!
Петък, 08 Декември 2023
09
март
4
 

"Софиямед" с първи роботизирани операции

Сряда, 09 Март 2022 | 09:21:54
4

Първите операции с роботизираната хирургична система „Da Vinci“ в УМБАЛ „Софиямед“ бяха осъществени при две жени със заболявания на жлъчния мехур, съобщиха от лечебното заведение. Интервенциите извършиха доц. д-р Теодор Атанасов

Първите операции с роботизираната хирургична система „Da Vinci“ в УМБАЛ „Софиямед“ бяха осъществени при две жени със заболявания на жлъчния мехур, съобщиха от лечебното заведение. Интервенциите извършиха доц. д-р Теодор Атанасов, началник на Клиниката по лапароскопска хирургия, на 69-годишна жена и д-р Сергей Сергеев, началник на Клиниката по хирургия, на 25-годишна жена. Пациентките бяха оперирани с робота „Da Vinci” като приложената оперативна техника допринася за по-бързото им възстановяване, минимизиране на риска от усложнения в оперативния и постоперативен период. И двете са изписани от лечебното заведение на 24-тия час.

Роботизираната система „Da Vinci“ предоставя на хирурга многократно по-добра разделителна способност в зоната на оперативната интервенция в реален 3D образ. Това дава възможност да бъдат видени детайли, отвъд възприятието на нормалното човешко око, а това спомага за максималната прецизност, точност и безопасност на хирургическата намеса.

Роботизираната система модел Xi, инсталирана в УМБАЛ „Софиямед“, е от последно поколение и позволява да се извършват всички видове операции в коремната и гръдната хирургия, урологията и гинекологията. Най-високият клас компютърно асистирана технология за минимално инвазивни операции e позиционирана в Операционна зала номер 1 в централния операционен блок на „Софиямед“, която беше изцяло обновена, за нуждите на системата и екипите, работещи с нея.

След монтажа й екип от хирурзи успешно премина процеса по обучение и сертифициране за работа с новата технология във Франция, IRCAD (Research Institute against digestive cancer), Страсбург. Коремните хирурзи доц. д-р Атанасов и д-р Сергеев, както и лекарите д-р Александър Цветанов и д-р Катя Тодорова, част от екипа на клиниките по лапароскопска хирургия и по хирургия, бяха сред първите, които получиха в началото на миналата седмица своите сертификати за работа с робота от фирмата представител на „Da Vinci“ за България SofMedica Life-saving Innovation.

Сертифицирани бяха и екипите на отделенията по Акушерство и гинекология – д-р Ихсан Хасан и д-р Венелин Иванов; Урология - д-р Иван Велев, началник на отделението, доц. д-р Цветин Генадиев,д.м., д-р Симеон Тимов; гръдна хирургия- д-р Десислав Врачански, началник на отделението в лечебното заведение и д-р Борис Борисов, както и коремните хирурзи д-р Бисер Петров- началник на Операционния блок в лечебното заведение, и д-р Гюнер Хаджиев.

С помощта на роботизираната система могат да се извършват интервенции за почти всички онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези и др. в областта на коремната хирургия. Освен това „Da Vinci“ се използва за операции на ендометриума, яйчниците и на преканцерози на половата система при жената, както и при миома на матката, ендометриоза и при жени с наднормено тегло и съпътстващ гинекологичен проблем. В областта на урологичните заболявания операции с робота в лечебното заведение се извършват при частична и тотална нефректомия, за отстраняване на кисти на бъбрека, цистектомия (операция на пикочния мехур), простатектомия (хирургия на простатата), пиелопластика, уретерална имплантация и др. Роботът намира приложение в гръдната хирургия при лечение на онкологични заболявания на белия дроб, хранопровода, гръдната стена, хиатална херния, диафрагмална херния, гастро-езофагеален рефлукс и др.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RbFL

Говори ❤️ Київ 09.03.2022 15:13:59

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко заяви във вторник, че в страната 61 болници са спрели работа заради обстрелите на руските войски, съобщи агенция Укринформ. „Терористите от страната-агресор изведоха от строя 61 болници“, заяви министърът. Той допълни, че властите не могат да доставят жизнено важни медикаменти в населените места, където се водят бойни действия, заради липсата на хуманитарни коридори. Световната здравна организация също предупреди, че в Украйна липсват жизнено важни медицински материали и посочи, че зачестяват нападенията срещу линейки, болници, и други здравни заведения. Най-малко 9 души са загинали при 15 нападения срещу медицински институции, допълват от СЗО.

Crocodile 09.03.2022 15:04:34

Нормално е да се почва с по-леки операции! В Каспела- Пловдив също почнаха с тези операции! Силата на робота е в гинекологията, псрцислнстс резекция на бъбрек, продтстектомия , цистектомия и Ivor-Lewis на хранопровода плюс ревизионна хирургия на анти-рефлуксни операции!

Гост 09.03.2022 11:21:15

Махнали жлъчен мехур с Da Vinci?!

Гост 09.03.2022 14:31:56

Скоро и педикюр с Da Vinci...


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца
07.12.2023 17:12:38

НЗОК с нова справка за движението на заявленията за лечение на деца

Нова справка на сайта на НЗОК заменя съществуваща досега справка на Център „Фонд за лечение ...

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)
07.12.2023 16:25:34 Надежда Ненова

Задължиха министъра да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“ (Допълнена)

С 10 гласа „за“, 3 „против“ и 4 „въздържал се“ Комисията по з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...