Четвъртък, 21 Януари 2021
04
окт
5
 

160 специалисти от България и Европа ще обсъждат новостите в битката с инсулта

Четвъртък, 04 Октомври 2018 | 11:14:40
5

Новите „оръжия” в битката с инсулта ще са във фокуса на IV-ия Национален конгрес с международно участие на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ). Форумът ще се проведе между 5 и 7 октомври 2017 г. в Зала 6 н

Новите „оръжия” в битката с инсулта ще са във фокуса на IV-ия Национален конгрес с международно участие на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика (БАНМХ). Форумът ще се проведе между 5 и 7 октомври 2017 г. в Зала 6 на НДК, съобщиха от ВМА.

В тазгодишното издание ще вземат участие над 160 делегати от България, Австрия, Германия, Македония, Хърватия, Финландия, Латвия и Унгария. Освен най-изтъкнатите български невролози, сред лекторите са изявени специалисти от различни страни – проф. Курт Нидеркорн (Австрия), проф. Марио Зиблер (Германия), проф. Вида Демарин (Хърватия), проф. Ина Тракка (Финландия), проф. Галина Балтгейл (Латвия) и проф. Ласло Циба (Унгария), обясни председателят на БАНМХ и началник на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА акад. проф. д-р Екатерина Титянова.

Иновациите в ултразвуковата диагностиката на нервната система, превенцията на мозъчносъдова болест, съвременното лечение на инсулта чрез тромболиза и тромбектомия и неврорехабилитацията – това са основните теми, които ще обсъждат специалистите в София. По традиция, форумът е мултидисциплинарен  и шанс да обменят опит ще имат невролози, неврохирурзи, ангиолози, интервенционални специалисти и рехабилитатори.

Конгресът ще бъде съпътстван от сателитен симпозиум на тема „Иновации в медицината”, посветен на модерното лечение на захарния диабет и диагностиката на глиобластома, както и най-новите консенсусни правила за поведение при остър исхемичен мозъчен инсулт. 

В рамките на конгреса са организирани 4 постерни сесии с участие на млади учени и студенти от различни медицински университети, НСА „Васил. Левски” и кинезитерапевти от Македония. 

Пълната програма на конгреса може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Qw%B

Мамамия 04.10.2018 19:29:26

Тази от снимката виждала ли е инсулт на живо?!

Баче Кико 04.10.2018 18:48:55

Напълно прав е "компетентен" - като цяло новостите в медицинската наука навлизат в България с голямо закъснение. Цялата работа и с тази конференция по неврология е ... "Много шум за нищо". Разбира се, всеки има право да вярва на когото и в каквото си иска, НО вече с Интернет стига да знае човек къде да търси, много бързо и лесно може да се провери до колко нещо е вярно и кой "надува фанфарите за радост на народните маси". И като говорим за Неврология в България може да се вярва само на - проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Лъчезар Трайков, доц. Шима Мехрабиан, проф. Иван Миланов и доц. Велина Гергелчева. Това са сериозните невролози в България. Иначе е пълно с самохвалещи се "специалисти" като госпожата от статията и снимката, ама реално няма нищо зад лъскавата фасада. Както се казва - "Който разбира, няма как да повярва на подобни фантазии".

Гост 04.10.2018 19:33:09

като говорим за Неврология в България може да се вярва само на - проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова, проф. Лъчезар Трайков, доц. Шима Мехрабиан, проф. Иван Миланов и доц. Велина Гергелчева. ------------------------------------------------------------- ...както и на младия д-р Овчаров от Софиямед.

компетентен 04.10.2018 12:08:12

посочете ми поне ЕДНА новост в "битката с инсулта" ??? Калпачки много правилно говори за "първи стъпки в България" . Новостите за България не са новости за света и Европа . Вижте програмата само , прочетете съобщенията и тогава ми говорете за новости . Нови са само апартаментите и автомобилите , които научните велможи в неврологията последователно придобиват , яхнали специализанти , чужедстранни студенти , фармацефтични фирми , проучвания на медикаменти . Среднисти !

Станчо 05.10.2018 00:59:17

Новост е например инжектирането на моноклонално антитяло в подострия стадий на исхемичния мозъчен инсулт, която е в експираментален стадий в Америка. Останалото не е новост. Смятам, че в скоро време тромболизата ще отпадне като метод на избор, а тромбектомията тепърва ще се прави по-интензивно стига НЗОК да започне да плаща консумативите за нея и стига да има достатъчно квалифицирани кадри. Но отново всичко опира до парите.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Специалисти алармират: В България липсва скринингова програма за РМШ
21.01.2021 15:47:25

Специалисти алармират: В България липсва скринингова програма за РМШ

 „В България нямаме скринингова програма за рак на маточната шийка, нямаме и раков рег ...

САЩ се завръщат в СЗО, д-р Гебрейесус:
21.01.2021 15:09:32

САЩ се завръщат в СЗО, д-р Гебрейесус: "Това е един добър ден за глобалното здраве"

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за отмяна на решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...