Сряда, 27 Октомври 2021
07
апр
2
 

"Токуда" със статут на университетска болница, "Лозенец" остава университетска

Сряда, 07 Април 2021 | 17:32:09
2

„Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда“ ЕАД придобива статут на университетска болница, а МБАЛ „Лозенец“ ЕАД oстава с такъв. Това става с прието днес решение от Министерски съвет. Съгласно Закона за лечебните заведения униве

„Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда“ ЕАД придобива статут на университетска болница, а МБАЛ „Лозенец“ ЕАД oстава с такъв. Това става с прието днес решение от Министерски съвет.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетските болници са многопрофилни или специализирани и в тях се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация, клинично обучение на студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, специалисти по здравни грижи.

Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването определя кои лечебни заведения или техни клиники или отделения придобиват правата на университетски болници/клиники или отделения за срока на одобрението/ акредитационната оценка, припомнят от МС.

Предложението на министъра е въз основа на мотивирано искане от съответния ректор на виеше училище, съгласувано с ръководителя на лечебното заведение.

Министерският съвет прие и Решение за осигуряване на условия за продължаване заплащането както на допълнителни възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицински персонал, пряко зает с пациенти с COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t6uj

Гост 08.04.2021 14:13:37

Правителствена болница остава със същия директор Въпреки лошото управление и скандалът с опитите за източване на здравната каса изпълнителният директор на болница "Лозенец" проф. Спасов отново е спечелил конкурса за поста си в конкуренция сам със себе си. В борда на болницата, която отново бе избрана за правителствена в края на миналата година, пък за независим член е избрана досегашният член на борда и главен счетоводител на болницата Веска Рушкова, която явно трябва да контролира сама себе си. Министърът на здравеопазването е принципал на болницата, след като Министерският съвет я прехвърли първо на Софийския университет, а след това на здравното министерство. Тя е и единствената ведомствена болница към самото здравно министерство, независимо, че то упражнява правата на собственик и в другите държавни болници. В края на миналата година разследване на журналистката Миролюба Бенатова в предаването "Алтернативата" разкри силно обезпокоителни факти: над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница "Лозенец" през ноември и декември миналата година по линия на платеното от работодателите им допълнително здравно застраховане, без да знаят са отчетени като лежали в болницата и приети по спешност с емболии и тромбози на долните крайници. Така болницата е получила незаконно 400 хил. лв. от здравната каса. Преди назначената от касата проверка болницата обявила, че става въпрос за техническа грешка и ще върне доброволно взети от НЗОК 238 хил. лв. Журналистката уточни, че преди проверката още болница "Лозенец" е признала, че за 65 души е допусната техническа грешка, без да се уточнява каква, и са надвзети 238 667 лева, които болницата връща "на добра воля". Според отчета й за първото тримесечие на миналата година болница "Лозенец" е една от най-задлъжнелите - с приходи по линия на здравната каса от 2.4 млн. лв. и общо 3.5 млн. Приходи и задължения от над 27 млн. лв., като 23 млн. от тях са просрочени. До миналата година болницата получаваше субсидия от 50-60 млн. лв. годишно, за да лекува депутати, министри, държавни служители и техните семейства. Само за сравнение - най-голямата болница в държавата по това време беше с приходи от около 80 млн. лв.

Глупости 07.04.2021 21:51:15

Единствената университетска болница в истнския смисъл на думата е СВ Марина Варна. Другото е ала бала.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Огнян Кунчев: Локдаунът е неизбежен
27.10.2021 10:35:27

Проф. Огнян Кунчев: Локдаунът е неизбежен

„Локдаунът е неизбежен. Ситуацията с пандемията ескалира. Има опасност до една седмица капа ...

Д-р Колчаков: Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани
27.10.2021 09:51:06

Д-р Колчаков: Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани

„Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. Смятам, ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...