!
Сряда, 17 Юли 2024
24
март
18
 

14% от украинските бежанци са медици и имат желание да работят в България

Петък, 24 Март 2023 | 11:10:13
18

Доклад от Съвместната мисия за оценка на нуждите на българската здравна система в контекста на кризата в Украйна представиха официално на 22 март 2023 г. Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация (СЗО). Положителна оце

Доклад от Съвместната мисия за оценка на нуждите на българската здравна система в контекста на кризата в Украйна представиха официално на 22 март 2023 г. Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация (СЗО).

Положителна оценка за документа даде представителят на офиса на СЗО в България доц. Михаил Околийски: „Това не е формален доклад, който да приключи с изготвянето му. Напротив – идеята е докладът да бъде жив документ, който да предостави пътна карта за подобряването на здравните услуги не само на бежанците и мигрантите, но и на българските граждани. Това е нашата основна цел. Усилията на СЗО в България и на централния офис в Женева са уникални по рода си като начин на партньорство с нашите сестрински ООН-организации и националния партньор Министерството на здравеопазването. В много кратки срокове успяхме да проведем съвместната мисия и да подготвим този доклад, който мина всички нива на съгласуване.“

Зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова приветства участниците в събитието от името на министър Асен Меджидиев, подчертавайки: „През изминалата година като съществено предизвикателство пред страните от Европейския регион се очерта приемането на нуждаещите се от помощ украински граждани и адекватното им включване в социално-икономическия живот на страната, в това число чрез гарантиране на равноправен достъп до здравеопазване. България реагира своевременно, като бяха направени изменения в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване, с които се осигури равноправен достъп до медицински грижи на търсещите закрила украински граждани. По този начин на лицата с временна закрила беше дадено правото да ползват здравноосигурителната система на България при равни условия с българските граждани, в т.ч. и да получават лекарствените продукти, които се заплащат с публични средства. Настоящият доклад набелязва и стъпките, с които да се надградят вече постигнатите от България положителни резултати.“

От името на Регионалния офис на СЗО за Европа д-р Джералд Рокеншауб, директор по извънредните ситуации, изказа „огромна благодарност за този щедър жест от страна на българското правителство и на неправителствения сектор да приемат и помогнат на огромен брой бежанци от Украйна, от които 90% жени и деца. Този доклад е много важен, за да се укрепи здравната система на България за посрещане на нуждите на бежанците“, подчерта той.

Директорът на програмата за миграция към Главната квартира на СЗО д-р Сантино Северони пък обясни, че България провежда за трети път подобна оценка на системата на здравеопазване и нейните възможности да адресира здравните нужди на бежанците.

„Миграцията е дългосрочен процес и здравната система трябва да се подготви за внезапни сътресения. Освен това България ни оказа услуга, защото можем да предложим българския опит в други региони на света и в съседните ви страни“, добави д-р Северони. 

Основните констатации и препоръки на доклада представи д-р Канокпорн Каоджароен – водеща на Подкрепа за страните, здраве и миграция в Главната квартира на СЗО в Женева. „Преди украинската криза броят на мигрантите в България е 180 000 души, а в последната година през страната са преминали над 800 000 украински бежанци, от тях 146 000 са получили статут на временна защита, а около 51 000 души са останали в страната. Те са предимно жени, деца и възрастни хора, които имат нужда от регулярно предоставяне на здравни услуги. За разлика от тях, мигрантите от Сирия, Афганистан и Северна Африка, които са основно мъже от 18 до 25-годишна възраст, са в добро здраве. Всичко това представлява допълнително натоварване за българската здравна система“

Сред препоръките на СЗО е българското правителство да включи и бежанците и мигрантите в Националната здравна стратегия до 2030 г. Съгласно нормативната уредба в България държавата заплаща за три месеца здравните вноски на бежанците с временна закрила, но след това трябва да се помогне и на онези бежанци, които не са в състояние да плащат сами здравните вноски. Проблем е и това, че 39% от медицинските услуги в страната се доплащат от пациентите. Трябва да се ускори процесът по записване и отписване към личен лекар, както и по преодоляване на езиковата бариера между лекари и пациенти. Нужна е и достъпна информация за здравните услуги и цялостно изграждане на единната информационна система в здравеопазването. Особено важно е изпълнението на профилактичните и ваксиналните програми, с които обхващането на бежанците и мигрантите е все още на ниско ниво.

Д-р Радосвета Филипова – държавен експерт в дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ на Министерството на здравеопазването обърна внимание, че  ваксинопрофилактиката и предотвратяването на епидемии е първата ни грижа за мигрантите и бежанците. „В България по-голямата част от тях са от Афганистан, Мароко и Украйна, където поради военни действия системата за опазване на общественото здраве е разрушена и обхватът с ваксини срещу заболявания като дифтерия, полиомиелит, морбили е нисък. На влизащите в страната мигранти се предлага доброволно изследване за социално значими заболявания (туберкулоза, ХИВ и малария), а децата, за които няма данни относно проведени имунизации, се обхващат с ваксини, съгласно българския имунизационен календар. Тази дейност се извършва от РЗИ по места, като настанените от ДАБ се ваксинират на място от екипи. По този начин не допуснахме случаи на дифтерия, каквито имаше в центрове за мигранти в Австрия, Холандия, Германия и Швейцария.“

„От юни 2022 г. всеки украински гражданин със статут на временна закрила може да започне работа в България“, подчерта зам.-министър  Наталия Ефремова от Министерство на труда и социалната политика. „Имаме ресурс да субсидираме заетост за 3 месеца при български работодател и интеграционна добавка от 365 лева, но от възможните 9000 души, от тази помощ се възползват само 3000 души. Сега увеличаваме от 3 на 6 месеца подпомагането на работодатели, които наемат украински граждани.

Организираме и курсове по български език, но няма интерес. Системата на социално подпомагане отпуска на украински граждани еднократна помощ при влизането им в страната за посрещането на първите им нужди.“

Д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор, ръководител направление Социално-оперативни дейности - Български Червен кръст обясни, че в края на март приключват програмите за подпомагане на бежанците с лекарства за домашно лечение и медицински изделия и още не е ясно как ще продължи това подпомагане. „70% от бежанците са хронично болни и за тях е проблем това, че 30% от лекарствата им не се покриват от Здравната каса. А също, че 44% от лечението в България се доплаща.“

Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн подчерта два стратегически момента в Програмата на УНИЦЕФ – редовна имунизация на децата и психологическа помощ за деца от военни конфликти, и затова препоръча да се координира цялата система на здравеопазване, за да отговори на извънредните предизвикателства.

Седа Гузуджу, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН в България обърна внимание, че 14% от украинските бежанци са медици и имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати. „Този човешки ресурс трябва да се използва час по-скоро. Може да се почерпи опит от Чехия, в която украинските лекари работят съвместно с чешки лекари и постепенно навлизат в терминологията и преодоляват езиковата бариера“, заяви г-жа Гузуджу.

„Световната здравна организация отпусна 10 милиона евро за украинските бежанци и призова донорите си да осигурят 80 милиона за страните, приемащи бежанци“, това обясни Хедър Паповиц – директор на Управление инциденти към СЗО.

Юлияна Колюкина от неправителствената организация „Подкрепа за Украйна“ очерта основните нужди на останалите в България над 40 000 украински бежанци: работа, медицинска помощ, финансова помощ, училища и детски градини, психологическа помощ, курсове по български език, интеграция и адаптация в обществото. „Нашето НПО организира 43 езикови курса по български за всички възрасти. Сега създаваме полудневни занимални в нашия център, защото децата на бежанците нямат достъп до детски градини, а в частните се плаща между 700 и 800 лева. Само 32% от бежанците имат личен лекар, защото личните лекари са малко.

Хора с тежка инвалидност пренасочваме към други страни, където има организирана система, която да посрещне техните нужди“, обясни г-жа Колюкина.

В заключение заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова благодари за подкрепата на всички партньори и изказа задоволство от готовността на заинтересованите страни, участващи и в представянето на доклада, за съвместна работа по изпълнение на препоръките от документа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ug@H

Лекар 27.03.2023 15:17:37

За оня "Киев" става дума

Лекар 27.03.2023 15:15:52

Много голяма простотия демонстрираш с твоето писание!Много...

Гост 27.03.2023 18:04:38

Ако видиш детето си с откъснати крайници, друга песен ще запееш!

Гост 27.03.2023 12:34:40

РОБСТВОТО В РУСИЯ ...ИМА 2- ВАРИАНТА:1/-КРЕПОСТНИК 2-СОЦ-РОБ НА ТРУДА...

Elf 27.03.2023 10:54:32

Ukraincite sa ,,Homo Sovietikus,,.Daite gi vsichki na Tikov.

Гост 26.03.2023 10:54:38

Макар и рядко, има някои, които непрестанно лижат **** на фашисткия фюрер в московията, неосъзнавайки, че оттам идва чудовищния натиск срещу нашите лекари! На ползу работническо-селская аристокрация.

Гост 25.03.2023 23:11:28

Ей киевчанин, Зеленски търси такива като тебе, ще ги работи без вазелин.

Гост 26.03.2023 08:57:18

От собствен опит ли знаеш, цървул?

До оня с Киева 25.03.2023 22:33:45

Ей, боклук! Върви в Киев да воюваш, нещастник смотан! И ми се обади, че да ти стана командир! Идиотите и олигофрените нямат ли свършване?!

Гост 27.03.2023 09:54:26

Ей путински мусорь, тук няма и негри доктори да ви дойдат да ви под гъзвуат безплатно ,запомни го. Ще има да чакате някой да ви работи за левче -два потребителска такса и никой да не плаща прегледите и труд на докторите. Никакви украинци няма да видите ,никакви българи скоро също - ще ги гоните да ви прегледат в Щутгарт ,ама вече за 320 евро здравни вноски на месец или кеш за 10-0- евро на преглед.

Гост 26.03.2023 08:58:15

Командир можеш да станеш единствено на копейкаджията от Максуда.

Гост 25.03.2023 19:29:58

Много лекари работят за 1500 лева на месец, да знаете. И това ще е до време. След тях дупе да му е яко на българския пациент, дето се нада на НЗОК. Соца в медицината изтича в канала, докато българския народ блее и позволява да експлоатират лекарите му, затова и нищо добро не го чака занапред.

Гост 25.03.2023 14:36:10

То не стига, че издържаме циганите, ами и т.н. мигранти на бабата Меркел и ЕС и украинците са ни легнали на гърба! И разните изброени по-горе персони ни потупват по рамото и ни викат сигурно "браво идиоти". Я отидете в нормална страна и се опитайте да ползвате техните осигуровки и здравни застраховки! Хайде да видим как ще стане това? А тези в МЗ, явно са решили проблема с недостига на кадри! Направете и украинките медицински сестри и тогава пей сърце! Идиоти ни управляват, да го знаете!

Говори ❤️ Київ 25.03.2023 20:31:20 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
Гост 24.03.2023 23:26:23

Ще работят в Германия, ама друг път, хаха. Аз не познавам лекаr в България, който взема под 5000 лева. Явно само некадърниците и психопатите, които реват в този сайт.

Гост 27.03.2023 09:47:36

Лъжец, ако беше така нямаше никой млад лекар да заминава веднага в чужбина .И дори да беше истина 5000 , това пак е 2.5 шъти (250%) по-малко от заплащането на лекар в Германия при това без специалност .Със специалност и стаж пък е 3.5 пъти по-малко (350%)при това без да смятаме дежурствата в Германия където едно съботно 12 часово е 650 евро

Elf 27.03.2023 10:47:38

840 евро Basis !Moje da stane i 1500.Honorar lekar moje da specheli/s trud/ i 15 000 evro.No v Germania lekarite sa Hora a,a ne ,,Homo socialistikus,,ot laboratoriite na Rusia.

Гост 24.03.2023 16:01:55

Украинските лекари няма да работят пак в съветска кочина каквато е българското здравеопазване бе алооо. Те ще отидат в Германия,Дания, Холандия да работят . Само българските оФце от БЛС може да ги фанете да ви работят за 500 евро на месец, бе ,нагли правителствени чички и лелки


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...