Петък, 24 Май 2024
03
апр
5
 

Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК:

Основната ми задача е да върна доверието и единството между лекар и пациент

Вторник, 03 Април 2018 | 11:48:01
5

Подкрепата на лекарите от София ме прави много горд и съответно много ангажиран да върна мястото на тази съсловна организация такова, каквото е било още при създаването през 1901 г. Това заяви новоизбраният председател на Столичната лекарска колегия д-

Подкрепата на лекарите от София ме прави много горд и съответно много ангажиран да върна мястото на тази съсловна организация такова, каквото е било още при създаването през 1901 г. Това заяви новоизбраният председател на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев пред bTV.

„В последните години видях разединение в нашето съсловие, даже ще го кажа така образно, почнаха да се делят“, каза още д-р Меджидиев. По думите му лекарите от болнична, доболнична помощ, хора от провинцията, хора, работещи в университетски болници, хора общопрактикуващи се конфронтирали като „левскари“ и „цесекари“. „Това не трябва да се случва. Нашата кауза е една – обединени, заедно да помогнем на пациента. Когато пациентът е доволен, тогава и нашата гордост е много по-голяма и нашето удовлетворение. Не всичко е въпрос само на пари“, заяви той.

Д-р Меджидиев подчерта, че една от идеите му е да върне съвместната дейност на пациентските, правителствени и неправителствени организации, които заедно със съсловната организация да намерят общ език. За целта заедно с председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев са започнали подготовка за обща конференеция, съобщи д-р Меджидиев. „Всеки лекар става в утрешния ден пациент, и обратно. И на нас силата ни е в това да помогнем на пациентите. Така можем да вървим в обществото. Ще дам и един друг пример. Примерно, ние организирахме една кампания – детско здраве в помощ на общопрактикуващите лекари в страната, водещи специалисти, работещи с деца, в които посещаваме градове от страната, на които помагаме по този начин на общопрактикуващите за решаване на проблемите. От 1 месец активно се включи парламентарната комисия по здравеопазване. Уникален съпорт ни оказва в това отношение. Според мен така трябва да се търси моделът на работа“, каза д-р Меджидиев.

Той допълни, че вече като председател на Столичната лекарска колегия ще сезира с писма директорите на болници и профсъюзите да се преразгледат заплатите на младите лекари. „Защото по колективен трудов договор в повечето структури те остават на едни много минимални доходи. С промяната на МРЗ и покачването на заплатите на сестри и санитари те почти се изравняват до лекарите без специалност“, каза той и допълни, че това ще е една от първите мерки, които иска да вземе.

„Има много възможности. Аз когато бях специализант, беше също много тежко. Казвам ви, това е било преди 23 години. Тогава дори трябваше да заплащаме, за да специализираме. Ще ви дам един пример. Тогава един много добър човек ми помогна, казвам го честно, помогна ми финансово и ми даде път в живота. Този човек не мога да го забравя никога. Затова това е голямата сила. Сега, има една наредба 1, по която в момента се работи, по която заплащането на един специализант е 760 лв. Може ли да си представите за какво става въпрос? Досега поне имаше Наредба 35, по който заплащането на специализанта трябваше да бъде минимум две минимални работни заплати, от две до три МРЗ. Аз това ще изисквам да отстояват синдикатите и съответно ще се обърна към ръководителите на лечебните заведения. Защото ще ви кажа и една фраза, Конфуций го е казал: ако искаш да постигнеш нещо за една година, посей ориз. Ако искаш нещо да постигнеш за 10 години, посади дърво. Ако искаш нещо да постигнеш за сто години, обучи младите“, каза д-р Меджидиев.

По думите му другият главен проблем е неостойностяването на лекарския труд – и в клинични пътеки, и навсякъде по структурите. Но първият му приоритет е да върне доверието и единството между лекар и пациент. „Пациентът като дойде и легне в моето отделение, аз съм до главата му. Аз го приемам, аз го изпращам, той трябва да остане доволен от мен. И трябва да се научим така да мислим. Във всички европейски клиники мислят за това. Трябва да спрат да ни карат да мислим за пари и за документации и за администрация. Говоря за лекарите, които работят на фронта, на първите редици“, каза д-р Меджидиев.

Д-р Асен Меджидиев коментира и проверките на прокуратурата в "Пирогов", като по думите му една такава проверка винаги може да бъде позитивна. „Така може да се докаже, че работещите в нея не са престъпници. Напротив, това е една много специфична болница, много тежка за работа, в която попадат всякакъв контингент хора. Ние работим страшно много с неосигурени хора. Най-тежките случаи - не само на София, на България, попадат там. Аз знам, моите колеги, даже колегите ми нямат време дори да го коментират това събитие, че ще има прокурорска проверка. Може да се коментира на ниво администрация, на ниво правни отдели на болницата, но никой не се е замислил за това. После, в последната една година се вижда една промяна в "Пирогов", аз ви казвам вече като лекар в "Пирогов". Дори още преди да започне т.нар. преструктуриране, което сега ще се стартира, започна промяна в спешната помощ, в спешното приемно отделение на "Пирогов", каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TL4$

UK doctor 11.04.2018 20:14:30

Уникален съпорт - този е наистина уникален.

Гост 03.04.2018 14:39:49

Хасърджиев и Дариткова са му съветниците на този. Пази се!

Гост 03.04.2018 14:17:47

Точно ликвидаторът на Девинската болница ли ще върне доверието и единството между лекар и пациент? Тежко им и на едните и на другите !Той и този като началника си Балтов почна да говори с лозунги и празни обещания .Спасявайте се по единично колеги , тоя е въздух под налягане .

Гост 03.04.2018 14:26:15

Айде стига с тази Девинска болница.Как да съществува,като всички лекари напуснаха.Какво-да стоят и да хайдакат без пари ли.Като сте толкова загрижени за нея-отворете я,сложете ценоразписа на вратата и който има пари-да заповяда.

Гост 03.04.2018 13:25:11

заедно с председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев са започнали подготовка за обща конференеция, ? КАКВО ви свързва с един лежач на сянка загубил квалификацията си и отишъл да си вади хляба на канапето, защото е по-лесно да не носиш лична отговорност, а да я искаш от другите. Уникалното прехласване пък по парламентарната комисия по здравеопазване. ?!?!? е също много лош сигнал. Болшевиките , които формират семашковизма в България са ви съпорт ?!?!? Сериозно ? Really ? Явно нямате идея за първопричините за проблемите в здравеопазването , мдааа. О чакай , от дейци на БЛС да чакаме нещо - умрЕла работа. Явно се избират само компромисни удобни хора , които да не пречат много на другаря Семашко...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...