Петък, 24 Май 2024
09
юли
1
 

Сестри и акушерки ще дават съвети на младите майки в домовете им

Петък, 09 Юли 2021 | 16:39:46
1

МЗ предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца. Те се отнасят за новородени и касаят периода до 14 дни след изписване от родилното отделение. Ведомството предлага и промени при осъществява

МЗ предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца. Те се отнасят за новородени и касаят периода до 14 дни след изписване от родилното отделение.

Ведомството предлага и промени при осъществяване на дентално лечение под анестезия при лица над 18 години с психични заболявания.

Предложенията са включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, информираха от здравното министерство.

Съгласно тях се предвижда медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да осигуряват здравни грижи на децата до 14 дни, в домашни условия – след изписването от лечебното заведение. Те ще дават различни съвети, свързани с грижите за бебето, като особено внимание ще се обърне на въпросите, свързани с кърменето. Според предлаганите промени на майките ще се дават информация и съвети за родителите за рационално хранене на кърмачето, ползите от изключителното кърмене през първите шест месеца, продължителността на естественото хранене, както и съвети за укрепване и подобряване на здравето на детето, здравословна среда и хигиенен режим, посочват от МЗ. При необходимост те ще дадат и съвети за оценяване на витални показатели, както и разпознаване на индикациите на застрашаващи живота състояния и предприемане на своевременни действия.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.

Другата предлага промяна касае дентална помощ при пълнолетни лица с психични заболявания. В момента за хората до 18-годишна възраст с психични заболявания е предвидена възможност за провеждане на зъболечение под обща анестезия в рамките на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това може да се осъществи след обстоен преглед от специалист психиатър със заключение, съдържащо диагноза за психично заболяване и необходимостта от обща анестезия за провеждане на денталното лечение, като е предвидено и активно наблюдение при необходимост след анестезията, посочват от МЗ. От там отбелязват, че тази възможност обаче не е предвидена на настоящия етап за лицата над 18-годишна възраст с психични заболявания, което създава сериозен проблем при необходимост от провеждане на зъболечение при тях. Поради това от ведомството предлагат да отпадне това възрастово ограничение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PNb8

Гост 09.07.2021 17:33:40

"Според предлаганите промени на майките ще се дават информация и съвети за родителите за рационално хранене на кърмачето, ползите от изключителното кърмене през първите шест месеца, продължителността на естественото хранене, както и съвети за укрепване и подобряване на здравето на детето, здравословна среда и хигиенен режим, посочват от МЗ." КАКВО СПОРЕД ВНОСИТЕЛИТЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ПРАВЯТ ОПЛ, КОГАТО ПОСЕТЯТ ДЕТЕТО В ДОМА? Още безсмислени промени и дублиране на дейности, да не забравяме и програмата на УНИЦЕФ и МЗ за патронажните сестри със същите задачи, изконсумирала вече милиони левове.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...