Понеделник, 28 Септември 2020
04
февр
5
 

Специалистите и НЗОК се разбраха:

Няма да бъдат снимани всички очни операции, а само по-сложните

Видеозаписът дава възможност за по-ефективен контрол и по-справедливо разходване на средства от Касата, смята министър Ананиев

Вторник, 04 Февруари 2020 | 14:47:44 Надежда Ненова
5

Няма да бъдат заснемани всички хирургични интервенции, а само определени като витреоретинални операции и кератопластика. За това са се споразумели представители на НЗОК, БЛС, МЗ и ръководители на очни структури в София на среща миналата седмица по пово

Няма да бъдат заснемани всички хирургични интервенции, а само определени като витреоретинални операции и кератопластика. За това са се споразумели представители на НЗОК, БЛС, МЗ и ръководители на очни структури в София на среща миналата седмица по повод въвеждането на дигитално заснемане и съхранение на оперативните очни процедури, записано в НРД 2020-2022.

„При осъществяване на оперативни интервенции от областта на медицинска специалност „Офталмология“ изпълнителите на БМП задължително трябва да правят видеозапис чрез оперативния микроскоп, който да се съхранява от лечебното заведение. „За всяка оперативна интервенция се генерира QR код, който се прилага към медицинската документация и е достъпен за контролните органи на НЗОК/РЗОК“, гласи текстът в рамковия договор.

От Софийското офталмологично дружество съобщиха, че зам.-управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова е заявила, че ще бъдат дадени указания на Районните каси за сключване на договори с очните структури в страната без декларация за наличност на видеозаснемаща апаратура, като на по-късен етап ще бъде подписан анекс към наредбата.

„Представители на офталмологичната общност изказахме нашето безпокойство от така формулираните в НРД 2020-2022 изисквания за обективизиране на очните операции, като изрично подчертахме липсата на готовност, както и съпътстващите трудности при осъществяването и съхранението на записите. С голяма изненада разбрахме, че повече от половината очни структури в страната са отговорили, че имат пълна готовност за изпълнение на изискванията посочени в наредбата. В хода на срещата страните се договорихме, че е във взаимен интерес, включително и този на пациентите, да се подобри контрола върху лечебния процес. Бе прието нашето предложение имплементирането на НРД 2020-2022 да се отложи, като не бе посочен конкретен срок, както и да отпаднат изискванията за определен тип дигитални устройства за заснемане и съхранение на информацията“, пишат от дружеството в отчета си от срещата, публикуван на интернет сайта му.

Предстои нова среща, на която да бъдат обсъдени по-конкретни мерки за подобряване на контрола на лечебния процес.

В писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков пък министър Ананиев уточнява, че въведеното изискване за видеозапис и при осъществяването на оперативни интервенции от областта на медицинската специалност „Офталмология“ е съотносимо към въведения през 2018 г. видеоконтрол, в това число видеозапис в ангиографските зали и болничните структури, в които се осъществяват съдови инвазивни и интервенционални процедури.

 „Предвидените с националния рамков договор видеоконтрол и видеозапис, включително видеозапис чрез оперативен микроскоп при офталмологични манипулации и генериране на QR код, се осъществяват на основание от Общия регламент, а именно за целите на осигуряването на здравни или социални грижи или лечение, или за целите на управлението на услугите и системите за здравеопазване или социални грижи въз основа на правото на Съюза или правото на държава членка или съгласно договор с медицинско лице. Както посочих по-горе националните рамкови договори са нормативен акт от националното право. Следователно за дейностите по обработване чрез видеоконтрол и видеозапис не е необходимо администраторите на лични данни да събират съгласието на субектите на данни като изрично правно основание за законосъобразно обработване“, пише министърът.

НЗОК не съхранява лични данни, а видеозаписите се съхраняват от съответното лечебно заведение. Лечебните заведения като администратори на лични данни са задължени да уведомят субектите на лични данни, че осъществяват видеозапис, да вземат съответните технически и организационни мерки за защита на тези данни, както и да определят срок за тяхното съхранение. Срокът следва да е съобразен с действащи те нормативни изисквания, включително и с условията и реда, по които НЗОК осъществява своите контролни функции.

„Въведеното изискване за видеозапис на извършваните процедури в обсега на медицинската специалност „Офталмология“ е договорено между Българския лекарски съюз като представител на изпълнителите на болнична медицинска помощ и Националната здравноосигурителна каса. Същото дава възможност за упражняване на по-ефективен контрол и допринася за справедливото и законосъобразно изразходване на средства от бюджета на НЗОК“, пише министър Ананиев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*3C@

Гост 11.02.2020 08:12:52

Кой дава право на дъртата мафиотка Йордана Пенкова да разпорежда неща, различни от това в нормативните актове. Няма ли прокуратура в тази обрулена България?

d-r 07.02.2020 00:51:04

Освен скоро да почнете да снимате и лекуване на кариеси

GEST from WEST Germany 07.02.2020 13:59:05

В чужбина за кариес се плаща от касата само ако приложиш Ро снимка преди и след това

Гост 06.02.2020 13:11:35

Е, хубаво, де! Но НРД 2020 друго пише!!!

Гост 12.02.2020 15:25:36

Не е важно какво пише, за тях правилата не важат. Тези които са го писали и подписвали не са го чели.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов
28.09.2020 17:15:37

Глоби до 5000 лв. за премиера, конгреса на БСП и новоучредената партия на Цветанов

С глоба за неспазване на противоепидемичните мерки у нас се сдобиха партии и министър-председател ...

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията
28.09.2020 16:58:54

Проф. Ангелов: В Добрич са предприети всички мерки за овладяване на COVID-инфекцията

В края на юли директорът на РЗИ Добрич е информирал МЗ за отказ на ръководството на МБАЛ Добрич д ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...