!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
04
окт
5
 

160 специалисти от България и Европа ще обсъждат новостите в битката с инсулта

Четвъртък, 04 Октомври 2018 | 11:14:40
5

Новите „оръжия” в битката с инсулта ще са във фокуса на IV-ия Национален конгрес с международно участие на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ). Форумът ще се проведе между 5 и 7 октомври 2017 г. в Зала 6 н

Новите „оръжия” в битката с инсулта ще са във фокуса на IV-ия Национален конгрес с международно участие на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ). Форумът ще се проведе между 5 и 7 октомври 2017 г. в Зала 6 на НДК, съобщиха от ВМА.

В тазгодишното издание ще вземат участие над 160 делегати от България, Австрия, Германия, Македония, Хърватия, Финландия, Латвия и Унгария. Освен най-изтъкнатите български невролози, сред лекторите са изявени специалисти от различни страни – проф. Курт Нидеркорн (Австрия), проф. Марио Зиблер (Германия), проф. Вида Демарин (Хърватия), проф. Ина Тракка (Финландия), проф. Галина Балтгейл (Латвия) и проф. Ласло Циба (Унгария), обясни председателят на БАНМХ и началник на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА акад. проф. д-р Екатерина Титянова.

Иновациите в ултразвуковата диагностиката на нервната система, превенцията на мозъчносъдова болест, съвременното лечение на инсулта чрез тромболиза и тромбектомия и неврорехабилитацията – това са основните теми, които ще обсъждат специалистите в София. По традиция, форумът е мултидисциплинарен  и шанс да обменят опит ще имат невролози, неврохирурзи, ангиолози, интервенционални специалисти и рехабилитатори.

Конгресът ще бъде съпътстван от сателитен симпозиум на тема „Иновации в медицината”, посветен на модерното лечение на захарния диабет и диагностиката на глиобластома, както и най-новите консенсусни правила за поведение при остър исхемичен мозъчен инсулт. 

В рамките на конгреса са организирани 4 постерни сесии с участие на млади учени и студенти от различни медицински университети, НСА „Васил. Левски” и кинезитерапевти от Македония. 

Пълната програма на конгреса може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kLbn

Мамамия 04.10.2018 19:29:26

Тази от снимката виждала ли е инсулт на живо?!

Баче Кико 04.10.2018 18:48:55

Напълно прав е "компетентен" - като цяло новостите в медицинската наука навлизат в България с голямо закъснение. Цялата работа и с тази конференция по неврология е ... "Много шум за нищо". Разбира се, всеки има право да вярва на когото и в каквото си иска, НО вече с Интернет стига да знае човек къде да търси, много бързо и лесно може да се провери до колко нещо е вярно и кой "надува фанфарите за радост на народните маси". И като говорим за Неврология в България може да се вярва само на - проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Лъчезар Трайков, доц. Шима Мехрабиан, проф. Иван Миланов и доц. Велина Гергелчева. Това са сериозните невролози в България. Иначе е пълно с самохвалещи се "специалисти" като госпожата от статията и снимката, ама реално няма нищо зад лъскавата фасада. Както се казва - "Който разбира, няма как да повярва на подобни фантазии".

Гост 04.10.2018 19:33:09

като говорим за Неврология в България може да се вярва само на - проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Лъчезар Трайков, доц. Шима Мехрабиан, проф. Иван Миланов и доц. Велина Гергелчева. ------------------------------------------------------------- ...както и на младия д-р Овчаров от Софиямед.

компетентен 04.10.2018 12:08:12

посочете ми поне ЕДНА новост в "битката с инсулта" ??? Калпачки много правилно говори за "първи стъпки в България" . Новостите за България не са новости за света и Европа . Вижте програмата само , прочетете съобщенията и тогава ми говорете за новости . Нови са само апартаментите и автомобилите , които научните велможи в неврологията последователно придобиват , яхнали специализанти , чужедстранни студенти , фармацефтични фирми , проучвания на медикаменти . Среднисти !

Станчо 05.10.2018 00:59:17

Новост е например инжектирането на моноклонално антитяло в подострия стадий на исхемичния мозъчен инсулт, която е в експираментален стадий в Америка. Останалото не е новост. Смятам, че в скоро време тромболизата ще отпадне като метод на избор, а тромбектомията тепърва ще се прави по-интензивно стига НЗОК да започне да плаща консумативите за нея и стига да има достатъчно квалифицирани кадри. Но отново всичко опира до парите.


Всичко за коронавируса
Още новини
СОС избра повторно комисиите, Ваня Григорова отново оглавява здравната
22.02.2024 15:14:23

СОС избра повторно комисиите, Ваня Григорова отново оглавява здравната

На днешното си заседание столичните общински съветници направиха нов избор на зам.-председатели н ...

Проф. Илза Пъжева е предложена за орден „Св. Св. Кирил и Методий“
22.02.2024 14:35:22

Проф. Илза Пъжева е предложена за орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Министерският съвет предлага на президента да награди изтъкнатия биолог проф. Илза Пъжева с орден ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...