!
Сряда, 17 Юли 2024
07
апр
2
 

"Токуда" със статут на университетска болница, "Лозенец" остава университетска

Сряда, 07 Април 2021 | 17:32:09
2

„Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда“ ЕАД придобива статут на университетска болница, а МБАЛ „Лозенец“ ЕАД oстава с такъв. Това става с прието днес решение от Министерски съвет. Съгласно Закона за лечебните заведения униве

„Аджибадем Сити клиник МБАЛ Токуда“ ЕАД придобива статут на университетска болница, а МБАЛ „Лозенец“ ЕАД oстава с такъв. Това става с прието днес решение от Министерски съвет.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетските болници са многопрофилни или специализирани и в тях се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация, клинично обучение на студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, специалисти по здравни грижи.

Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването определя кои лечебни заведения или техни клиники или отделения придобиват правата на университетски болници/клиники или отделения за срока на одобрението/ акредитационната оценка, припомнят от МС.

Предложението на министъра е въз основа на мотивирано искане от съответния ректор на виеше училище, съгласувано с ръководителя на лечебното заведение.

Министерският съвет прие и Решение за осигуряване на условия за продължаване заплащането както на допълнителни възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицински персонал, пряко зает с пациенти с COVID-19, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mwe%

Гост 08.04.2021 14:13:37

Правителствена болница остава със същия директор Въпреки лошото управление и скандалът с опитите за източване на здравната каса изпълнителният директор на болница "Лозенец" проф. Спасов отново е спечелил конкурса за поста си в конкуренция сам със себе си. В борда на болницата, която отново бе избрана за правителствена в края на миналата година, пък за независим член е избрана досегашният член на борда и главен счетоводител на болницата Веска Рушкова, която явно трябва да контролира сама себе си. Министърът на здравеопазването е принципал на болницата, след като Министерският съвет я прехвърли първо на Софийския университет, а след това на здравното министерство. Тя е и единствената ведомствена болница към самото здравно министерство, независимо, че то упражнява правата на собственик и в другите държавни болници. В края на миналата година разследване на журналистката Миролюба Бенатова в предаването "Алтернативата" разкри силно обезпокоителни факти: над 100 души, преминали на профилактични прегледи през болница "Лозенец" през ноември и декември миналата година по линия на платеното от работодателите им допълнително здравно застраховане, без да знаят са отчетени като лежали в болницата и приети по спешност с емболии и тромбози на долните крайници. Така болницата е получила незаконно 400 хил. лв. от здравната каса. Преди назначената от касата проверка болницата обявила, че става въпрос за техническа грешка и ще върне доброволно взети от НЗОК 238 хил. лв. Журналистката уточни, че преди проверката още болница "Лозенец" е признала, че за 65 души е допусната техническа грешка, без да се уточнява каква, и са надвзети 238 667 лева, които болницата връща "на добра воля". Според отчета й за първото тримесечие на миналата година болница "Лозенец" е една от най-задлъжнелите - с приходи по линия на здравната каса от 2.4 млн. лв. и общо 3.5 млн. Приходи и задължения от над 27 млн. лв., като 23 млн. от тях са просрочени. До миналата година болницата получаваше субсидия от 50-60 млн. лв. годишно, за да лекува депутати, министри, държавни служители и техните семейства. Само за сравнение - най-голямата болница в държавата по това време беше с приходи от около 80 млн. лв.

Глупости 07.04.2021 21:51:15

Единствената университетска болница в истнския смисъл на думата е СВ Марина Варна. Другото е ала бала.


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...