!
Вторник, 18 Юни 2024
12
март
2
 

Плевнелиев, Бокова и Петър Стоянов обвиниха компаниите за ваксини в печалбарство

Неделя, 12 Март 2023 | 10:25:49
2

Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бивши президенти на България, и Ирина Бокова, бивш генерален директор на ЮНЕСКО, са сред подписалите отворено писмо с изключително критичен тон към фармацевтичните компании, стоящи зад ваксините за COVID-19, както и къ

Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, бивши президенти на България, и Ирина Бокова, бивш генерален директор на ЮНЕСКО, са сред подписалите отворено писмо с изключително критичен тон към фармацевтичните компании, стоящи зад ваксините за COVID-19, както и към правителствата на по-богатите държави в света. Това съобщи "24 часа" в свой материал.

То е публикувано по повод третата годишнина от обявяване от Световната здравна организация (СЗО) разпространяването на този коронавирус за пандемия. То подписано от десетки бивши президенти, премиери, лидери на международни организации, включително бивш генерален секретар на ООН, не само от т.нр. Глобален Юг, но и от страни от Европейския съюз.

В писмото се казва:

"Вместо да разпространяват ваксини, тестове и терапии според нуждите, фармацевтичните компании максимално увеличиха печалбите си, като продаваха дози първо на най-богатите страни с най-дълбоки джобове. Милиарди хора в страни с ниски и средни доходи, включително работещи на първа линия (в борбата с пандемията) и клинично уязвими, бяха изпратени в назад в опашката на чакащите.

Ако правителствата се бяха вслушали в науката и бяха споделили ваксини справедливо със света, поне 1.3 милиона живота биха могли да бъдат спасени само през първата година от пускането на ваксината - или една предотвратима смърт на всеки 24 секунди. Това, че тези животи не са били спасени, лежи на съвестта на света."

Подкрепилите този текст застават зад отправеното в него обвинение, че "глобалната реакция на пандемията беше забавена от печалбарство национализъм".

Благодарение на членството си в Европейския съюз България е една от страните, получили първи в света ваксини за COVID-19 още в края на 2020 г., първата година от продължаващата и днес пандемия. Това стана възможно и защото ЕС финансира с огромни средства разработките и производството срещу право и да е сред първите, които ще получат флаконите с дози.

САЩ, Великобритания, Израел и други държави по света купуваха ваксини на високи цени, само и само да защитят населението си, и така изпревариха Европа. Русия и Китай използваха даряване и достъп до своите ваксини като политически инструмент. Но ваксинирането в България, включително заради практическото отсъствие на информационна кампания от правителството - от това на Бойко Борисов през служебните до кабинета на Кирил Петков, нивото на ваксиниране на българите е сред най-ниските в Европа, а страната е световно известна с най-високата относителна смъртност на планетата през 2021 г.

Сегашното правителство обяви, че дози за десетки милиони евро не действали срещу новите щамове, нямало нужда от тях, изтичали сроковете им на годност и затова ще иска да предоговори правилата за купуване на ваксини. От Европейската комисия реагираха, че това е дълбоко погрешна позиция.

В писмото, подписано от Плевнелиев, Стоянов и Бокова се казва, че може би сме пред края на пандемията и светът е в ключов момент, в който решенията ще определят колко човечеството е готово да реагира на бъдещи здравни кризи:

"Световните лидери трябва да реагират на допуснатите при тази пандемия грешки, така че те никога да не се повтарят".

Основната теза в текста е, че зад създаването на COVID-ваксините стоят десетилетия на финансиране с обществени средства, което е намалило и рисковете за самите компании.

"Това са народни ваксини, народни тестове и народни лечения. И въпреки това на шепа фармацевтични компании бе позволено да експлоатират тези обществени средства за трупане на изключителни печалби; надуване цените за Глобалния Север и в същото време отказ да споделят технологиите и знанието си със способни изследователи и производители от Глобалния Юг."

Водещите компании за COVID ваксини обясняваха преди две години, че използваните от тях технологии и логистични вериги - особено тези за т.нар. студени ваксини, са много сложни, за да се изнесе производството им извън т.нар. развит свят и дори са проблемни за безопасното транспортиране и съхраняване на дозите. В България също се наложи купуване на специални фризери, в които те да се държат.

В отвореното писмо се казва, че трагедията на сегашната пандемия е още по-голяма, защото това неравенство е било предотвратимо и последиците от COVID-19 е можело да бъдат намалени в значителна степен.

Предлагат се и четири стъпки:

Подкрепа за Споразумение за пандемиите в СЗО, основано на справедливост и човешки права в готовността и реагирането при пандемия. Ангажиране на правителствата с това да се откажат автоматично от съответните правила за интелектуална собственост и да гарантират споделянето на медицински технологии и знания, когато се обявява извънредна ситуация в областта на международното общественот здраве

Инвестиране в научни иновации и производствен капацитет в Глобалния Юг чрез проекти като mRNA Technology Transfer Hub, създаден от СЗО и партньори. Правителствата, компаниите и международните институции да предоставят политическа, финансова и техническа подкрепа на тези инициативи, за да увеличат максимално производството и предлагането за всички, предава "Дневник".

Инвестиране в глобални общи блага. Публичното финансираните медицински иновации трябва да се използват за максимална увеличаване на обществената полза, а не на частните печалби. Те не трябва да се затварят зад патенти. Всички правителства трябва да инвестират повече в публични изследвания и развитие и да поставят строги изисквания към публично финансираните медицински технологии, развиващи се от такива инвестиции, за да бъдат достъпни и достъпни за всеки и навсякъде.

Премахване на бариерите за интелектуална собственост, които пречат на споделянето на знания и технологии. Членовете на Световната търговска организация да предприемат действия за одобряване на освобождаването от интелектуална собственост за ваксини, свързани с COVID-19, и да разшири това за тестове и лечения за COVID-19.

Това трябва да бъде сред приоритетите на държавите от Г-7 и Г-20, допълва текстът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Dkp5

Гост 13.03.2023 09:11:35

Антиваксери, комунисти и фалшвив демократи в единен строй с африканските тарамбуки, които не купиха ваксини не защото нямат пари ,а защото не им пука за племето им. На всичко отгоре ваксините са един скъп високотехнологичен продукт с трудна разработка ,внедряване и реализации и малко компании в света могат да си позволят това да правят развойна дейност и произвеждат особено в милиардни дози. Вместо да им свалят шапка са обругавани най-нагло. Обвиненията в печалбарство са типичните тези на Комунистическия интернационал от едни тъпаци комунисти ,които се провалиха в този фалшив обществен строй , където и без това човекът не е важен. Срам за нашите тъпанари да се наредят с подписите си до другарите и другарките като дискредитираната Бокова. Срам,срам,срам.

аз 12.03.2023 13:51:59

Стоянов и той се повлече по демагогията! Те може да са народни ваксини ама не са изобретени от простия народ , а от шепа мозъци с елитно образование и затова те печелят от акъла си. Който има акъл и е инвестирал в образованието си печели. Който е прост и неук е беден!


Всичко за коронавируса
Още новини
СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем
17.06.2024 17:25:38

СЗО: Антимикробната резистентност става все по-голям проблем

„Въпреки че броят на антибактериалните агенти в клиничния процес се увеличи от 80 през 2021 ...

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести
17.06.2024 16:59:32

КОЦ - Пловдив с целогодишни профилактични прегледи за кожни болести

Комплексният онкологичен център (КОЦ) в Пловдив организира кампания за безплатни прегледи за кожн ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...