Събота, 31 Октомври 2020
05
юни
6
 

„Пирогов“ получи нов апарат като дарение от Софийската света митрополия

Вторник, 05 Юни 2018 | 14:24:18
6

На 5 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. Повод за светейшата визита бе предаването на закупения от Софийската  св. Митрополия апарат „RotemSygma”, който о

На 5 юни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”. Повод за светейшата визита бе предаването на закупения от Софийската  св. Митрополия апарат „RotemSygma”, който официално бе предаден  на  Детската реанимация при Клиниката по детска анестезиология, съобщават от спешния институт.

Съвременният апарат е последно поколение апарати, който чрез бърз и лесен метод в рамките на 10 минути предоставя резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Така се избягват ненужни кръвопреливания и стрес за децата.

Дарението стана възможно чрез кампанията, инициирана от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийска митрополия. Кампанията се проведе в рамките на няколко месеца и имаше за цел събиране на средства и закупуване на този жизнено необходим апарат на стойност 45 600 (четиридесет и пет хиляди и шестстотин) лева.

Кампанията стартира в края на миналата година, в  навечерието на празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. В каузата бяха вложени средства, завещани за благотворителни цели от приснопаметния Български патриарх Максим.

Това е втората успешна кампания на отдела. През миналата година успешно завърши и първата им кампания – закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с петдиференциално броене на кръвни клетки, който беше предоставен на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ и улесни работата и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти. Основен дарител тогава бе Негово Светейшество патриарх Неофит, който дари цялата премия, с която бе отличен от Фонда за единството на православните народи, на стойност 10 000 долара. Към средствата бяха добавени  20 000 лева от бюджета на Софийската света митрополия за нуждите на дарителската кампания.

След като бе сърдечно посрещнат от директора на емблематичната за България  болница проф. Асен Балтов, Негово Светейшество се отправи към Детската клиника. След кратка молитва патриархът благослови събралите се началници на отделения, лекари и медицински сестри като им даде по една иконка с образа на св. Лука Симфериополски - лекар светец, който написал основни помагала за упражняващите лекарска професия.

Патриарх Неофит влезе в отделението на Детската реанимация и лично благослови всеки кувьоз, в който се бори за живота си малко бебенце и всяко болнично легло, на което лежеше боледуващо дете.

Той, придружен от директор Балтов разгледа останалите детски отделения и се запозна с насъщните проблеми на лечебното заведение и трудностите пред които се изправят всеки ден лекарите.

Изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов изказа специални благодарности: „За нас присъствието на Негово Светейшество Софийски митрополит и Патриарх Неофит, както и акта на тази благородна инициатива е послание за значението и важността на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като болница, в която се лекуват както малките пациенти от цялата страна в повече от 10 хирургични клиники, така и социалната значимост на болницата в спасяването на човешки животи и възстановяване на здравето и работоспособността на хората.

Изказвам на-искрената си благодарност и признателност към Вас и към Българската православна църква и Софийска митрополия“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*U42

Соломон, неПаси 06.06.2018 22:05:00

Пирогов беше НЕЩО, вече е... НИЩО. Жалко, но... факт. Присаедните управляващи кадри доведоха нещата до тази ситуация. Вярвам обаче, че болницата ще оцелее и излекува от тях.

Гост 05.06.2018 21:44:56

Честно здраве нет, аман от рекламни материали за негово наедряло Височество Балтов. С него почва с него свършва деня .Повръщани се вече !

Гост 05.06.2018 21:43:31

Кой положил усилие и какво по-точно усилие , а ?кое му е позитивното на новината ,че някой нещо дарил ,вместо държавата просто да го беше закупила. Обърнахте болница Пирогов на касичка за дарения , а "великите му ръководители" в недосегаеми .Не народа е прост , а плевелите , които имат власт да го управляват!

Гост 05.06.2018 18:23:00

Що за тежък олигофрен трябва да си, за да напишеш подобно нещо под толкова позитивна новина. Някой положил усилие, някой дал от себе си, няма нищо, което може да се коментира, просто правиш поклон и изведнъж някой хоп и една курешка като коментар. Ех, прост народ, слаба държава!

Негово Светейшество Директор Балтов 05.06.2018 16:15:39

Амин!

Гост 05.06.2018 14:48:53

След като деца събираха пари за оборудването на болницата , ред дойде и на Патриаршията да се отчете с благотворителност.Но по- скоро приличаше на заупокойна молитва отколкото на празник.Единственно нелепата усмивка на Директора създаваше усещане,че нещо празнично се случва в пълния коридор с попове и маскирани медици..


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 208 млн. лв. е оценен пазарът на нелегалните лекарства у нас
30.10.2020 17:48:26

На 208 млн. лв. е оценен пазарът на нелегалните лекарства у нас

На 208 млн. лв. е оценен пазара на нелегални лекарства у нас за 2019 г., става ясно от доклада за ...

НСЧБ към здравния министър: Отменете заповедта за спиране на плановия прием
30.10.2020 17:29:46

НСЧБ към здравния министър: Отменете заповедта за спиране на плановия прием

„С голямо учудване и неразбиране научихме за заповедта на здравния министър за спиране на п ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...