Петък, 23 Април 2021
26
юли
10
 

Д-р Даниела Дариткова:

Проф. Плочев може да внесе промяна в начина на функциониране на НЗОК

Сряда, 26 Юли 2017 | 12:07:41
10

„Ние смятаме, че проф. Плочев е фигура, която може да внесе промяна в начина на функциониране на НЗОК. На нас ни е ясно, че принципите и правилата ги определя законодателят, определя ги нормативната уредба, но все пак проф. Плочев е човек с доказ

„Ние смятаме, че проф. Плочев е фигура, която може да внесе промяна в начина на функциониране на НЗОК. На нас ни е ясно, че принципите и правилата ги определя законодателят, определя ги нормативната уредба, но все пак проф. Плочев е човек с доказан академичен опит в сферата, в която е практикувал години наред, с доказани организационни качества, и той ще бъде един добър управленец, ако народните представители подкрепят тази кандидатура.“ Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Тя припомни, че днес е изслушването на проф. Плочев в здравната комисия, по време на което той ще представи своята концепция за това как трябва да функционира фондът.

„Смятам, че той, освен че е добре теоретично подготвен, ще бъде и човек, който се вслушва. Защото е много важно да има бърза реакция на обратна връзка и да може всички проблеми да се решават активно и своевременно на базата на диалога“, коментира д-р Дариткова.

Тя посочи, че той ще бъде подкрепен от по-голяма част от народните представители в лицето на управляващата коалиция. „Останалите народни представители ще вземат решения съобразно политическите си пристрастия, което е за съжаление за мен, защото тук смятам, че трябва наистина да се подхожда надпартийно. Аз смятам, че проф. Плочев е една надпартийна кандидатура и заслужава да бъде подкрепен от повече народни представители“, каза тя.

Председателят на здравната комисия отбеляза, че в програмата на ГЕРБ един от основните приоритети е изграждането на национална здравна информационна система. „Липсата на такава система смятаме, че е в основата понякога и на лошото планиране, и на лошото управление и наблюдение на процесите в здравноосигурителната система. Ангажиментът за това е на министъра на здравеопазването, но ние искрено се надяваме тази идея да бъде и задача номер едно за управителя на НЗОК и съвместно с министъра на здравеопазването в рамките на възможния срок до края на следващата година да се изградят основните елементи на тази система“, каза още тя. Д-р Дариткова посочи, че системата ще даде възможност в касата да заработи аналитично звено – елемент от структурата, който в момента отсъства, а е важен.

На този етап единствено болничния лист се изпраща електронно. Сега предстои изграждане на отделните елементи на електронната система – е-рецепта, е-направление и т.н., информира тя и отбеляза, че това ще намали административната тежест върху лекарите, а в същото време ще се минимализират грешките.

„Концепцията за изграждане на национална здравна информационна система предполагаше поетапно въвеждане на отделните елементи“, каза още д-р Дариткова и уточни, че плановете и в момента са такива. Тя изтъкна още, че е важно всички структури също да са свързани помежду си, за да могат да обменят информация електронно, „защото това ще бъде от полза и на планирането, и на статистиката, и на наблюдението, и на всички мерки, които ще предприемем впоследствие за преодоляване на негативни тенденции в здравето на гражданите“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QaG1

Гост 26.07.2017 22:18:27

Дано професор Плочев слуша по-малко тъпотиите на селското ОПЛ и на оня тиквеник Лъчо - с двата мозъка

Гост 26.07.2017 21:06:33

Д-р Дариткова попитайте някой от информатиците на касата какво точно правят информационните системи на касата. Всеки път казвате различни неща и те не са верни.

Гост 26.07.2017 22:36:38

Кой да й отговори. Онзи от квотата на НДСВ, дето бе изгонен навремето от ГЕРБ. И прибран от Комитов, после уволнен - шефът информатик Александър Огнянов.

риторинчо 26.07.2017 12:55:37

"На този етап единствено болничния лист се изпраща електронно." Хмм?! Да не би ежедневните ел.отчети на болниците и ежемесечните отчети на пимп, пидп, симп, аптеки да се изпращат с пощенски гълъби?! И нима основният проблем на здравеопазването е в липсата на електронизация(насочена предимно за улеснение на чиновника) или на аналитично звено(без покритие откъм експертност)?!

Гост 26.07.2017 22:03:37

Електронен амбулаторен лист на лекари и стоматолози има от години.

Гост 26.07.2017 12:58:02

Представи си какво ел здравеопазване ще направят, след като на дариткова е обяснено това от дусентката Марияна Василева, онази от времето на Нешева, която в момента за въвеждането на ел здравеопазването.

Гост 26.07.2017 12:32:21

Ква промяна бе дърдориткова, като бандитите на Глинка си стоят на шефските места в касата, начело с незаконно назначената главна секретарка - Гергана Андреева

Гост 26.07.2017 17:51:57

Пасмината на Менгеле да трае и да се готви с прочита на обвинителните си актове. Скоро! Г-н Цацаров си знае работата!!!

Гост 26.07.2017 17:02:47

Коневръза на наше Ванче пак в действие. Не се е отказала от шкафа да става пак подуправител. Да може да си отмъсти де, не че става

Ха-ха-ха 26.07.2017 16:20:54

Ха-ха. Едно е до го казвате. Що не го докажете


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Бъдещи медици засадиха десетки борови дръвчета в Пловдив
22.04.2021 17:43:13

Бъдещи медици засадиха десетки борови дръвчета в Пловдив

Десетки борови дръвчета засадиха студенти от Медицински университет – Пловдив на четири лок ...

Първите проучвания при имунизация на бременни с Pfizer и Moderna са обнадеждаващи
22.04.2021 17:27:30

Първите проучвания при имунизация на бременни с Pfizer и Moderna са обнадеждаващи

Едно от най-мащабните проучвания за прилагането на ваксини срещу COVID при бременни жени потвържд ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...