Вторник, 17 Септември 2019
11
май
 

„Подкрепа“: Нужно е значително увеличение на началните заплати на професионалистите по здравни грижи

Петък, 11 Май 2018 | 17:16:42
11

Във връзка с предстоящия национален протест на специалистите по здравни грижи на 11.05.2018 г и писмо от БАПЗГ, Медицинска федерация „Подкрепа“ изразява своята категорична позиция в подкрепа на протеста. „Като национална синди

Във връзка с предстоящия национален протест на специалистите по здравни грижи на 11.05.2018 г и писмо от БАПЗГ, Медицинска федерация „Подкрепа“ изразява своята категорична позиция в подкрепа на протеста.

„Като национална синдикална федерация смятаме, че всяко искане за достоен труд, достойно заплащане и достойни и човешки условия на работното място на работещите в здравеопазването са оправдани“, се казва в позиция на федерацията.

„Специалистите по здравни грижи работят при тежки условия, но твърде дълго останаха недооценени. От години алармираме, че здравеопазването стремглаво губи квалифициран човешки ресурс. Опитите за решаване на проблемите са недостатъчни сравнено с тежкото положение, в което се намира системата“, отбелязват от там. „Напълно подкрепяме исканията на съсловната организация, като допълваме, че е належащо да се постигне съгласие с Министерство на здравеопазването и работодателските организации по Националния колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, който да определи значително увеличение на началните трудови възнаграждения за специалистите по здравни грижи в цялата страна. Само по този начин ще се направи необходимата и дълго чакана първа стъпка в правилната посока. Представители на синдикалните ни организации в цялата страна, както и ръководството на синдиката ще вземат участие и ще подкрепят протеста“, уверяват още от организацията.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n957

Гост 12.05.2018 08:53:33

Значи има нужда само от сестри. Хайде по-скромно! Лекарите са в ъгъла!

НЗОК 12.05.2018 05:26:21

Сега очакваме и Багряна Маркова да поведе на бунт служителите на НЗОК за увеличение на възрастта за пенсиониране поне на 85 г. !!!

Гост 12.05.2018 22:03:51

Не бъдете толкова скромни! Възрастта за пенсиониране трябва да стане най-малко 90 г.

Гост 11.05.2018 22:11:21

Синдикатите винаги са били подлога на правителствата. Иначе не биха могли да съществуват. Това са лицемерни кръвопийци, които се издържат от членския внос на наивниците, членуващи в тях и от други не по-малко сериозни източници. Съсловните организации не бива да допускат намесата на синдикатите при отстояването на своите искания, защото целите на синдикалните председатели са коренно различни. Тези хора бранят единствено себе си и личните си интереси. Синдикатите по същността си трудно биха могли да се различат от мафията.

Компетентен 11.05.2018 18:16:46

... което може да се състои ако КП драстично поскъпнат, което пък ще стане когато Бъдат вдигнати здравните вноски до поне 12 процента и болниците на договор с НЗОК намалеят до 200

Гост 11.05.2018 18:29:46

А те ще останат 200 не когато някой малоумен чиновник ги посочи с пръст, а когато при честна конкуренция на пазара се наложат най- добрите.

Компетентен 11.05.2018 21:47:20

говорите като стоматолог . Болницата не е стоматологична практика обаче , за да я отсява пазарЯт . Частните болници станаха 150 , областните потънаха . Пациент с очна травма в провинцията или за ушна операция в София ли да кацне ? Почти всички очни , ушни , кожни отделения ги изпозакриха . Ловеч , Добрич , Сливен , Шумен - все областни болници и все в канала . Ако касата плаща реални пари , истинки оценени , дали болницата е държавна или частна не би имало значение .

мда 12.05.2018 00:52:04

Тази Каса е "каца без дъно". А по-малко от 2 милиона коректни платци плащат за 6-7 милиона, неплащащи и/или освободени по закон. Как ще убедите коректните да плащат по-високи вноски. И не е въпрос само на платежоспособност, а за принципа. И този финансов товар върху коректните все повече се увеличава. И им се "прехвърлят" като "бонус" кражбите от тези, които са оторизирани да определят правилата на играта, да контролират и оптимизират публичните разходи. Чудя се, колко чиновника в здравеопазването средностатистически се падат на глава от населението в ЕС и колко в България? Още един "бонус" за коректните платци е неравнопоставения достъп до медицински услуги между големите градове и провинция, т.е. както отбелязахте закриват се ключови отделения и областни болници. При това положение все повече платци минават в сивия сектор, отказват се от така наречения солидарен модел и предпочитат застрахователния такъв или кешово плащане. Решения има, ако има управленска воля, компетентност и съвест - електронно здравеопазване; изключване на достъп до мед. услуги на тези, които не допринасят с нищо за бюджета или поемане на издръжката им от други платци - роднини, фондации, социални фондове; самоучастие с процент от здр. вноска през частни фондове на всеки потребител с цел контрол, конкуренция на НЗОК с други частни каси, равнопоставеност на достъпа, равнопоставеност на частни и държавни болници пред закона, премахване на привилегировани "галеници" държавни болници, чиито дългове постоянно им се опрощават и т.н.

Гост 11.05.2018 18:48:13

Aко до тогава все още има Пациенти и Лекари.

Гост 11.05.2018 20:38:02

О, пациенти ще има поне още 1.5 милиарда години докато Слънцето влезе във фазата на червен гигант и погълне Земята. АМА ДОКТОРИ НЯМА ДА ИМА ОЩЕ СЛЕД 5 години тук в кочинката. А намирането на доктор за нашия простак Андрешко ще му се види като полет до Марс.

Гост 11.05.2018 17:36:02

Паразитиращите комунистически профсьюзи са в комбина с политическата класа. Да чакаш те да променят статуквото когато десетилетните постоянни проблеми са тяхната храна е все едно да чакаш от умрЕл писмо даже не писмо , а колет....Един куп плужеци се хранят от проблемите на обществото и нямат интерес да няма проблеми или да бъдат решени защото ще се изгуби мотива да има профсъюзи , ако бъдат решени. А това води до намаляваща до липсваща членска маса наивници , които да снaсят кинти от ниските си заплати за благото на двама-трима дебел огъзи председатели на профсъюзи. Не случайно мафията си ги харесва профсъюзите в цялата история на 20ти век....


Още новини
Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи
17.09.2019 17:37:45 Надежда Ненова

Ако грешките не се регистрират и анализират, медицината се лишава от възможността да се учи

„Медицинската грешка е третата причина за смъртност в света след онкологичните и сърдечносъ ...

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България
17.09.2019 16:55:07 Надежда Ненова

Веска Събева: Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България

Връзката между лекар и пациент е напълно разрушена в България. Това заяви Веска Събева от Асоциац ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...