Вторник, 20 Октомври 2020
10
юли
3
 

Одит на Сметната палата за 2014 – 2016 г. сочи:

Центърът за асистирана репродукция не следи резултата от инвитро процедурите, които финансира

Понеделник, 10 Юли 2017 | 12:05:54
3

В Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Това сочи одит на Сметната палата, направен за периода 2014 г. – 2016 г. от дейно

В Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Това сочи одит на Сметната палата, направен за периода 2014 г. – 2016 г. от дейността на инвитро фонда.

Освен този, одитът откроява и редица други проблеми, свързани с работата на фонда.

Финансирането на дейностите се извършва въз основа на договори между директора на Центъра за асистирана репродукция и лечебните заведения, като е допуснато договаряне с лечебни заведения, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост, посочва се в доклада.

Сериозен проблем е, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило, и то непълна медицинска документация, отбелязват от Сметната палата, като уточнява, че са проверени над 1000 фактури. Въпреки липсата на необходимите документи обаче Центърът не е спрял плащанията. Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени, посочват от Сметната палата и допълват, че по тази причина одитният доклад е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция, финансирани от Центъра, освен от него, се контролират съвместно от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация. За одитирания период обаче не са извършвани съвместни проверки, отчитат още от там, като посочват като проблем и факта, че на национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

Единственият сериозен проблем, откроен в одита, за който вече са взети мерки, е този с финансирането и бавенето на заявленията.

„Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция  за одитирания период са постоянна величина - около 12 млн. лв. и са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на МЗ, около 3 на сто за целия период на одита.

През 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г., с което е постигнато преизпълнение с 26,9 на сто.  Въпреки, че издадените заповеди за финансиране се увеличават, планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, което е индикатор за необосновано планиране на бюджетните средства, предназначени за подпомагане на процедури по асистирана репродукция, на фона на обществените потребности и стратегическите национални приоритети“, пише в доклада на Сметната палата. По този въпрос мерки вече бяха взети и още след сформирането на новото правителство бе съобщено, че средствата, отпускани на инвитро фонда, ще станат безлимитни, финансираните опити за зачеване ще се увеличат и разглеждането на заявления ще става в по-бърз порядък.

Положително е оценен след одита фактът, че осъществената дейност от Центъра за асистирана репродукция по организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция в лечебни заведения у нас е ефективна спрямо повечето използвани критерии и показатели за оценка и в резултат са родени 2171 деца.

Също положително е оценена и успеваемостта по показател „родени деца“, която според доклада за България ни е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики.

Сметната палата е дала 12 препоръки на директора на Центъра и 8 препоръки на министъра на здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YJLK

Futurehealth 17.10.2018 09:29:08

Актуална информация!

Гост 10.07.2017 14:44:27

Никъде не пише, че за раждането на тези 2171 дечица, Фондът е дал общо 30 млн. лв. Та вземете и публикувайте по болници, клиники, да видим къде има успеваемост и къде има най-нагла кражба!!!

гост 10.07.2017 12:55:43

Крайно време е директора на фонда да бъде сменен. Явно има злоупотреби със средства от времето на д-р желев е там.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID
20.10.2020 17:10:07

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID

Да се въведе заплащане за: работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изиск ...

Засилват контрола за спазване на мерките в столицата
20.10.2020 16:29:08

Засилват контрола за спазване на мерките в столицата

Засилване на проверките за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места разпореди км ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...