Петък, 16 Ноември 2018
26
юни
2
 

1,3 млн. души в ЕС лекувани заради наркотици

Днес се отбелязва Световният ден за борба с наркоманиите

Вторник, 26 Юни 2018 | 14:56:33 Полина Тодорова
2

Днешният 26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички държави членки да засилят действията и сътрудничеството

Днешният 26 юни е обявен за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета на Общото събрание на ООН през 1987 г. и изразява решителността на всички държави членки да засилят действията и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици. 

На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманиите.

Употребата на незаконни наркотици е признат фактор, допринасящ за заболеваемостта в глобален мащаб, се посочва в последния Европейския доклад за наркотиците. Тя се свързва както с хронични, така и с остри здравни проблеми, които се утежняват от множество фактори, включително свойствата на приеманите вещества, начинът на приемане, индивидуалната уязвимост на употребяващите и социалния контекст, в който се приемат наркотиците. Към хроничните проблеми спадат наркотичната зависимост и свързаните с наркотиците инфекциозни заболявания.

Съществуват и редица остри вреди за здравето, най-добре документираната от които е свръхдозата наркотици. Въпреки че употребата на опиоиди като цяло не е широко разпространена, на нея се дължи голям дял от заболеваемостта и смъртността във връзка с употребата на наркотици, гласи още докладът.

Инжекционната употреба на наркотици увеличава рисковете, предупреждават експертите. От друга страна, посочват още те, макар че здравните проблеми, свързани с употребата на канабис, несъмнено не са толкова остри, високото равнище на разпространение на този наркотик поражда потенциални вредни последствия по отношение на общественото здраве. Нееднородността на съдържанието и чистотата на веществата, които понастоящем са достъпни за употребяващите, води до повишаване на потенциалните вреди и е източник на предизвикателства за органите, които предприемат ответни мерки във връзка с употребата на наркотици.

Съгласно оценките през 2016 г. в Европейския съюз лечение за употреба на незаконни наркотици са получили 1,3 млн. души. Най-разпространената форма на лечение за опиоидна зависимост в Европа е субституиращата терапия, която често се съчетава с психосоциални мерки.

От доклада става ясно, че канабисът продължава да е най-широко употребяваният незаконен наркотик в Европа. Разпространението на този наркотик е видно от мястото му в конфискациите, в правонарушенията, свързани с наркотиците, в оценките за равнището на разпространение и увеличеното търсене на лечение. През 2016 г. над 150 000 лица в Европа са постъпили за лечение на проблеми, свързани с употребата на канабис, като около 83 000 от тях са постъпили за лечение за първи път в живота си. 

В доклада се отбелязва още, че през последното десетилетие в няколко държави, сред които България, са налице възходящи тенденции за разпространението на канабис сред младите хора.

Кокаинът е посочен като основен наркотик от над 67 000 пациенти, постъпили на специализирано лечение за употреба на наркотици през 2016 г., и от 30 000 пациенти, постъпили за лечение за първи път, гласи още европейският доклад.  В него се отбелязва още, че след период на спад, между 2014 г. и 2016 г. общият брой на постъпилите за лечение за първи път за употреба на кокаин е нараснал с повече от една пета. Макар че по-голямата част от това нарастване се дължи на наблюденията в Италия и Обединеното кралство, почти всички държави докладват за увеличение на този брой в същия период.

Като цяло понастоящем не е голям броят на хората в Европа, които постъпват за лечение на проблеми, свързани с употреба на нови психоактивни вещества, обаче в някои държави тези вещества са значими.

Подходите за превенция и ранна интервенция имат за цел предотвратяване на употребата на наркотици и произтичащите от нея проблеми, докато лечението за употреба на наркотици, което включва както психологически, така и фармакологични подходи, е основната мярка за преодоляване на наркотичната зависимост, се посочва в доклада. Някои основни мерки като опиоидната субституираща терапия и програмите за раздаване на игли и спринцовки са разработени отчасти с цел противодействие на инжекционната употреба на опиоиди и ограничаване на свързаните с нея проблеми и по-конкретно предаването на инфекциозни заболявания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7LvE

Потърпевш 27.06.2018 23:36:41

Ето я Европейската ценностна система - секс/ ние сме винаги от е,аната страна/, наркотици, рокендрол, безработица, престъпност, корупция, проституция/ включително и политическа/!!! Халал да ни е членството в ЕС вървящ май към разпад! Който ни е заробил добро не е видял! След византийското, турското и съветското робства съответната империя се е катурвала! След европейското ни робство май се очертава край и на ЕС - Великобритания излиза догодина, Више градската четворка хвърля къчове, столът на баба Меркел се клати, Макрон ни прави гадни номера, не ни искат в Шенген, към светлото бъдеще движението е на различни скорости / ние пък сме на задна!/..... Какво ли ни чака?

Гост 26.06.2018 19:48:39

Мръсни руснаци. Путин е в основата. Водят война хибридна. Да им направим санкции. Още от времето на Ленин произвеждат наркотици и ги внасят в USA а сега и в GB. В България тоже. Да ги напляскаме по дупетатс както каза Дянкофф. Въобще май ще им направи една свирка.


Още новини
Разходоефективността не може да бъде прилагана към онкологичното лечение
15.11.2018 17:30:54 Надежда Ненова

Разходоефективността не може да бъде прилагана към онкологичното лечение

Медицински онколози информираха депутати за различните видове терапии при онкозаболяванията и при ...

Млади медици информират за резистентността от антибиотици
15.11.2018 16:49:32

Млади медици информират за резистентността от антибиотици

Тази година Европейският регион на СЗО отбелязва четвъртата ежегодна Световна седмица, посветена ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...