!
Понеделник, 04 Декември 2023
10
ян
9
 

Сдружението на общините поиска нови цени на клиничните пътеки и промени в медицинските стандарти

Сряда, 10 Януари 2018 | 16:44:33 Полина Тодорова
9

Предложения за промени в клиничните пътеки и медицинските стандарти, които са пряко свързани с работата на общинските болници, са подготвили от Националното сдружение на общините (НСОРБ). Те са изпратени до здравния министър Кирил Ананиев в последни дн

Предложения за промени в клиничните пътеки и медицинските стандарти, които са пряко свързани с работата на общинските болници, са подготвили от Националното сдружение на общините (НСОРБ). Те са изпратени до здравния министър Кирил Ананиев в последни дни на отминалата година и са въз основа на допитвания до общините, в които има лечебни заведения за болнична помощ. Предложенията на Сдружението идват на фона на заявената готовност за протест на общинските болници.

Основната им цел, посочват от там, е да се предотврати закриването на общински здравни заведения с капацитет за оказване на достъпна медицинска помощ. Общинските болници са тези, които обслужват отдалечени, по-слабо населени райони, в състава на които са основно възрастни хора, малцинствени и социално слаби групи, изтъкват от сдружението, като подчертават, че чрез предлаганите от тях мерки ще се запази възможността за лечение извън областните градове, както и в значителна степен ще се компенсира съществуващия недостиг в извънболничната медицинска помощ. Незаетите практики на общопрактикуващите лекари или такива с по няколко хиляди човека са предимно в населени места, обслужвани от общинските болници, а от друга страна лечението на пациентите в тях е значително по-евтино за държавата, твърдят още от там.

В писмото си от сдружението заявяват, че медицинските стандарти са действително критерии за качество, но изтъкват, че заложените критерии за брой лекари и тесни специалисти, които не достигат за цялата страна, са непосилни за малките болници. Ето защо част от предложенията са свързани със задържането и привличането на млади кадри.

На първо място от сдружението предлагат увеличение на цените на различните клинични пътеки с между 20 и 40%. Друго тяхно искане е да се даде възможност лекари със специалност да могат да работят на половин щат като специалисти или да извършват консултация, както и да се разреши на лекарите от най-дефицитните специалности да работят на трудов договор, като се премахне изискването той да е основен. Предлага се още да бъде намален общият брой лекари и брой лекари със специалност в рамките на действащите нива на компетентност.

Сдружението има конкретни предложения за промени в различни медицински стандарти.

В мотивите за предлаганите изменения от сдружението завяват, че в ситуация на непрекъснато увеличение на цените на медикаментите, медицински материали и консумативи, както и на битовите услуги и на фона на неколкократния ръст на минималната заплата е нужно цялостно преразглеждане на клиничните пътеки.  От там изтъкват, че те не са променяни от периода на формирането им нито с ръста на МРЗ, която от 180 лв. тогава тази година нарасна на 510 лв., нито с процента на инфлация. Друг изложен мотив е, че в последните години текучеството на лекари-специалисти се е отразило на работата на общинските болници по отношение на изпълнението на медицинските стандарти.   

С цялото писмо може да се запознаете ТУК.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3vbp

ПАЦИЕНТ 16.01.2018 15:21:58

Незабавно прекратяване на договорите на НЗОК с ВСИЧКИ частни болници! Който желае тяхното ползване, да разтвори портмонето си и там! Премахване със закон "Избор на лекар, или екип".Какво правят всички доктори през работното си време за, което получават заплати ако не са избрани- чоплят семки и чакат......!!!Къде е прокуратурата да види , че за всяко раждане изнудват родилките между 1000-1500 лв. Да не би докторите да се напъват при раждането за тези пари? Докторите-едно раб.място!Не може да обикалят като цветарки от държавна в частна, от частна в ДКЦ ...!

лекар от МБАЛ 15.01.2018 15:26:29

Лекар по вътрешни болести няма право да лекува пневмония без пулмолог? Това ли твърдите, уважаеми гост? Всеки ОПЛ има право да лекува пациент с пневмония в домашни условия, но в болнични условия непременно и непрекъснато е нужен пулмолог? Това е прост пример да стане ясно и на непросветените. Има доста подобни примери - с гастроентеролозите например. Колко гастроентеролози са нужни, за да се лекува например уточнено хронично гастроентерологично заболяване? Един не е ли достатъчен? Нима всеки пациент - с пневмония, бъбречна колика, пиелонефрит, ритъмно нарушение и т.н., трябва да пътува към областния град? Едва ли ще се зарадвате на бедните,социално слабите, неосигурените, малцинствените пациенти? В общинските болници са преобладаващи такива. Има работа за всички, не омаловажавайте нашия труд!

гост 15.01.2018 23:51:41

Най -добре е да се върнем към началото 19 век и да лекуваме по стандартите тогава . То Очни и УНГ са били една специалност , а естествено един вътрешен ще лекува всичко : от пневмония до ритъмни нарушения , и пиявици ще слага , ами . Как може един общопрактикуващ да лекува всичко а един вътрешен да не може , ами може , щото общия лекува донякъде и като види зар праща при специалист , а ти тикво на кой ще го пратиш , в друга болница ли , където има квалифицирани специалисти , ами за чий си тогава ? А? Гастроентеролог да лекува уточнено заболяване ? Кой ще ти го уточнява , скъпи ? В извън-болнична ? На село ли ? Нали пак опира до квалифицирана помощ , ами там ще си го лекуват , не ти дето не можеш да диагностицираш ,най-малкото щото не можеш да направиш някоя от гастро или ректо скопиите !

гост 12.01.2018 18:46:33

Не е лошо да се променят и природните закони спрямо исканията и потребностите на общините и общинските болници. Не е справедливо някак си едно и също изискване да бъде валидно навсякъде . Редно е в общините слънцето да изгрява по-рано и да залязва по-късно , ще се спести от улично осветление . Има много неща които за които да се помисли . Но на първо място да се променят медицинските стандарти така ,че общинските болници да лекуват някак си по -различно отколкото другите болници . В стандарта за хирургия да пише че операция от апендецит е сложна операция и винаги е съпътствана от перитонит , животозастрашаващ , може да се лекува от половин лекар на щат и половин реаниматор на щат, а една медицинска сестра да е на 24 часа работен ден и да имат най-много един апарат за обдишване . Не е нужно да имат лаборатория и рентген денонощно и в почивни дни , само сутрин от 9 00 часа до 11 00 часа , за да могат колегите да прескочат на 30 км и до другата такава болница . Вадене на сливици може да извършва вътрешен лекар със специалност гастроентерология , а същия да е на четвърт щат към болницата , а по време на операцията пред пациента който да бъде с местна упойка - приспивна песен от санитаря на вътрешно , да виси снимката на УНГ специалист от областната болница , където е най-малкото на половин щат . Аха , не е нужно да има стандарти , нито един или двама лекари , те парите от касата може да ги вземе и баба Пена баячката , стига да я впишете в стандарта . АЗ ДА СИ ПРИЗНАЯ СЕ ЧУДЯ КОЙ Е ПО-ПРОСТ ДАЛИ ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ИЛИ ДИРЕКТОРИТЕ НА ОБЩИНИТЕ .

Гост 11.01.2018 11:40:37

и така, ако предложението бъде прието, край на равнопоставеността на ЛЗБП. Такива глупости има тук , в това писмо , че да се бяха събрали тримата глупаци не можеха да го измислят.

ПАЦИЕНТ 10.01.2018 23:12:26

Станахме наистина идиотска държава, щом измисленото Сдружение на общините и инфантилният-дядка финансист, набеден за здравен министър, започнаха да прекрояват здравеопазването! Как може без стандарти бе идиоти? Тласкате здравеопазването към още по-голям хаос !

Гост 11.01.2018 11:31:30

без стандарти е доказано че може, те са отменени от съда, някой да е умрял?

Гост 10.01.2018 17:27:00

точно за общинските болници 50 % намаление - това показват изчисленията

лили 12.01.2018 13:23:08

Глупаците досега бяха събрани. Сега сърбаме попарата , дето я надробиха! Стига толкова.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце
03.12.2023 10:27:26 Невена Попова

Д-р Калоян Дянков: Сърцето трябва да се лекува със сърце

Д-р Калоян Дянков завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на испански език ...

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)
03.12.2023 09:35:13

49 са новодиагностицирани с COVID, петима са приети в болница (Обновена)

49 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, едно о ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...