Четвъртък, 28 Септември 2023
27
май
2
 

Проф. Салчев: Трябва да се търси рационална лекарствена политика и рационално изписване на лекарства

Всички ПРУ са включени в механизма за устойчивост на Касата

Четвъртък, 27 Май 2021 | 13:05:18 Полина Тодорова
2

Трябва да се търси рационална лекарствена политика и рационалното изписване на лекарства, което да се съобразява и със здравословното състояние на пациента, и с неговите финансови възможности. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време

Трябва да се търси рационална лекарствена политика и рационалното изписване на лекарства, което да се съобразява и със здравословното състояние на пациента, и с неговите финансови възможности. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на семинар, организиран от Касата за дисбалансите в лекарствената терапия, заплащана напълно или частично за хронични заболявания. 

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев посочи като притеснителна тенденция факта, че при 100% реимбурсирани продукти от страна на НЗОК пациентите отново доплащат. „Наличието на много лекарствени продукти с различни цени в дадената INN група, след появяването на генеричния продукт, който трябва да бъде с 30% по-евтин, при следващия продукт изведнъж се изкривява пазарът и се получава така че пациентите доплащат. Освен това при рационалната лекарствена политика, която трябва да бъде прилагана, на пациента трябва да се предлага първо продуктът с най-ниската цена и след това по избор да бъдат следващите, а в момента се изписват спрямо това, което прецени лекарят“, обясни той. Проф. Салчев отбеляза, че всеки лекар има право да преценява какво да изписва на пациента си спрямо неговото състояние. По думите му обаче разминаването в цените е голямо.

Той подчерта, че пазарът на лекарствените продукти трябва да се наблюдава внимателно и да има повече контрол и регулация. Проф. Салчев сподели и за случаи, при които референтни продукти на практика нямат никакво пазарно участие. Според него те трябва да бъдат изтеглени от пазара.

Стана още ясно, че 172 притежатели на разрешение за употреба (ПРУ) – или на практика всички у нас – са сключили договор с НЗОК по механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за настоящата 2021 година. Припомняме, той беше въведен през 2019 г.

Това са всички притежатели на лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК, няма такива притежатели, които са отказали договор. Това означава, че няма да има преустановяване на заплащане от страна на НЗОК, обясни Ирена Бенева, началник на отдел „Договаряне на отстъпки“ в дирекция ЛПМИДХ в НЗОК. За сравнение, през изминалата година е имало шест ПРУ, които не са сключили договор, като за четири е преустановено заплащане. Механизмът се задейства, само ако има надвишаване при основна група лекарства за условния бюджет за тримесечие, посочи и Вирджиния  Вълкова, началник на отдел „Лекарствени продукти“ в Касата. Нов момент в прилагането на механизма тази година е, че при установено недостигане на бюджета на основна група лекарства, то компенсира установено превишаване в друга, допълни тя.

В отговор на въпрос на Zdrave.net проф. Салчев обясни, че ще настоява за новите групи лекарства, които ще заплаща касата, да се взима предвид оценката за здравните технологии от Националния съвет по цени и реимбурсиране. „Сключваме договор на базата на тази ефективност и ако тя не се постигне, не плащаме“, поясни той. 

Проф. Салчев съобщи още, че се очаква проверка на Сметната палата за въздействието на механизма, както и оценка от актюер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yUe%

Домакинката 27.05.2021 23:41:46

Доста камъни в градинката на Петко! сЕ за едн година да беше разбрал как работи механизмът а не да си прави лоби и следващ подход към нови бизнес възможности

Гост 27.05.2021 16:07:45

Доста камъни в градинката на националния съвет по цени и регулация


Всичко за коронавируса
Още новини
Утвърждават бюджетите за дейност, лекарства и медицински изделия по болници
28.09.2023 17:09:08

Утвърждават бюджетите за дейност, лекарства и медицински изделия по болници

Утвърждаване на бюджетите на болниците, предложени от директорите на всички 28 РЗОК в страната. Т ...

До момента знаехме, че вирусите причиняват рак, а сега можем да ги използваме за лекуване на рак
28.09.2023 16:52:52 Надежда Ненова

До момента знаехме, че вирусите причиняват рак, а сега можем да ги използваме за лекуване на рак

Д-р Георги Димитров е млад лекар, който вече има зад гърба си солиден бекграунд от опит и пос ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...