!
Сряда, 19 Юни 2024
29
юни
6
 

Д-р Галинка Павлова:

Приближава кадрова катастрофа

Четвъртък, 29 Юни 2017 | 12:38:47
6

„Има неща, които трябва да се решат на ниво управляващи – не една или друга политическа сила, а всички заедно, защото приближава кадровата катастрофа и много скоро ще си говорим, че лекарите са изчезващ вид и ще трябва да бъдат вписани в Че

„Има неща, които трябва да се решат на ниво управляващи – не една или друга политическа сила, а всички заедно, защото приближава кадровата катастрофа и много скоро ще си говорим, че лекарите са изчезващ вид и ще трябва да бъдат вписани в Червената книга като защитени. Просто те ще станат екзотика.“ Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

„Всички заинтересовани страни трябва да седнат на масата, защото за да ни има нас, трябва да ги има лекарите“, категорична бе тя.

Д-р Павлова бе поканена да коментира намаляването на лекарите у нас. Тя илюстрира факта със статистика за броя общопрактикуващи лекари, като отбеляза, че при старта на здравната реформа те са били над 5000, а сега са с 800 по-малко. „Няма нови общопрактикуващи лекари, които да специализират. Това се отразява и на достъпа, а вече и на качеството“, подчерта зам.-председателят на БЛС.

Д-р Павлова посочи още, че проблемът не е само при общопрактикуващите лекари и даде пример с Районните здравни инспекции, където, по думите й, цели отдели напускат работа поради ниското заплащане. „Т.е. няма желаещи да работят в системата на здравеопазването. Да не говорим за специалистите – лекари с по две специалности, утвърдени, доказани, мигрират“, отбеляза тя и постави на първо място като причина отношението на обществото към лекаря и труда му, а веднага след това - заплащането.

„Трябва да има мултисекторна политика в сферата на здравеопазването за решаване на въпроса с кадрите. Не можем да говорим за стратегия за здравеопазване, когато не сме решили въпроса с кадрите. Трябва да се променят нещата нормативно, за да има предсказуемост, перспективност, колегите, които работят в системата, да знаят какво да очакват, да има ясни правила за кариерно израстване, за професионална квалификация, за придобиване на такава. Те да могат да планират своя живот и живота на семейството си. Трябва и друго заплащане. А за да се случи това, трябва да има повече финансов ресурс в публичния сектор“, обобщи д-р Галинка Павлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AfRQ

$ 05.07.2017 14:38:05

За да може да се самоиздържа един лекар в София, който живее под наем е необходимо да работи на две места, ако получава заплата около 800-900 лв на едното работно място. За да си купи жилище трябва да работи на три места, иначе банката няма да му отпусне кредит. Колко време може да се товари така човек? А кога ще живее? Кога ще ражда деца? В пенсионна възраст, когато живеещите на негов гръб вече не могат да го действат, защото има поне един сигурен доход -пенсия в размер на 300-400 лв? В чужбина за същия труд получаваш с пъти повече, не се налага да работиш на две-три места и да планираш личния си живот според кефа на някой си, просто защото има правила и те се спазват. И личното пространство не се нарушава така грубо както тук, може би защото Страсбург е по-наблизо.

? 01.07.2017 15:09:43

Интересно защо в тая държава институциите веднага намират някой, който им дължи пари или за когото са преценили, че им дължи пари, независимо от обективната истина, а когато на някой трябва да се платят пари, институциите мълчат, спят или се правят, че нищо не разбират? Това държава без институции или с такива институции, държава ли е?

! 01.07.2017 14:11:44

Ако имаше недостиг на лекари, нямаше да има гавра с лекари, побоища, уволнения, стоене на борсата. Защо на човек с тясна специалност му предлагат единствена опция да работи в ЦСМП, за да могат да си го действат и да правят парици на негов гръб, при все че дипломите му са преведени и легализирани и си плаща членския внос, и по неговата специалност работят спокойно чужденци, а него го обвиняват в какво ли не? Добре че има възможности за малка частна практика колкото да си поддържа формата и да не се ядосва, че е пропилял години от живота си над дебелите книги. И добре, че от време на време се намира някой, който не вярва на тиражирани простотии, а мисли с горната си глава, защото знае за какво служи. Просто няма такава държава.

Eмилия 30.06.2017 20:10:18

Скоро няма да има кого да лекуваме. Страната ни се превръща във вилна зона.

Патриот-майтапчия 30.06.2017 18:46:35

У нас, дрогарки и дрогаре, нема особенно голема нужда от медицински сестри и лекари! У нас всички налични средства требе да се насочат основно в три посоки: 1. Строеж на двойна, а може и тройна, четворна или колкото там е необхудимо, ограда по границата! 2. АЕЦ-а Беляне. 3. Асфалт и спортни зали, ползвани по съвместителство и за фолк-концерти на най-големите звезди на поп-фолка от нашето време.

Гост 29.06.2017 14:35:02

Защо се занимаваш с неща, от които не разбираш...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...