!
Събота, 18 Май 2024
20
март
 

Д-р Дафинка Колева:

COVID може да се лекува и в малки болници, ако бъде създаден общ гайдлайн

Събота, 20 Март 2021 | 11:23:03 Надежда Ненова


Д-р Дафинка Колева е кардиолог в Кардиологичната клиника на УМБАЛ „Св. Анна“-София. От миналата година обаче тя работи в преструктурирането в COVID кардиологично отделение. Пред Zdrave.net тя разясни какви са разликите с предишния пик н

Д-р Дафинка Колева е кардиолог в Кардиологичната клиника на УМБАЛ „Св. Анна“-София. От миналата година обаче тя работи в преструктурирането в COVID кардиологично отделение. Пред Zdrave.net тя разясни какви са разликите с предишния пик на заболяването.

Д-р Колева, има ли разлика в развитието на COVID сега в сравнение с октомври и ноември миналата година? „Подмладява" ли се коронавирусът?

Хоспитализираните пациенти в края на миналата година бяха в напреднала възраст с множество придружаващи заболявания, а младите хора бяха единици и предимно млади мъже. Сега прави впечатление повишаването на броя на младите пациенти на възраст между 25 и 45 години. Повечето от тях идват след дълго домашно лечение, вече с доста напреднали и усложнени пневмонии и съответно се нуждаят от тежки антибиотични комбинации, за да мога реално да бъдат излекувани. Със сигурност от последните две-три седмици откакто започна масовата хоспитализации поради повишаване броят на доказаните случаи, има страшно много млади пациенти. Превалиращ пол отново е мъжкия. Пациентите се подобряват доста по-бавно в сравнение с предишния пик на заболяването, когато успявахме много по-бързо да ги изпишем. Подобряването на реконвалесценцията се случва най-рано след седмица, а при повечето след 10 дена, което допълнително натоварва COVID-отделенията, тъй като ние изключително трудно изписваме пациентите и не можем да овакантиме места за нови такива. В болниците вече почти няма места.

Казвате, че пациентите идват след дълго домашно лечение, но препоръките на здравните власти са точно такива - хората да се обаждат на личния си лекар и да се лекуват при възможност у дома. Какво трябва да се направи, за да не идват късно в болниците?

Препоръките са те да се лекуват у дома, докато не са в усложнено състояние. Проблемът е, че част от пациентите идват доста, след като вече състоянието им се е усложнило с единствената мотивация, че са млади и здрави. Те наистина са млади и здрави, нямат придружаващи заболявания. Препоръките на здравните власти са абсолютно правилни, но пациентите трябва да са по-внимателни и при всяко едно влошаване да търсят лекарска помощ, най-често на място в болница.

Как може да се предотврати струпването на хора пред големите болници, в които както казахте, вече няма места?

Лично аз смятам, че малките болници, които имат персонал, биха могли да се включат в борбата с коронавируса при приемане на общи препоръки,  които те да спазват. Вярно е, че трябва страшно много време за осмислянето на един гайдлайн и за неговото публикуване, а коронавирусната инфекция е нова и все още се знае твърде малко за нея. Всеки ден научаваме по нещо ново. Ако се предприеме единна стратегия как тези болни трябва да се лекуват, би могло и малките болници да бъдат подготвени откъм лекарства и откъм насоки как да се справят, за да могат да подадат ръка на големите лечебни заведения, които са препълнени. Това, което се прави в УМБАЛ „Св. Анна“ е да се отварят нови и нови етажи за хоспитализиране на пациентите и да няма струпване на хора пред спешните отделения. В нашата болница от няколко години функционира много добре организирано спешно отделение с изключително млад екип, което много бързо обслужва пациентите, които стигат до него.  Има пакет COVID, който получават всички пациенти с необходимост от хоспитализация и ние приемаме хората с пълни изследвания и нещата стават по-бързо.

Какви са симптомите, които налагат хоспитализацията на деца?

Аз не съм педиатър и кардиолог и информацията, която имам е косвена. Това, което мога да кажа е, че децата са хоспитализирани в УМБАЛ „Св. Анна“ с вече оформена пневмония. А за това, че в момента има повече усложнени дечица, вече има информация и в научната литература, тъй като сега тези случаи са много повече в сравнение с варианта на вируса от миналата година.

Преди се твърдеше, че вирусът влияе косвено на сърцето, докато сега се появи информация, че уврежданията, които му нанася са преки. Т.е. колкото са застрашени белите дробове, толкова и сърцето. Какво показват вашите наблюдения като кардиолог?

Нашите пациенти са предупредени да идват на контролни прегледи две седмици след оздравяването си, а след това след месец. Все още нямаме достатъчно дълго наблюдение върху тях. От миналата година имаме три случая на перикардит, но при новите пациенти все още нямаме поглед над нещата.

В какво състояние е сърцето по време на боледуването от COVID?

Като цяло това са пациенти с дихателна недостатъчност и  и естествено са тахикардични. Тъй като нашата терапия е кортикостероидна, съответно имаме сериозни проблеми и с артериалното налягане, което е доста сериозно предизвикателство, докато ги лекуваме при нас и след това като ги дехоспитализираме, защото когато са у дома е много трудно терапията им да бъде усъвършенствана. Затова и ги караме по-често да идват на контролни прегледи, за да нормализираме артериалното им налягане. За съжаление не само влиянието на коронавируса върху сърцето е негативно. Негативна е и нашата кортикостероидна терапия, но следим състоянието им постоянно и сме подготвени за това, което би могло да се случи.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5MAE


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...