!
Понеделник, 22 Юли 2024
08
ян
21
 

Зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов:

Семейните лекари изчезват и никой не се интересува от това

Създаваме колцентър в услуга на пациентите

Вторник, 08 Януари 2019 | 17:13:59 Надежда Ненова
21

Д-р Брънзалов, наскоро излезе информация, че пациенти не могат да открият личните си лекари. Каква е причината за подобни твърдения, които зачестяват по празниците? Според нормативните уредби ние сме задължени

Д-р Брънзалов, наскоро излезе информация, че пациенти не могат да открият личните си лекари. Каква е причината за подобни твърдения, които зачестяват по празниците?

Според нормативните уредби ние сме задължени да описваме на видно място в амбулаторията местата и телефоните, където да ни търсят, когато отсъстваме. И ние сме хора – отсъстваме, взимаме си отпуски, разболяваме се. Затова се изисква на видно място да посочим кой е заместникът ни и къде да ни търсят извън обявения график. В този ред на мисли трябва да кажа, че пациентите освен права, имат и задължения. Едно елементарно задължение на пациента е, след като си е избрал личен лекар, поне да му знае графика и да знае къде да потърси лекарска помощ извън него.

Това е изискване на Касата, но то не работи. Карат ни да си лепим по стените какво ли не, а никой не го чете. Този проблем е решен по следния начин: независимо в коя част на България се намират хората, независимо в какво населено място – голямо или малко, след като там има открита практика на общопрактикуващ лекар, е упоменато към кого да се обръщат хората извън работния график. Личният лекар не е задължен да отговаря на всеки по телефона, още повече да лекува по телефона, което освен това е опасно. Терапия се назначава, след като се проведе преглед, а по телефона никой не може да преглежда въпреки модерните технологии.

Затова, макар че този проблем отдавна е решен, всеки път, когато се зададат малко повече почивни дни накуп, се оказва, че пациентите не могат да си намерят личните лекари. Тиражирането на подобни твърдения създава негативно отношение към лекарите, а ако пациентът си запише или снима с телефона си графика на лекаря, както и кой и къде го замества, този проблем няма да го има.

Какво според Вас е работещото решение на проблема, когато пациентът не си е записал графика на лекаря си?

Телефонът на ОПЛ дори и да му е в джоба по време на работа, не винаги може да го вдигне. Представете си, че имам пациент, когото преглеждам или му правя кардиограма и в този момент някой ми звънне, за да ме пита къде се намирам. Тези паразитни обаждания по мое изчисление са между 85 и 90%. Същевременно семейните лекари като търговски дружества са със силно ограничени средства и съответно няма персонал, който би могъл да поеме тези обаждания. (В този момент телефонът на д-р Брънзалов звънна. Обаждаше се пациент с молба за преглед и въпрос къде може да го открие днес.)

В момента със Столичното сдружение на общопрактикуващите лекари работим по проект за изграждане на колцентър. Така пациентите ще могат да получават информация или ще им бъде направена справка веднага. Има създадени подобни интернет платформи. В тях пациентите могат да си запишат час онлайн, но баба Иванка не може да го направи, затова тя се нарежда пред кабинета. И когато дойде човек със записан час, баба Иванка дали ще го пусне да влезе, след като тя чака от по-рано? Затова чрез колцентъра ще се опитаме да въведем някакъв ред, пациентите да си получават информацията, а лекарите да си работят своята работа и да не се стига до такива недоразумения като „неоткриваемото джипи“. Трябва да поясня, че колцентърът ще работи само в работни дни. Тогава пациентите ще могат да се информират и за създадената организация за почивните дни и нощните дежурства.

С какви финанси ще бъде изграден колцентърът?

Първоначалният вариант, включително и изграждането на софтуера, ще бъде финансиран от нас – общопрактикуващите лекари, в услуга на пациентите. Тепърва ще се уточняват доста детайли, защото всяко ново нещо предполага различни проблеми, на които трябва да намерим решение. Много лечебни заведения вече са създали такива колцентрове, които работят добре, така че смятам, че и ние ще се справим.

Какво се случва с оспорването на задължението общопрактикуващите лекари бъдат 24 часа в денонощието на разположение на пациентите си, което беше записано в НРД 2018?

Беше създадена работна група, която не работи. Имаше една среща в Министерството без протокол, а само с изговаряне на предложенията. После спря да се говори, защото трябваше да се направи анекса към НРД. Ние обаче не сме забравили и ще настояваме за премахването на това задължение, тъй като няма човек на този свят, който може да бъде 24 часа, 365 дни в годината на разположение.

Има ли достатъчно семейни лекари в България?

ОПЛ изчезват. И никой не се интересува от това. Да сме живи и здрави след 10 години, не знам как системата ще продължи да съществува, след като всеки четвърти личен лекар е в пенсионна възраст, а средната възраст е 59-60 години. Как могат да бъдат привлечени младите хора? С по-добро заплащане, по-добри финансови параметри, по-малка административна тежест, по-лесно обучение, по-бързо и адекватно да си взимат специалността. Много бих искал да взема един млад колега, който иска да работи това, да работи при мен, дори бих му платил обучението за специалност, но няма никой, който да желае.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
Sa2K

09.01.2019 19:20:49

https://www.faktor.bg/bg/articles/dete-pochina-sled-kato-se-zadavi-s-pionka-ot-ne-se-sardi-choveche "Родителите го отвели в местната поликлиника, но там нямало лекар" АЙДЕ ПОРЕДНИЯ ПОВОД ЗА ПОМИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ!

Абсурдни екзаминатори 09.01.2019 18:05:07

Измислени професори по Обща медицина, които не са наясно с материята и не са виждали "общ" пациент. Може да си добър кардиолог, но ОМ е друга работа, която някой знаещ трябва да върши.

Член на изпитна комисия 09.01.2019 17:17:46

Абсолютно некъдърни просто едни диспечери.

ОПЛ 12.01.2019 21:24:44

До Мекия член- що не отидеш на летището и не махнеш диспечерите там, умнико?

Другата гледна точка 15.01.2019 19:22:20

Колега ОПЛ, не им се връзвай на з@дниците! Не виждаш ли, че постоянно насъскват или ОПЛ срещу специалисти, или болнична срещу извънболнична помощ, или столица срещу провинция...Те без омраза и "Разделяй и владей" не могат да живеят!

БЛС-Въоръжено Крило 09.01.2019 10:03:23

Не става с колцентрове, защото обикновено българският пациент знае къде живее личния му лекар и ще отиде да му досажда у дома. Това става всеки ден в малките населени места, а и в големите градове. Първо трябва задължително фиксиране в наредба ,че медицинските прегледи стават САМО С ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСАН ЧАС. Това го има в правилата за добра медицинска практика и няма какво тъпата власт и МЗ да се разсейват след като са го заложили в тези правила. И няма такива аз съм спещен тоест Ганьо разбира спешното състояние като не искам да чакам , което няма нищо общо със спешното МЕДИЦИНСКО състояние. 2. Практиките трябва да разполагат с регистратура, а това означава много по-добро финансиране и наемане на персонал съответно заплати и осигуровки . С келавите капитации и неостойностен лекарски труд днес това не става. Appointment-a е практика в UK - никакъв пациент не може да прескочи регистратурата без записан час ,който час там е от 2 до 7 ДНИ , като медсестрата на регистратурата преценява според оплакванията кой да бъде изтеглен по-напред в списъка. (което особено дразни Ганьо по сведения от мои пациенти там , които се бяха ядосали, че медсестрата снема анамнеза за оплакванията ха-ха-ха) . Най-близкия записан час в UK е 2 дни при GP , абсолютен реверанс е да те прегледат на другия ден след записването -да си прави сметка тук плебса колко е привилегирован и колко е нагъл да иска нещо повече от британеца. И това е защото медицинският преглед е експертна дейност ,изисква време, анализ и изобщо мислене. Това не им е продавачката подаваща хляба е магазина. Не може да преглеждаш повече от 10-12 души на ден. Никой не поправя 10 коли дневно , нито 12 телевизора нито 15 хладилника за да се иска нещо подобно от лекаря. Най-малкото кретените които плачат все от лекарски грешки и че лекаря не ги бил прегледал както трябва. Пролетарската утайка дори да не ще , правителството на тази утайка дори да не иска да въвежда европейски реформи, ние лекарите ще ги въвеждаме повсеместно докато се цивилизова и това тъпо племе с големите претенции

dok 11.01.2019 08:51:09

Абсолютно си прав!

Ти-ти-ти 09.01.2019 20:36:06

Гост 09.01.2019 11:15:06

Абсолютно правилен коментар! Ето така трябва да се работи! И всеки ЛЕКАР, да си го запише пред кабинета това.

Виолетка Цинцарова 08.01.2019 22:42:30

Добър опит да се организира първичната помощ. Въпросът е какви кадри ще работят в този така наречен кол център? Защо трябва да има централизиран кол център? Това не е бърза помощ. Посещенията при личния лекар са планови.

Elf 09.01.2019 08:56:14

Zinzari,Aromani,Vlasi,Kuzovlasi i prochee Zigani.Ima grad Zinzari-v India,stat Gudjarat.Aman ot vas ve mangali !

ЗОЛ 08.01.2019 20:32:34

Dr. Dolittle и той ли е емигрирал ?! Отдавна не сме му чели словесните полюции. Вероятно кърти нейде пари из Европата, най-накрая щастлив и оценен !

Гост 08.01.2019 21:20:50

Що бе, да не си влюбен бе, чекиджия. Геййййййййййй,

Гост 08.01.2019 20:32:29

Този едър екземпляр от снимката, всъщност получава една доста тлъстичка сума за нищоправене като зам.-председател на БЛС. Тази приятна заплата е от членския внос на всички лекари. Затова ги говори тия, за да имитира активност.

Един 08.01.2019 19:54:20

Колкото повече намаляват лекарите ,толкова по скъпо става лечението на пациентите ,никой да не смята ,че за 1 лев ще си губим времето с някого или ще хукнем на адрес в 12 през нощта ,щото някой се сетил ,след вечеря ,че е преял и му е лошо.....

Един 2 08.01.2019 22:32:01

Само така,100 евра на домашно посещение през нощта.Който иска плюс транспортни разходи.

Гост 11.01.2019 18:40:52

Да, ама не! На думи. За левчето сте си свалили и гащите.

БЛС-Въоръжено Крило 08.01.2019 19:33:40

Няма какво да търсят личния лекар .Ако са спещни ама наистина спешни - инсулти инфаркти,гърчове, да ен изреждам каквоп е спешно тогава са обект на Спещна Помощш. Така е в целия свят. Ако не сда спешни - бронхити, фарингитеи, остри вирусни инфекции и т.н си записват час в работното времена доктора. Така е в белия свят. Ако някой толкова много иска да види личния си лекар на 31 декември в 20 часа то да си приготви 50-80 лева защото и телевизионен техник няма да ви дойде за по-малко , нито пък фризьорка. Хем начаса хем безплатно айде у лево другарки и другари. Няма да стане. И никакъв колцентър не може да възпита Ганьо да не се досвира пред дома на доктора и да свири с клаксона да слезе и да го прегледа. Така се получава когато Ганьо не плаща нищо и знае ,че няма да плаща. Виж ако го обрулиш като майстор плочкаджия следващия път изобщо няма да дойде за гастрита си , хремата, кашлицата пъпката на г ъза и така нататък не спешни, но автентични поводи да се натресе на доктора просто защото е безплатно. Щом не става в Канада или UK значи няма да става и тук . И изобщо нямам намерение да финансирам никакви колцентрове и други неделни училища по уважение на лекарския труд

ОПЛ 08.01.2019 17:49:51

До гост :Може ,господине/госпожо,може.Вече има един такъв в София .И втори ще направят колегите А паразитните обаждания напр ги няма в Швейцария,защото при всяка телефонна консултация от сметката на пациента се таксува цената на преглед .Това ги е дисциплинирало и звънят само когато наистина е наложително.

Гост 08.01.2019 17:35:10

Нищо не можете да създадете. Смях в залата, щял да създава. Това да не ти е поредния конгрес с готов кеш от генеричните фирми. Нещастници на ясла

ОПЛ 08.01.2019 18:24:42

Щастливец, Дружеството на софийските общопрактикуващи не е на ясла, като теб, наемния труженик. Ние не сме наемни работници и сами определяме цаната на труда си , работното си време и понеже вече сме дефицитна стока на пазара- за да се свържат щастливци като теб с нещастници като нас ще трябва да си платят за масрафа.


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...