Четвъртък, 11 Август 2022
10
апр
 

Д-р Мария Петрова, Клиника по нервни болести на УМБАЛ “Александровска”:

Терапията с леводопа-карбидопа интестинален гел позволява поддържане на стабилно ниво на лекарството в кръвта при напреднал паркинсон

Чрез нея пациентите си възвръщат самостоятелността, а някои продължават и да работят

Събота, 10 Април 2021 | 11:01:34


Д-р Петрова, кои са най-характерните симптоми на болестта на Паркинсон? Обичайно се открива във възрастта след 50-60 г. Първите симптоми са забавеност и скованост в

Д-р Петрова, кои са най-характерните симптоми на болестта на Паркинсон?

Обичайно се открива във възрастта след 50-60 г. Първите симптоми са забавеност и скованост в движенията и/или тремор, като в началото може да са само при стрес, а после да станат постоянни. Характерен е треморът в покой – има непостоянно треперене на ръцете, когато са отпуснати върху краката или са до тялото при ходене. Близките или пациентът могат да забележат, че той по-ограничено движи едната ръка при ходене. Ранната диагноза може да бъде поставена чрез задълбочено разпитване на пациента и близките му и неврологичен преглед от опитен невролог. В редки случаи се налагат инструментални и други методи, напр. DatScan, компютърна томография и др. за изключване на друго заболяване и в подкрепа на диагнозата.

По какво се познава, че пациентът вече е с напреднала Паркинсонова болест?

Обичайно след 5 до 10 г. от началото на заболяването пациентите навлизат в напредналата фаза, като при някои е по-рано, при други по-късно. Важен фактор е и опитността на лекаря, който води лечението. Прилаганите през устата медикаменти – пероралните, започват да действат все по-кратко. В началото има влошаване на оплакванията от скованост, забавеност и/или тремор, т.е. възвръщане на старите оплаквания около периода на прием на следващата доза.

За прехода към късен стадий на заболяването се ориентираме по т. нар. правило 5-2-1. В него 5 означава броя приеми на леводопа медикамент на ден (т.е. ако на пациента поради поява на сковаване му се налага да приема лекарства 5 и повече пъти дневно); 2 означава броя часове, през които той е скован през будната част на денонощието, въпреки терапията; 1 означава часовете с неволеви движения, дължащи се на лекарствата – това са дискинезиите. В късния стадий се обмисля включването на инструментален метод на лечение на двигателните нарушения поради неефективност на приеманите таблетки.

Здравната каса финансира изцяло 3 терапии за напреднала Паркинсонова болест – дълбока мозъчна стимулация, инфузия с апоморфин, леводопа-карбидопа интестинален гел. Каква е разликата между тях и коя е най-използваната у нас?

Леводопа-карбидопа интестинален гел е метод, чрез който директно се впръсква съдържащо леводопа лекарство в червата. Дозирането става чрез компютър – с помпичка,която подава непрекъснато около 16 часа дневно малки  дози от лекарството в организма. По този начин се поддържат стабилни нива на медикамента в серума. Това е много ефективно, преодолява кризите в движението и на пациентите се осигуряват още много години пълноценен живот. Неудобството е, че методът е свързан с малка оперативна интервенция, при която се поставя тръбичката през коремната стена в стомаха и оттам преминава в червата. Този метод се прилага над 10 г. в България и е натрупан вече голям опит, като са включени над 100 пациенти.

Инфузията с апоморфин включва поставяне на допаминов агонист с устройство, подкожно, като се подава отново лекарство за продължителна дневна инфузия. Неврохирургичният оперативен метод представлява дълбока мозъчна стимулация, при която оперативно се поставят електроди в определени структури на мозъка. Трите метода са световно признати и ефективни и се покриват напълно от здравната каса в момента.

За кого е подходяща терапията с леводопа-карбидопа интестинален гел? Какви са нейните предимства в сравнение с класическото медикаментозно лечение?

Тя ни позволява по-фино да определим дозата на подаваното лекарство и да поддържаме много по-точни и стабилни нива в кръвта в сравнение с която и да е от терапиите през устата. В резултат е много по-голяма възможността да достигнем до такова равновесно състояние при пациента, при което да намалим до минимум епизодите му на сковаване и неподвижност, и то без да се засилят допълнителните неволеви движения в крайниците. Това води до значимо възвръщане на самостоятелността, а за някои - и възможността да продължат при определени условия професионалните си ангажименти. Това лечение е подходящо за пациенти в късен стадий на идиопатична болест на Паркинсон, при които не са налице тежки, недобре компенсирани соматични заболявания и имат постоянен болногледач.

Какви са медицинските критерии за подбор на пациентите за терапия с интестинален гел? Как се поставя устройството?

Медицинските критерии са подробно описани от НЗОК. Оценява се дали става дума за клинично сигурна идиопатична болест на Паркинсон, дали е в късен стадий, каква е тежестта на двигателните симптоми идр.  

След заверката на протокола в НЗОК пациентът се приема в клиниката, като се поставя временна назо-дуоденална сонда, през която започва лечение с  леводопа-карбидопа интестинален гел. Обучават се пациентът и близките му за работа с устройството. Обучението продължава и след поставяне на гастростома, докато се извършва по-финото дозиране на медикамента.

Как пациентът може да кандидатства за тази терапия?

Първоначалната оценка на пациентите дали отговарят на медицинските критерии, стартът на лечението и проследяването се осъществява в два центъра в България. Единият център е при нас в УМБАЛ „Александровска“ София, а другият е в МБАЛНП „Св. Наум“. Към нашия център пациентите може да се насочат от проследяващ невролог/ОПЛ или да се самонасочат към специализираната ни комисия в УМБАЛ “Александровска“, Клиника по неврология. След оценка на пациента, ако той покрива критериите и желае такова лечение, се подготвят документи и той бива представен на единия постоянен експертен съвет по неврология. След одобрение документите се внасят в НЗОК.

Още информация по темата – на www.parkinson.bgКоментари по темата

Правила на форума за коментари
e2EH


Всичко за коронавируса
Още новини
От днес отпадат маските в търговските обекти
11.08.2022 10:20:59

От днес отпадат маските в търговските обекти

От днес отпадат маските в търговски обекти. Според заповед на служебния здравен министър защитна ...

Великобритания обяви извънредна ваксинационна кампания срещу полиомиелит за деца под 9 г.
11.08.2022 09:31:23

Великобритания обяви извънредна ваксинационна кампания срещу полиомиелит за деца под 9 г.

Великобритания стартира извънредна кампания за ваксинация срещу полиомиелит на деца в Лондон на в ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...