Четвъртък, 06 Октомври 2022
14
окт
2
 

"Тренд": 72% не искат по-висока здравна вноска

ЕКИП предлагат целево заделяне на средства от акцизи, допълнително доброволно здравно осигуряване и кешово доплащане при публичност на цените

Четвъртък, 14 Октомври 2021 | 14:33:26 Надежда Ненова
2

Близо 40% от пациентите, страдащи от хронични заболявания, са имали проблеми с достъпа до диагностика и лечение в резултат на пандемията – забавяне или прекъсване на лечението и забавяне на диагностиката. Това показват данните от проучване на соц

Близо 40% от пациентите, страдащи от хронични заболявания, са имали проблеми с достъпа до диагностика и лечение в резултат на пандемията – забавяне или прекъсване на лечението и забавяне на диагностиката. Това показват данните от проучване на социологическа агенция „Тренд“. Проучването е направено през юли 2021 г. и не отчита недиагностицираните заболявания, тъй като респондентите няма как да знаят за тях.

Проучването беше представено по време на конференцията „Заедно за повече здраве“, която се проведе вчера.

22% от респондентите са отменили медицински преглед, 16% - посещение в болница, 12% са прекратили или забавили терапия, а

20% са имали проблеми с достъпа до общопрактикуващи лекари

32% от анкетираните определят достъпа си до здравни услуги по време на пандемията като проблемен.

Цели 72% от респондентите заявяват, че не са склонни да отделят повече средства за здраве чрез по-висока здравна вноска, но 2/3 са категорични, че бюджетът за здравеопазване трябва да бъде увеличен през следващата година.

Според данните, представени от експерта на ЕКИП Аркади Шарков, има 20% спад на хоспитализациите през 2020 и 2021 г., който предполага натрупване на недиагностицирани и съответно нелекувани случаи на незаразни хронични заболявания. Приблизително 2300 са недиагностицираните случаи на заболели от злокачествени образувания, като подобни тенденции се очакват и при сърдечносъдовите, респираторните и ендокринните заболявания.

При продължаване на действието на факторите, обуславящи прекъсването/забавянето на диагностиката и лечението, ефектът на натрупване на неоткрити, нелекувани и недолекувани случаи, тази тендеция ще продължи и през 2022, смятат от ЕКИП. В случай на преодоляване на забавящите и прекъсващи фактори вследствие пандемичната обстановка

се очаква ръст или наваксване на броя заболели през 2022 г.,

като част от тях е вероятно да преминат в сферата на спешната помощ. Не трябва да се забравят и пост-COVID ефектите върху хроничните заболявания, които също оказват влияние върху натовареността на здравната система, отбелязват експертите.

За преодоляване на последствията от ЕКИП предлагат целево заделяне на средства от акцизи, допълнително доброволно здравно осигуряване и кешово доплащане при симетрия на информацията – публичност на цените в лечебните заведения.

В анализа на ЕКИП „Ефекти от отложеното търсене на здравни услуги вследствие на COVID-19 пандемията” бяха посочени и данни на СЗО, според които 60% от държавите в Европа информират за преустановяване или нарушаване на заложените скринингови програми за незаразни заболявания.

53% от държавите в проучването съобщават за пълни или частични прекъсвания в дейностите,

свързани с регулиране на хипертонията, а също и тези за регулиране на диабета и диабетните усложнения (49%).

За частични или пълни прекъсвания на дейностите, свързани с лечението на спешни сърдечносъдови заболявания, съобщават 17% от държавите с високи доходи, а 26% - за дейностите, свързани с лечението на онкологични заболявания. Най-много са засегнати рехабилитационните процедури – 79% от държавите в Европа съобщават за частичното или пълното им преустановяване.

Изпълнителният директор на ARPharM Деян Денев заяви, че публичните инвестиции в здравеопазване у нас изостават от средните за Европа и за да се намали разликата спрямо средните показатели за Европейския съюз (ЕС), трябва да се увеличат до 10% от БВП. Така ще се намали доплащането от пациентите до по-малко от 20%. Създаването на специален фонд за иновации пък може да гарантира ранен достъп до иновативни терапии за пациентите.

Той обобщи четири стратегически здравни приоритета: инвестиране в превенция и скрининг; стабилизиране динамиката на работната сила; подобряване на извънболничната помощ и внедряване на дигиталното здравеопазване.

„Пандемията разстрои функционирането на здравната система, отне и продължава да отнема много човешки животи

Жизненоважно е през следващата година да се даде приоритет на здравеопазването и да се направят смели стъпки за увеличаване на публичните инвестиции и за реализиране на нужните промени в системата, за да се запази нейната устойчивост и да се засили способността за справяне с бъдещи кризи. 2022 г. носи нови предизвикателства и здравната система ще има нужда от нов бюджет и силно управление, за да се справи с тях“, каза Денев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
49fg

Междувременно 15.10.2021 08:28:55

45 лева на квадратен метър за поставяне на фаянс! Изправяне на стените - ОТДЕЛНО! В и К мрежа - ОТДЕЛНО! Подова замазка - ОТДЕЛНО! Монтаж бойлер, мивка, батерия за мивка, душ, моноблок - ОТДЕЛНО! Фугиране - ОТДЕЛНО! Гаранция - Франция! Касова бележка и фактура - Кура ми Янко!

Гост 14.10.2021 18:16:07

'увеличаване на публичните инвестиции и за реализиране на нужните промени в системата,' БЛА,БЛА,БЛА . Какви 'инвестиции ' направихте до момента 32 години от фалшивите промени за честно остойностяване на лекарския труд ,изчисляване, фактуриране и изплащане на европейски адекватни възнаграждения а ?!? . Никакви. Ах, как ще духате таратора ,ах как...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...