!
Четвъртък, 25 Април 2024
10
ян
9
 

Сдружението на общините поиска нови цени на клиничните пътеки и промени в медицинските стандарти

Сряда, 10 Януари 2018 | 16:44:33 Полина Тодорова
9

Предложения за промени в клиничните пътеки и медицинските стандарти, които са пряко свързани с работата на общинските болници, са подготвили от Националното сдружение на общините (НСОРБ). Те са изпратени до здравния министър Кирил Ананиев в последни дн

Предложения за промени в клиничните пътеки и медицинските стандарти, които са пряко свързани с работата на общинските болници, са подготвили от Националното сдружение на общините (НСОРБ). Те са изпратени до здравния министър Кирил Ананиев в последни дни на отминалата година и са въз основа на допитвания до общините, в които има лечебни заведения за болнична помощ. Предложенията на Сдружението идват на фона на заявената готовност за протест на общинските болници.

Основната им цел, посочват от там, е да се предотврати закриването на общински здравни заведения с капацитет за оказване на достъпна медицинска помощ. Общинските болници са тези, които обслужват отдалечени, по-слабо населени райони, в състава на които са основно възрастни хора, малцинствени и социално слаби групи, изтъкват от сдружението, като подчертават, че чрез предлаганите от тях мерки ще се запази възможността за лечение извън областните градове, както и в значителна степен ще се компенсира съществуващия недостиг в извънболничната медицинска помощ. Незаетите практики на общопрактикуващите лекари или такива с по няколко хиляди човека са предимно в населени места, обслужвани от общинските болници, а от друга страна лечението на пациентите в тях е значително по-евтино за държавата, твърдят още от там.

В писмото си от сдружението заявяват, че медицинските стандарти са действително критерии за качество, но изтъкват, че заложените критерии за брой лекари и тесни специалисти, които не достигат за цялата страна, са непосилни за малките болници. Ето защо част от предложенията са свързани със задържането и привличането на млади кадри.

На първо място от сдружението предлагат увеличение на цените на различните клинични пътеки с между 20 и 40%. Друго тяхно искане е да се даде възможност лекари със специалност да могат да работят на половин щат като специалисти или да извършват консултация, както и да се разреши на лекарите от най-дефицитните специалности да работят на трудов договор, като се премахне изискването той да е основен. Предлага се още да бъде намален общият брой лекари и брой лекари със специалност в рамките на действащите нива на компетентност.

Сдружението има конкретни предложения за промени в различни медицински стандарти.

В мотивите за предлаганите изменения от сдружението завяват, че в ситуация на непрекъснато увеличение на цените на медикаментите, медицински материали и консумативи, както и на битовите услуги и на фона на неколкократния ръст на минималната заплата е нужно цялостно преразглеждане на клиничните пътеки.  От там изтъкват, че те не са променяни от периода на формирането им нито с ръста на МРЗ, която от 180 лв. тогава тази година нарасна на 510 лв., нито с процента на инфлация. Друг изложен мотив е, че в последните години текучеството на лекари-специалисти се е отразило на работата на общинските болници по отношение на изпълнението на медицинските стандарти.   

С цялото писмо може да се запознаете ТУК.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rzrd

ПАЦИЕНТ 16.01.2018 15:21:58

Незабавно прекратяване на договорите на НЗОК с ВСИЧКИ частни болници! Който желае тяхното ползване, да разтвори портмонето си и там! Премахване със закон "Избор на лекар, или екип".Какво правят всички доктори през работното си време за, което получават заплати ако не са избрани- чоплят семки и чакат......!!!Къде е прокуратурата да види , че за всяко раждане изнудват родилките между 1000-1500 лв. Да не би докторите да се напъват при раждането за тези пари? Докторите-едно раб.място!Не може да обикалят като цветарки от държавна в частна, от частна в ДКЦ ...!

лекар от МБАЛ 15.01.2018 15:26:29

Лекар по вътрешни болести няма право да лекува пневмония без пулмолог? Това ли твърдите, уважаеми гост? Всеки ОПЛ има право да лекува пациент с пневмония в домашни условия, но в болнични условия непременно и непрекъснато е нужен пулмолог? Това е прост пример да стане ясно и на непросветените. Има доста подобни примери - с гастроентеролозите например. Колко гастроентеролози са нужни, за да се лекува например уточнено хронично гастроентерологично заболяване? Един не е ли достатъчен? Нима всеки пациент - с пневмония, бъбречна колика, пиелонефрит, ритъмно нарушение и т.н., трябва да пътува към областния град? Едва ли ще се зарадвате на бедните,социално слабите, неосигурените, малцинствените пациенти? В общинските болници са преобладаващи такива. Има работа за всички, не омаловажавайте нашия труд!

гост 15.01.2018 23:51:41

Най -добре е да се върнем към началото 19 век и да лекуваме по стандартите тогава . То Очни и УНГ са били една специалност , а естествено един вътрешен ще лекува всичко : от пневмония до ритъмни нарушения , и пиявици ще слага , ами . Как може един общопрактикуващ да лекува всичко а един вътрешен да не може , ами може , щото общия лекува донякъде и като види зар праща при специалист , а ти тикво на кой ще го пратиш , в друга болница ли , където има квалифицирани специалисти , ами за чий си тогава ? А? Гастроентеролог да лекува уточнено заболяване ? Кой ще ти го уточнява , скъпи ? В извън-болнична ? На село ли ? Нали пак опира до квалифицирана помощ , ами там ще си го лекуват , не ти дето не можеш да диагностицираш ,най-малкото щото не можеш да направиш някоя от гастро или ректо скопиите !

гост 12.01.2018 18:46:33

Не е лошо да се променят и природните закони спрямо исканията и потребностите на общините и общинските болници. Не е справедливо някак си едно и също изискване да бъде валидно навсякъде . Редно е в общините слънцето да изгрява по-рано и да залязва по-късно , ще се спести от улично осветление . Има много неща които за които да се помисли . Но на първо място да се променят медицинските стандарти така ,че общинските болници да лекуват някак си по -различно отколкото другите болници . В стандарта за хирургия да пише че операция от апендецит е сложна операция и винаги е съпътствана от перитонит , животозастрашаващ , може да се лекува от половин лекар на щат и половин реаниматор на щат, а една медицинска сестра да е на 24 часа работен ден и да имат най-много един апарат за обдишване . Не е нужно да имат лаборатория и рентген денонощно и в почивни дни , само сутрин от 9 00 часа до 11 00 часа , за да могат колегите да прескочат на 30 км и до другата такава болница . Вадене на сливици може да извършва вътрешен лекар със специалност гастроентерология , а същия да е на четвърт щат към болницата , а по време на операцията пред пациента който да бъде с местна упойка - приспивна песен от санитаря на вътрешно , да виси снимката на УНГ специалист от областната болница , където е най-малкото на половин щат . Аха , не е нужно да има стандарти , нито един или двама лекари , те парите от касата може да ги вземе и баба Пена баячката , стига да я впишете в стандарта . АЗ ДА СИ ПРИЗНАЯ СЕ ЧУДЯ КОЙ Е ПО-ПРОСТ ДАЛИ ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ИЛИ ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНИТЕ .

Гост 11.01.2018 11:40:37

и така, ако предложението бъде прието, край на равнопоставеността на ЛЗБП. Такива глупости има тук , в това писмо , че да се бяха събрали тримата глупаци не можеха да го измислят.

ПАЦИЕНТ 10.01.2018 23:12:26

Станахме наистина идиотска държава, щом измисленото Сдружение на общините и инфантилният-дядка финансист, набеден за здравен министър, започнаха да прекрояват здравеопазването! Как може без стандарти бе идиоти? Тласкате здравеопазването към още по-голям хаос !

Гост 11.01.2018 11:31:30

без стандарти е доказано че може, те са отменени от съда, някой да е умрял?

Гост 10.01.2018 17:27:00

точно за общинските болници 50 % намаление - това показват изчисленията

лили 12.01.2018 13:23:08

Глупаците досега бяха събрани. Сега сърбаме попарата , дето я надробиха! Стига толкова.


Всичко за коронавируса
Още новини
Курс на тема
25.04.2024 13:16:16

Курс на тема "Неонаталeн/педиатричен съдов достъп" организират в УМБАЛ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ организира еднодневен курс на тема „Неонатален/педиатричен съ ...

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда
25.04.2024 12:30:29

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда

„За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини. Не тряб ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...