Понеделник, 12 Април 2021
19
юли
1
 

12 нападения над спешни екипи от началото на годината отчете д-р Гелев

Директорът на ВМА проф. Мутафчийски: Нашите медици трябва да работят в защитена среда

Сряда, 19 Юли 2017 | 12:12:20
1

12 са нападенията над екипите на столичната спешна помощ само от началото на годината, съобщи в ефира на БНТ директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, който коментира агресията над медици у нас и набелязаните мерки от страна на властите след срещата п

12 са нападенията над екипите на столичната спешна помощ само от началото на годината, съобщи в ефира на БНТ директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, който коментира агресията над медици у нас и набелязаните мерки от страна на властите след срещата при главния прокурор.

За щастие, отчете той, при тях няма тежко пострадали. Този брой по думите му обаче е прекалено голям. Според него става въпрос по-скоро за емоционални реакции на хората, които не се свързани със спешността на случая или състоянието на пациентите. Те са били провокирани от различни причини - забавяне на линейката, употреба на упойващи вещества и други.

Физическата агресия е под 5% от случаите, съобщи още д-р Гелев. Много по-голяма по думите му е вербалната, която той определи като „тероризъм“.

Що се касае до мерките, които бяха набелязани при главния прокурор, д-р Гелев, посочи, че линейките са оборудвани с камери, с GPS-и, с три паник бутона, два от които са свързани със 112, а един - с районната кординационна централа, във всичките филиали има инсталирани камери. „Това, което предстои да се случи, е да преконфигурират паник бутоните, така че те директно да се свързват със СДВР“, съобщи той. Д-р Гелев обаче изтъкна, че на практика под 1% от инцидентите се случват в линейките, а останалите са на адрес. За един месец повикванията са около 13 500, от които 4800 са били наистина спешни. „Ако тези, които не са били спешни, не са ни викали нас, означава, че никога няма да има дебат дали линейката е дошла навреме или не“, коментира в тази връзка д-р Гелев.

Той коментира и честите случаи, свързани с деца. По думите му при тях се касае за „немарливо отношение и мързел“ от страна на родителите, които не търсят помощта на личния лекар. В резултат състоянието на децата се влошава, те биват и хоспитализирани, а това според него товари и бюджета на касата.

Като цяло нужните за столицата екипи са 60, а в момента те са на половина, съобщи още той.

Темата с агресията над медиците бе коментирана и от началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който посочи, че най-често подобни случаи стават в спешните отделения или отделенията, в които се съобщават лошите вести, предимно интензивните.  

Той цитира данни от проучване, осъществено в САЩ, според което над 70% от лекарите имат недобра подготовка за справяне с критични пациенти. „Ние дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари. Как да се справят с такива пациенти или роднини на пациентите“, изтъкна проф. Мутафчийски. В САЩ и Австралия, обясни той, има строги предписания за общуване между лекарите и пациентите, като например разстояние не по-малко от метър и половина. В тази връзка той обясни какви са предприетите мерки по отношение на сигурността на персонала във ВМА – така например в болницата, освен система за видеонаблюдение, има и звуково записване. „Ние сме указали на нашите лекари, когато разговарят с пациентите и близките им, в коя точно точка да се намират, за да имаме най-добър запис. Това е превенция за такива случаи“, посочи проф. Мутафчийски. Той обаче допълни, че очаква предписанията от страна на МВР за това как професионално да бъдат изградени тези системи, а от прокуратурата  - как да бъдат съхранявани записите.   

Директорът на ВМА допълни, че за съжаление спешните медици в цял свят стават обект на агресия, но посочи, че такива измерения, каквито се случват у нас, не могат да се вместят в никакви рамки и категорично не могат да бъдат толерирани. „Нашите медици трябва да работят в защитена среда. Не стигат другите проблеми в здравеопазването, а и този проблем непрекъснато ни преследва“, посочи той, като обясни, че именно това е наложило срещата с ръководствата на МВР и прокуратурата.

Той беше категоричен, че не приема насажданото отношение, че лекарите са престъпници. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VcHU

Истината 19.07.2017 12:36:12

Професор Богов:„В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“. Абсолютно вярно! Избуялата агресия и постоянни побоища над медиците са логично продължение на мръсната добре платена и координирана медийна кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, щo няма сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедливи присъди за биячите на лекари и сестри? Защо няма? Защото КУКЛОВОДИТЕ им не са ги насочили.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕК предлага освобождаване от ДДС на тестове, антибиотици, маски и други заради пандемията
12.04.2021 14:44:53

ЕК предлага освобождаване от ДДС на тестове, антибиотици, маски и други заради пандемията

Европейската комисия предложи да се освободят от ДДС стоки и услуги, които ЕК, органите и агенции ...

Почина проф. Стефан Тодоров
12.04.2021 14:03:03

Почина проф. Стефан Тодоров

На 83-годишна възраст днес е починал многоуважаваният лекар и преподавател проф. д-р Стефан Тодор ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...