Събота, 13 Август 2022
19
май
1
 

1500 с наднормено тегло минават годишно през Клиника по ендокринология на УМБАЛ „Свети Георги“

23,7% от възрастното население в България е със затлъстяване

Сряда, 19 Май 2021 | 13:13:29
1

При работа в нормални условия ежегодно през Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив преминават около 1300-1500 болни с наднормено тегло и затлъстяване с различни етиологични причини. То

При работа в нормални условия ежегодно през Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив преминават около 1300-1500 болни с наднормено тегло и затлъстяване с различни етиологични причини. Това съобщават от болницата във връзка с днешния Европейския ден за борба със затлъстяването.

За година назад има известен спад на плановите хоспитализации заради епидемиологичната ситуация, посочи началникът на лечебното звено в най-голямата болница в страната проф. д-р Мария Орбецова.

През 2020 г. в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната са приети 350 пациенти по клинична пътека „Метаболитен синдром“, при която основен критерий е затлъстяването. За сравнение през 2019 г. техният брой е 520 души.

Трябва да се вземе предвид, че около 80-85% от пациентите със захарен диабет, най-вече с тип 2, са също със затлъстяване. По тази причина към общия брой на заболелите може да се добавят още около 300 пациенти за 2020 г., и двойнно повече през 2019 г.

„С това обаче не се изчерпва броят на хоспитализираните със затлъстяване. При преобладаващата част от пациентите с намалена функция на щитовидната жлеза, със заболявания на половите жлези, надбъбречните жлези и хипофизата наднорменото тегло е основна клинична проява“, обясни проф. д-р Мария Орбецова.

Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към болницата от години работи с професионален био-импедансен анализатор на телесен състав „ТАНИТА“ ВС-420, включващ оценка на количество и процент мастна тъкан, отбеляза проф. д-р Орбецова.

През 2020 г. в клиниката беше въведен в експлоатация модерен високотехнологичен остеоденситометър. Той, наред с измерването на костна минерална плътност, може да анализира и количеството мастна тъкан и преразпределението й в различни зони на тялото.

В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната имаразработени диагностични и терапевтични алгоритми при пациентите с наднормено тегло и затлъстяване. Профилактиката на затлъстяването се базира на промяна в начина на живот – правилно хранене и двигателна активност. Един от основните елементи на превенцията и лечението е обучението.

 „Имаме разработени програми и провеждаме структурирани индивидуални и групови обучения на пациентите със захарен диабет и метаболитен синдром, включващи разясняване на правилата за водене на здравословен начин на живот – диета, режими на хранене и физическа активност. Организираме публични обучителни лекции в рамките на различни научни и социални събития в областта на храненето и проблемите на наднорменото телесно тегло“, каза още проф. д-р Мария Орбецова.

Тя обяви, че Клиниката по ендокринология и болести на обмяната разполага сметодологична визия, материален ресурс и кадрови капацитет за разкриване на специализиран консултативен кабинет за диагностика, лечение и проследяване на пациенти със затлъстяване и метаболитен синдром. Предвижда се това да стане след отзвучаване на епидемиологичните ограничения заради COVID-19.

„Усилията на екипа са насочени към постигане на много добро сътрудничество с пациентите, за да се осъществи успешна профилактика и лечение на този изключително важен здравен и социален проблем – затлъстяването“, увери проф. Орбецова.

Затлъстяването в световен план, както и у нас,  засяга все повече и по-младите възрастови групи. Целенасочено проучване на редовен докторант д-р Петя Консулова от Клиниката и Катедрата по ендокринология върху характеристиката на затлъстяването и метаболитния синдром, проведено сред  633 ученици в гр. Пловдив на възраст от 16 до 19 години, показва, че разпространението на наднормено тегло и затлъстяване е 15,49%.

„Момчетата са два пъти по-силно засегнати от момичетата – 20,41% спрямо 10,65%“, посочи проф. д-р Мария Орбецова. Тя уточни, че децата и младежите до 18-годишна възраст са контингент на педиатрите и не подлежат на хоспитализация в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната.

Към днешна дата данните сочат, че в България с наднормено тегло са около 30,2% от децата и младежите в ученическа възраст от 6 до 19 години, от които със затлъстяване са 12,7%. В света от този проблем към момента са засегнати 38 млн. деца под 5-годишна възраст и 340 млн. деца и младежи между 5 и 19 години.

Наднорменото тегло и затлъстяването представляват един от най-големите социално-медицински проблеми на нашето съвремие. По данни на Европейска Асоциация за изучаване на затлъстяването 23,7% от възрастното население в България е със затлъстяване, а 34,5% - с наднормено тегло. Близки са наблюденията и на проф. Ана-Мария Борисова от 2016 г. – затлъстяването сред населението над 20-годишна възраст у нас е 33,2%. Значимо то е по-често при мъжете, отколкото при жените - 38,8% срещу 28,3%, за разлика от световните тенденции. По данни на СЗО над 1.9 млрд. възрастни над 18 години са с наднормено тегло (39%), а над 600 млн. – със затлъстяване (13%). Малко по-високи са процентите при жените. С наднормено тегло са 40% срещу 39% от мъжете. Със затлъстяване са 15% жени и 11% мъже.

От първостепенно значение при проследяване на тези проблеми е поставянето на точна диагноза, както и дали затлъстяването е самостоятелна болестна проява или се явява компонент на друга патология, включително ендокринологична. Това означава, че трябва да се установи има ли съпътстващи хормонални, метаболитни и други отклонения и дали се асоциира с други синдроми и нарушения, за да се изгради индивидуална терапевтична стратегия, допълват от болницата.

Според определението на СЗО затлъстяването представлява хетерогенен многофакторен синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан в тялото, което повлиява неблагоприятно върху здравето. Включено е в Международна класификация на болестите като заболяване през 1948 г. Международната група по проблемите на затлъстяването дефинира наличие на наднормено тегло при индекс на телесна маса (ИТМ) >25 kg/m2, а затлъстяване − при ИТМ >30 kg/m2 за европеидната раса.

Затлъстяването е хронична болест, причинена от комплексно взаимодействие между генетични, метаболитни и разнообразни  фактори на околната среда (социални, културални, психологични, поведенчески и социални), водещи до дисбаланс между приема и разхода на енергия. То носи по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, метаболитен синдром и захарен диабет тип 2, бронхиална астма, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и пр. „Има много млади хора – предимно жени, но и мъже, при които затлъстяването само по себе си води до нарушения в репродуктивната функция и стерилитет, което не бива да се подценява“, предупреждава проф. д-р Мария Орбецова.

Кампанията  за отбелязване на Европейския ден за борба със затлъстяването на 19 май e проведена за първи път през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване. В България европейската инициатива се отбелязва от 2011 г. и обединява специалистите по хранене и медицинските специалисти, пациентските общности и редица организации в усилията за ограничаване на наднорменото тегло и затлъстяването, в подкрепа на хората с този проблем.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P3FG

Гост 19.05.2021 13:49:00

Всички подобни методи са отдавна отхвърлени, проф. Орбецова! Основния метод за лечение на болестното затлъстяване и на Захарен Диабет тип 2, в останалата част на Европа и света при тези пациенти, е Метаболитно/Бариатричната хирургия! Имаше един доктор от София - Цветков, който разработваше тази хирургия, но го изгониха далече - в една университетска болница в Англия,. Човекът искаше да направи подобен център в България като този в Прага, но го кръстиха убиец, осакатяващ пациентите с операции за отслабване! После - през 2018 година едни тарикати от клиниката на корифея порф. Ангелов се "провъзгласиха" за основоположници на Бариатричната хирургия в България с 20 операции годишно, скромно забравяйки да споменат, че според стандарта в Ервопейския съюз, за бариатричен хирург се признава такъв с минимум 40 операции годишно! И така до днес: велики български професори, уникални операции и методи на лечение, но накрая сумарно: повече от скромни резултати и добри доходи от фармата за ендокринолози, диетолози и всякакви други доктори! Лечението с Линдакса е близо 500 лв на месец, за 6 месеца са 3000 лева - ефект 6 до 8 кг свалени килограми! В същото време с мини-байпас: от 214 кг - свалени за една година 60 кг средно! Жалко, защото набедения д-р Цветков пак идва да оперира от време на време в България, но това са предимно чужденци или българи живеещи извън България, за които резултатите на техни познати след операция за отслабване, а не мненията на видни български професори, са критерия за това при кого и къде да се оперират!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи
13.08.2022 12:12:36

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво на обучение по нищо неотстъпва ...

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена
13.08.2022 10:19:12

Трансплантация във ВМА даде нов шанс на 37-годишна жена

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съоб ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...