Вторник, 16 Август 2022
04
окт
5
 

160 специалисти от България и Европа ще обсъждат новостите в битката с инсулта

Четвъртък, 04 Октомври 2018 | 11:14:40
5

Новите „оръжия” в битката с инсулта ще са във фокуса на IV-ия Национален конгрес с международно участие на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ). Форумът ще се проведе между 5 и 7 октомври 2017 г. в Зала 6 н

Новите „оръжия” в битката с инсулта ще са във фокуса на IV-ия Национален конгрес с международно участие на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ). Форумът ще се проведе между 5 и 7 октомври 2017 г. в Зала 6 на НДК, съобщиха от ВМА.

В тазгодишното издание ще вземат участие над 160 делегати от България, Австрия, Германия, Македония, Хърватия, Финландия, Латвия и Унгария. Освен най-изтъкнатите български невролози, сред лекторите са изявени специалисти от различни страни – проф. Курт Нидеркорн (Австрия), проф. Марио Зиблер (Германия), проф. Вида Демарин (Хърватия), проф. Ина Тракка (Финландия), проф. Галина Балтгейл (Латвия) и проф. Ласло Циба (Унгария), обясни председателят на БАНМХ и началник на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА акад. проф. д-р Екатерина Титянова.

Иновациите в ултразвуковата диагностиката на нервната система, превенцията на мозъчносъдова болест, съвременното лечение на инсулта чрез тромболиза и тромбектомия и неврорехабилитацията – това са основните теми, които ще обсъждат специалистите в София. По традиция, форумът е мултидисциплинарен  и шанс да обменят опит ще имат невролози, неврохирурзи, ангиолози, интервенционални специалисти и рехабилитатори.

Конгресът ще бъде съпътстван от сателитен симпозиум на тема „Иновации в медицината”, посветен на модерното лечение на захарния диабет и диагностиката на глиобластома, както и най-новите консенсусни правила за поведение при остър исхемичен мозъчен инсулт. 

В рамките на конгреса са организирани 4 постерни сесии с участие на млади учени и студенти от различни медицински университети, НСА „Васил. Левски” и кинезитерапевти от Македония. 

Пълната програма на конгреса може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1MBh

Мамамия 04.10.2018 19:29:26

Тази от снимката виждала ли е инсулт на живо?!

Баче Кико 04.10.2018 18:48:55

Напълно прав е "компетентен" - като цяло новостите в медицинската наука навлизат в България с голямо закъснение. Цялата работа и с тази конференция по неврология е ... "Много шум за нищо". Разбира се, всеки има право да вярва на когото и в каквото си иска, НО вече с Интернет стига да знае човек къде да търси, много бързо и лесно може да се провери до колко нещо е вярно и кой "надува фанфарите за радост на народните маси". И като говорим за Неврология в България може да се вярва само на - проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Лъчезар Трайков, доц. Шима Мехрабиан, проф. Иван Миланов и доц. Велина Гергелчева. Това са сериозните невролози в България. Иначе е пълно с самохвалещи се "специалисти" като госпожата от статията и снимката, ама реално няма нищо зад лъскавата фасада. Както се казва - "Който разбира, няма как да повярва на подобни фантазии".

Гост 04.10.2018 19:33:09

като говорим за Неврология в България може да се вярва само на - проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Лъчезар Трайков, доц. Шима Мехрабиан, проф. Иван Миланов и доц. Велина Гергелчева. ------------------------------------------------------------- ...както и на младия д-р Овчаров от Софиямед.

компетентен 04.10.2018 12:08:12

посочете ми поне ЕДНА новост в "битката с инсулта" ??? Калпачки много правилно говори за "първи стъпки в България" . Новостите за България не са новости за света и Европа . Вижте програмата само , прочетете съобщенията и тогава ми говорете за новости . Нови са само апартаментите и автомобилите , които научните велможи в неврологията последователно придобиват , яхнали специализанти , чужедстранни студенти , фармацефтични фирми , проучвания на медикаменти . Среднисти !

Станчо 05.10.2018 00:59:17

Новост е например инжектирането на моноклонално антитяло в подострия стадий на исхемичния мозъчен инсулт, която е в експираментален стадий в Америка. Останалото не е новост. Смятам, че в скоро време тромболизата ще отпадне като метод на избор, а тромбектомията тепърва ще се прави по-интензивно стига НЗОК да започне да плаща консумативите за нея и стига да има достатъчно квалифицирани кадри. Но отново всичко опира до парите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик
15.08.2022 17:31:30

Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик

Кувьози от висок клас получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик, съобщиха от лечебнот ...

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения
15.08.2022 17:13:25

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения

„Икономическото състояние на здравното заведение върви нагоре с бавни темпове. Състоянието ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...