!
Понеделник, 20 Май 2024
09
март
4
 

"Софиямед" с първи роботизирани операции

Сряда, 09 Март 2022 | 09:21:54
4

Първите операции с роботизираната хирургична система „Da Vinci“ в УМБАЛ „Софиямед“ бяха осъществени при две жени със заболявания на жлъчния мехур, съобщиха от лечебното заведение. Интервенциите извършиха доц. д-р Теодор Атанасов

Първите операции с роботизираната хирургична система „Da Vinci“ в УМБАЛ „Софиямед“ бяха осъществени при две жени със заболявания на жлъчния мехур, съобщиха от лечебното заведение. Интервенциите извършиха доц. д-р Теодор Атанасов, началник на Клиниката по лапароскопска хирургия, на 69-годишна жена и д-р Сергей Сергеев, началник на Клиниката по хирургия, на 25-годишна жена. Пациентките бяха оперирани с робота „Da Vinci” като приложената оперативна техника допринася за по-бързото им възстановяване, минимизиране на риска от усложнения в оперативния и постоперативен период. И двете са изписани от лечебното заведение на 24-тия час.

Роботизираната система „Da Vinci“ предоставя на хирурга многократно по-добра разделителна способност в зоната на оперативната интервенция в реален 3D образ. Това дава възможност да бъдат видени детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око, а това спомага за максималната прецизност, точност и безопасност на хирургическата намеса.

Роботизираната система модел Xi, инсталирана в УМБАЛ „Софиямед“, е от последно поколение и позволява да се извършват всички видове операции в коремната и гръдната хирургия, урологията и гинекологията. Най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции e позиционирана в Операционна зала номер 1 в централния операционен блок на „Софиямед“, която беше изцяло обновена, за нуждите на системата и екипите, работещи с нея.

След монтажа й екип от хирурзи успешно премина процеса по обучение и сертифициране за работа с новата технология във Франция, IRCAD (Research Institute against digestive cancer), Страсбург. Коремните хирурзи доц. д-р Атанасов и д-р Сергеев, както и лекарите д-р Александър Цветанов и д-р Катя Тодорова, част от екипа на клиниките по лапароскопска хирургия и по хирургия, бяха сред първите, които получиха в началото на миналата седмица своите сертификати за работа с робота от фирмата представител на „Da Vinci“ за България SofMedica Life-saving Innovation.

Сертифицирани бяха и екипите на отделенията по Акушерство и гинекология – д-р Ихсан Хасан и д-р Венелин Иванов; Урология - д-р Иван Велев, началник на отделението, доц. д-р Цветин Генадиев,д.м., д-р Симеон Тимов; гръдна хирургия- д-р Десислав Врачански, началник на отделението в лечебното заведение и д-р Борис Борисов, както и коремните хирурзи д-р Бисер Петров- началник на Операционния блок в лечебното заведение, и д-р Гюнер Хаджиев.

С помощта на роботизираната система могат да се извършват интервенции за почти всички онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези и др. в областта на коремната хирургия. Освен това „Da Vinci“ се използва за операции на ендометриума, яйчниците и на преканцерози на половата система при жената, както и при миома на матката, ендометриоза и при жени с наднормено тегло и съпътстващ гинекологичен проблем. В областта на урологичните заболявания операции с робота в лечебното заведение се извършват при частична и тотална нефректомия, за отстраняване на кисти на бъбрека, цистектомия (операция на пикочния мехур), простатектомия (хирургия на простатата), пиелопластика, уретерална имплантация и др. Роботът намира приложение в гръдната хирургия при лечение на онкологични заболявания на белия дроб, хранопровода, гръдната стена, хиатална херния, диафрагмална херния, гастро-езофагеален рефлукс и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X4gr

Говори ❤️ Київ 09.03.2022 15:13:59

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко заяви във вторник, че в страната 61 болници са спрели работа заради обстрелите на руските войски, съобщи агенция Укринформ. „Терористите от страната-агресор изведоха от строя 61 болници“, заяви министърът. Той допълни, че властите не могат да доставят жизнено важни медикаменти в населените места, където се водят бойни действия, заради липсата на хуманитарни коридори. Световната здравна организация също предупреди, че в Украйна липсват жизнено важни медицински материали и посочи, че зачестяват нападенията срещу линейки, болници, и други здравни заведения. Най-малко 9 души са загинали при 15 нападения срещу медицински институции, допълват от СЗО.

Crocodile 09.03.2022 15:04:34

Нормално е да се почва с по-леки операции! В Каспела- Пловдив също почнаха с тези операции! Силата на робота е в гинекологията, псрцислнстс резекция на бъбрек, продтстектомия , цистектомия и Ivor-Lewis на хранопровода плюс ревизионна хирургия на анти-рефлуксни операции!

Гост 09.03.2022 11:21:15

Махнали жлъчен мехур с Da Vinci?!

Гост 09.03.2022 14:31:56

Скоро и педикюр с Da Vinci...


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания
20.05.2024 09:27:31

Близо 5000 българи страдат от възпалителни чревни заболявания

На 19 май отбелязахме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания (ВЧЗ). Глобалнат ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
20.05.2024 08:18:36

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма нови случаи на COVID-19 за последните 24 часа при 194 теста.  Това сочат данните на Еди ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...