни изстрел) и отива да търси кой ще му възстанови и доколко според пакета му разходите направени за медицински услуги. И така един фонд в Белгия отсвири едни мои пациенти, които извикали лекар за детето си у дома ,което било с хрема и покашляне и както са си свикнали да разкарват лекари в България. И не им възстановил 50те евро, защото няма основание да викат за такова нещо лекар в къщи , а не са си го завели когато е трябвало). Ето това е пакет и доплащане като си голЕм разточителен консуматор от съветски тип , а докторите са магарета ползвани кой където ги хване.

d-r 16.07.2019 19:25:57

Е, това е страхотно решение на всички въпроси!

Гост 16.07.2019 18:20:34

50 евро за дом.посещение от белгийски лекар? Май си пропуснал нулата,уважаеми колега.

БЛС-Въоръжено Крило 16.07.2019 19:38:50

Толкова ми казаха пациентите. Е може и да се срамуват да казват как са се прекарали. Обаче пък мои други пациенти в САЩ -спешно лечение на остър гастродуоденит, жена му казала (по български) абе кво ше ходиш ,пий една лъжица сода , ама той казал не, нека ме видят доктори . Ами преглед,, консулт с гастроентеролог, Nexium венозно ,много внимателни и любезни и Ооооо изненадаааа -4990 долара сметка в края на седмицата получена на адреса ( в този момент нямали и никакви здравни осигуровки)

Гост 18.07.2019 00:06:42

Ми то, принципно, много...плакаха...та и ти ще плачеш, скоро...

ДО долния 17.07.2019 13:00:57

Ами не идвай бе каскет. Защо имаме тогава толкова много хора пред кабинетите като сте избрали доктор ви Гугъл да ви лекува с простия ви акъл ,който не разбира текст. Никъде не е казано ,че задължително трябва да ходите на лекар .А и за левче два в кабинета по-добре да не ми го осмърдявате със зловонните си некъпани тела. Един ароматизатор струва много повече от жалкото ви левче

до въоръжения 17.07.2019 06:34:40

Мили доктори, принципно сте напълно излишни. Не разбирам само защо се бунтувате срещу самолечението на хората, след като нямате нужда от пациенти.


Още новини
Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано
12.12.2019 18:17:03 Надежда Ненова

Смятам, че това НРД е по-добро от предишното и си заслужава да бъде подписано

В навечерието на Събора на БЛС за даване на мандат за подписване на НРД 2020-2022, от ...

НЗОК няма да допусне текстове в НРД, които нарушават права на пациентите
12.12.2019 17:09:32

НЗОК няма да допусне текстове в НРД, които нарушават права на пациентите

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да допусне да се приемат в НРД текстове, които ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...