!
Вторник, 05 Декември 2023
26
юни
2
 

1,3 млн. души в ЕС лекувани заради наркотици

Днес се отбелязва Световният ден за борба с наркоманиите

Вторник, 26 Юни 2018 | 14:56:33 Полина Тодорова
2

Днешният 26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички държави членки да засилят действията и сътрудничеството

Днешният 26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички държави членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици. 

На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманиите.

Употребата на незаконни наркотици е признат фактор, допринасящ за заболеваемостта в глобален мащаб, се посочва в последния Европейския доклад за наркотиците. Тя се свързва както с хронични, така и с остри здравни проблеми, които се утежняват от множество фактори, включително свойствата на приеманите вещества, начинът на приемане, индивидуалната уязвимост на употребяващите и социалния контекст, в който се приемат наркотиците. Към хроничните проблеми спадат наркотичната зависимост и свързаните с наркотиците инфекциозни заболявания.

Съществуват и редица остри вреди за здравето, най-добре документираната от които е свръхдозата наркотици. Въпреки че употребата на опиоиди като цяло не е широко разпространена, на нея се дължи голям дял от заболеваемостта и смъртността във връзка с употребата на наркотици, гласи още докладът.

Инжекционната употреба на наркотици увеличава рисковете, предупреждават експертите. От друга страна, посочват още те, макар че здравните проблеми, свързани с употребата на канабис, несъмнено не са толкова остри, високото равнище на разпространение на този наркотик поражда потенциални вредни последствия по отношение на общественото здраве. Нееднородността на съдържанието и чистотата на веществата, които понастоящем са достъпни за употребяващите, води до повишаване на потенциалните вреди и е източник на предизвикателства за органите, които предприемат ответни мерки във връзка с употребата на наркотици.

Съгласно оценките през 2016 г. в Европейския съюз лечение за употреба на незаконни наркотици са получили 1,3 млн. души. Най-разпространената форма на лечение за опиоидна зависимост в Европа е субституиращата терапия, която често се съчетава с психосоциални мерки.

От доклада става ясно, че канабисът продължава да е най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. Разпространението на този наркотик е видно от мястото му в конфискациите, в правонарушенията, свързани с наркотиците, в оценките за равнището на разпространение и увеличеното търсене на лечение. През 2016 г. над 150 000 лица в Европа са постъпили за лечение на проблеми, свързани с употребата на канабис, като около 83 000 от тях са постъпили за лечение за първи път в живота си. 

В доклада се отбелязва още, че през последното десетилетие в няколко държави, сред които България, са налице възходящи тенденции за разпространението на канабис сред младите хора.

Кокаинът е посочен като основен наркотик от над 67 000 пациенти, постъпили на специализирано лечение за употреба на наркотици през 2016 г., и от 30 000 пациенти, постъпили за лечение за първи път, гласи още европейският доклад.  В него се отбелязва още, че след период на спад, между 2014 г. и 2016 г. общият брой на постъпилите за лечение за първи път за употреба на кокаин е нараснал с повече от една пета. Макар че по-голямата част от това нарастване се дължи на наблюденията в Италия и Обединеното кралство, почти всички държави докладват за увеличение на този брой в същия период.

Като цяло понастоящем не е голям броят на хората в Европа, които постъпват за лечение на проблеми, свързани с употреба на нови психоактивни вещества, обаче в някои държави тези вещества са значими.

Подходите за превенция и ранна интервенция имат за цел предотвратяване на употребата на наркотици и произтичащите от нея проблеми, докато лечението за употреба на наркотици, което включва както психологически, така и фармакологични подходи, е основната мярка за преодоляване на наркотичната зависимост, се посочва в доклада. Някои основни мерки като опиоидната субституираща терапия и програмите за раздаване на игли и спринцовки са разработени отчасти с цел противодействие на инжекционната употреба на опиоиди и ограничаване на свързаните с нея проблеми и по-конкретно предаването на инфекциозни заболявания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#Mqw

Потърпевш 27.06.2018 23:36:41

Ето я Европейската ценностна система - секс/ ние сме винаги от е,аната страна/, наркотици, рокендрол, безработица, престъпност, корупция, проституция/ включително и политическа/!!! Халал да ни е членството в ЕС вървящ май към разпад! Който ни е заробил добро не е видял! След византийското, турското и съветското робства съответната империя се е катурвала! След европейското ни робство май се очертава край и на ЕС - Великобритания излиза догодина, Више градската четворка хвърля къчове, столът на баба Меркел се клати, Макрон ни прави гадни номера, не ни искат в Шенген, към светлото бъдеще движението е на различни скорости / ние пък сме на задна!/..... Какво ли ни чака?

Гост 26.06.2018 19:48:39

Мръсни руснаци. Путин е в основата. Водят война хибридна. Да им направим санкции. Още от времето на Ленин произвеждат наркотици и ги внасят в USA а сега и в GB. В България тоже. Да ги напляскаме по дупетатс както каза Дянкофф. Въобще май ще им направи една свирка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...