!
Понеделник, 22 Април 2024
03
апр
 

„Софиямед“ разкри ново Отделение по инвазивна гастроентерология

Сряда, 03 Април 2024 | 12:14:48


УМБАЛ „Софиямед“ разкри ново Отделение по Инвазивна гастроентерология към Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология, оглавявана от известния проф. Константин Чернев, съобщават от бол

УМБАЛ „Софиямед“ разкри ново Отделение по Инвазивна гастроентерология към Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология, оглавявана от известния проф. Константин Чернев, съобщават от болницата. То ще разшири достъпа на пациенти от София и страната до съвременно и комплексно лечение, предвид увеличаващия се брой на търсещите помощ за своите гастроентерологични заболявания.

Новата структура се ръководи от д-р Иван Тишков – утвърден специалист с над 10 годишен опит,  интереси и висока експертиза в областта на интервенционалната гастроентерология, превенцията и ранното откриване на онкологични заболявания. Д-р Тишков извършва рутинно горна и долна ендоскопия, ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ) и всички свързани с тях терапевтични процедури. Има значителен опит и в областта на абдоминалната ехография, извършва перкутанни интервенции под ултразвуков и рентгенов контрол.

Основен фокус на лечение в Отделението са: профилактиката и ранното откриване на онкологични заболявания, лечение на хронични чревни заболявания – болест на Крон и улцерозен колит, провеждането на високоспециализирани ендоскопски процедури – премахване на полипи и ранни неопластични промени от дебело черво и стомах, инвазивни процедури на жлъчните пътища и панкреаса (ЕРХПГ), ендоскопски ултразвук (ехо-ендоскопия) с всички терапевтични и диагностични възможностти на методиката, поставяне на стентове на хранопровода, биопсия с хистологична верификация на солидни и метастатични тумори - под ехографски и ехо-ендоскопски способ и др.

 „Екипът ни ще се състои от млади, енергични и компетентни лекари с амбиция за създаване на звено с персонално и професионално отношение към всеки отделен пациент, осигуряване на съвременна диагностика и лечение, отговарящи на най-високите международни стандарти“, коментира д-р Тишков.

Отделението по инвазивна гастроентерология разполага с 28 легла, разположени в 12 модерно обзаведени стаи, като предстои откриване и на две самостоятелни ВИП стаи. За удобство на пациентите и персонала е обособен интервенционален сектор, състоящ се от три напълно оборудвани ендоскопски зали, стая за събуждане и мониториране на пациенти, отделно обособени помещения за дезинфекция и съхранение на ендоскопската апаратура.

За да бъде осигурен висок стандарт на лечение и диагностика, Отделението разполага с ново поколение ендоскопски видео системи Olympus модел EVIS X1 и EXERA III с 4К  и HD резолюция на образа, ултразвукова система от експертен клас с възможност за ехо-ендоскопия Arietta 750, както и последно поколение мобилно рентгеново С-рамо, Siemens Healthineers Cios Select и др.

„Новото Отделение по инвазивна гастроентерология предлага и модерна апаратура за осъществяване на ендоскопски ултразвук (ЕУЗ) - относително нов метод комбиниращ ехографски и ендоскопски образ. Той позволява диагностика и лечение на заболявания на гастроинтестиналния тракт с възможности за прецизиране на болестните процеси и провеждане на биопсия под ехографски контрол. Важно предимство на методиката е възможността за определяне на стадия на злокачественото заболяване или т.нар. „стадиране““, коментира д-р Ирина Боева, специалист с опит в провеждането на процедурата, част от екипа на новото отделение. През последните години тя се развива в ранното диагностициране и проследяване на всички панкреатични  заболявания чрез ендоскопски ултразвук.

Час за консултативен преглед при лекар от отделението по Инвазивна гастроентерология може да се запише на тел. 02 465 00 00 или  +359895 555 736Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2nyc


Всичко за коронавируса
Още новини
Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души
21.04.2024 12:44:56

Донорска ситуация в „Пирогов“ даде нов шанс за живот на трима души

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип н ...

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове
21.04.2024 12:22:48 Невена Попова

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при МУ – София. Завършва ме ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...